Καστοριά

Έβγαλαν το βουλευτικό κοστούμι και φόρεσαν πάλι την ιατρική ποδιά

Επιστροφή στα νοσοκομεία Δράμας και Καστοριάς για τους πρώην βουλευτές της ΝΔ, Κ. Μπλούχο και Ζ. Τζηκαλάγια. Μιλούν στο iatronet.gr για τη μετάβαση
Του Βασίλη Ιγνατιάδη

Αμφότεροι είχαν βάλει «πλάτη» στο σύστημα υγείας, σε διαφορετικές περιόδους της πανδημίας, στηρίζοντας συμβολικά και ουσιαστικά τα νοσοκομεία όπου εργάζονταν πριν από την εκλογή τους στη Βουλή. Ο χειρουργός του νοσοκομείου Δράμας Κώστας Μπλούχος έκανε πρωτοχρονιάτικη εφημερία το 2021 σε μια εφιαλτική περίοδο για την πόλη του, ενώ νωρίτερα, το Μάρτιο του 2020 ο πνευμονολόγος Ζήσης Τζηκαλάγιας ξαναφόρεσε την ιατρική ποδιά για να στηρίξει τους συναδέλφους του στο νοσοκομείο Καστοριάς, που βίωνε πρώτο σε όλη τη χώρα την πίεση του άγνωστου ακόμα κορωνοϊού.

Στις εκλογές του Μαϊου και του Ιουνίου δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν κι έτσι επέστρεψαν στα ιατρικά τους καθήκοντα λίγες μέρες μετά τις δεύτερες κάλπες. Μιλώντας στο iatronet.gr, οι δύο γιατροί περιγράφουν τη μετάβαση, μοιράζονται τα συναισθήματά τους, ενώ ανακαλούν στη μνήμη εφιαλτικές μνήμες πανδημίας.

Ζ. Τζηκαλάγιας: Σε περίοδο προσαρμογής

Ο πνευμονολόγος του ΕΣΥ Ζήσης Τζηκαλάγιας (φωτογραφία) έχει κάνει δύο τετραετείς θητείες στη Βουλή, το 2009 – 2012 και 2019 – 2023. Στα τέλη Ιουνίου, επέστρεψε στη θέση του, στο Κέντρο Υγείας Καστοριάς, ενώ ετοιμάζεται να επιστρέψει και στις εφημερίες στο νοσοκομείο της πόλης. Η μετάβαση ήταν ομαλή, αν και υπήρξαν κάποια διαδικαστικά προβλήματα, όπως λέει στο iatronet.gr. “Όταν έχεις 4 χρόνια να πιάσεις υπολογιστή για να γράψεις συνταγή χρειάζεσαι μια περίοδο προσαρμογής. Είχα ξεχάσει τους κωδικούς, ξανά έπρεπε να κάνω πιστοποίηση με την ΗΔΙΚΑ. Είχε κάποια διαδικασία, αλλά εδώ και 10 μέρες δουλεύω κανονικά”, αναφέρει και προσθέτει: “Το γεγονός ότι διανύουμε μια περίοδο χαμηλής προσέλευσης, βοήθησε στην ομαλή προσαρμογή. Κυρίως βλέπουμε χρόνια νοσήματα και λίγα περιστατικά COVID”.

Η σημερινή συγκυρία δεν θυμίζει σε τίποτα την περίοδο του εφιαλτικού 2020, όταν η Καστοριά βρέθηκε πρώτη σε όλη την Ελλάδα στο επίκεντρο της πανδημίας. “Ήταν μια δραματική περίοδος, γινόταν πανικός. Ο ιός ήταν πολύ τοξικός και πέθαιναν άνθρωποι 50 και 60 ετών, ενώ η πόλη ήταν αποκλεισμένη, με αστυνομία στις εισόδους”, θυμάται και προσθέτει: “Κυρίως η παρουσία μου είχε τον χαρακτήρα της ψυχολογικής στήριξης στους συναδέλφους μου και της επίλυσης διάφορων ζητημάτων. Με επικοινωνίες και παρεμβάσεις στις υπηρεσίες, έλυνα διοικητικά υγειονομικά θέματα, ζητήματα διακομιδών σε Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα κ.ά.”. Παράλληλα, βοήθησε συντονιστικά σε συναντήσεις των κλιμακίων του ΕΟΔΥ με τις αρμόδιες Αρχές, ενώ έκανε παρεμβάσεις άρσης γραφειοκρατικών εμποδίων σε περιπτώσεις Καστοριανών της διασποράς που ήθελαν να συνδράμουν με χρήματα και υγειονομικό υλικό.

Με σχεδόν τρεις δεκαετίες στην ιατρική και 8 έτη στην πολιτική, ο ίδιος απαντά διπλωματικά στην ερώτηση αν αισθάνεται κυρίως γιατρός ή πολιτικός. «Η ιατρική ιδιότητα είναι αναπαλλοτρίωτη, σε συνοδεύει σε όλη τη ζωή. Εγώ σπούδασα γιατρός και αγαπάω την ιατρική. Η πολιτική από την άλλη μου αρέσει με την έννοια της προσφοράς στα κοινά, στην κοινωνία, στον συνάνθρωπο», επισημαίνει.

Συνέχεια στο iatronet.gr

Back to top button