Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Νέο βιβλίο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου – Ποιος Καστοριανός συμμετέχει με συνταγή (εικόνες)

Από στόμα σε στόμα

Το εμβληματικό βιβλίο μαγειρικής «Από στόμα σε στόμα», που υπογράφουν η διακεκριμένη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και ο κορυφαίος διατροφολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σταμούλη.
Πρόκειται για μια πρωτότυπη συλλογή αυθεντικών παραδοσιακών συνταγών από όλη την Ελλάδα, που ταξιδεύοντας μέσα στον χρόνο από γενιά σε γενιά έφτασαν μέχρι το σήμερα, χαρίζοντας αδιάκοπα νοστιμιά και υψηλή διατροφική αξία σε όσους τις γεύονται.
Όπως τονίζουν οι συντελεστές του βιβλίου, η μεσογειακή δίαιτα αποτελεί πρότυπο διατροφής παγκοσμίως. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια εδώ, στην πατρίδα μας, έχουμε απεμπολήσει τις διατροφικές αυτές αρχές, που εκθειάζονται παγκοσμίως, κι έχουμε υιοθετήσει δυτικόφερτα πρότυπα, προϊόντα κυρίως μάρκετινγκ κι επικοινωνίας. Έτσι, για παράδειγμα, το δίκκοκο σιτάρι, το φαγόπυρο, ο ζωχός και η τσουκνίδα έχουν δώσει τη θέση τους στο μάνγκο, τη κινόα και την παπάγια.
Έτσι αποφάσισαν να συλλέξουν ξεχασμένες, παραδοσιακές συνταγές από όλη την Ελλάδα. Συνταγές και υλικά, που χρησιμοποιούνταν παλιότερα στην ελληνική κουζίνα και στην πορεία του χρόνου τείνουν να χαθούν ή και ξεχάστηκαν. Παράλληλα σκοπός τους είναι να αναδείξουν και τις χαμένες πολιτισμικές αξίες των παλιότερων γενιών.
Έτσι, με έναν μοναδικό τρόπο οι συνταγές του βιβλίου συμπλέκονται με τις μνήμες που ξυπνούν οι μυρωδιές και οι γεύσεις τους, χαρίζοντας στον αναγνώστη ένα ξεχωριστό γευστικό νοσταλγικό ταξίδι.
Με άλλα λόγια το βιβλίο αναδεικνύει την αξία των παραδοσιακών συνταγών του τόπου μας χρησιμοποιώντας σύγχρονα, επιστημονικά εργαλεία διατροφής.
Για την δημιουργία του βιβλίου συνεργάστηκαν η κορυφαία σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η οποία μαζί με την ομάδα της επιμελήθηκε τις συνταγές, τροποποιώντας ό,τι χρειαζόταν για το καλύτερο αποτέλεσμα, μαζί με τον διακεκριμένο διατροφολόγο Αναστάσιο Παπαλαζάρου και την επιστημονική του ομάδα.
Η Καστοριά συμμετέχει με τη συνταγή “Ψάρι στον ταβά” του Σταύρου Βελλίδη,από την Κορησό. Πρόκειται για μια κλασική καστοριανή παραδοσιακή συνταγή με λιμνίσιο ψάρι γριβάδι στον φούρνο που παρουσιάζεται αναλυτικά σε τετρασέλιδο με φωτογραφίες, θερμίδες, χάρτη κ. ά..

Περιεχόμενα>>
ΠΡΟΛΟΓΟΣ του Άγγελου Ρέντουλα 9
ΕΙΣΑΓΩΓΗ των συγγραφέων 15

ΠΡΩΙΝΑ
Μελαλευριά 30
Παραδοσιακό γλυκό «Βαρβάρα» (Ασουρές) 34
Ταχινόψωμα Ρόδου 38
Στριφοτυρόπιτα Κοζάνης (κιχί) 43
Φλαούνες 46
Κοφτόπιτα 51
Μυζηθρόπιτες 54
Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου 59
Τραβηχτές τηγανίτες Νάξου 62
Σφουγγάτο 67
Πιταράκια Μήλου 72
Μπατζίνα 76
Χανιώτικα καλιτσούνια 80

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΑ
Πίτα με τραχανά, γραβιέρα και ζυγούρι 86
Καλικωτά με χοχλιούς 91
Φακές με πορτοκάλι, κρασί και δεντρολίβανο 94
Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και τραχανά 99
Γιαπράτσια με σάλτσα λεμονιού 102
Μπουρμπουρέλια 107
Ιτσλί κεφτέ 110
Κοτόπουλο «αρβανίτικο» 114
Χοιρινό με λάχανο 119
Γκόγκλιες 122
Καραβόλοι στιφάδο 126
Ντοματόσουπα με γίδα βραστή 131
Σαρμαδάκια 134
Συκωταριά με ρύζι στο φούρνο 138
Ρεβίθια Πάτμου 142
Ψάρι στον ταβά 146
Κυπριακά αφέλια με πλιγούρι 150
Τζιγεροσαρμάδες 154
Πανσέτα με πράσα στον φούρνο 158
Μαντί 162
Μπακαλιάρος στη γάστρα 166
Χοιρινό με σέλινο αυγολέμονο 170
Κολοκυθοκορφάδες 175
Αρνάκι κλέφτικο 178
Φασολάδα με λάχανο τουρσί 182
Παστιτσάδα 187
Σαρδέλες με άγρια χόρτα 190
Καβούρια γιαχνί 194
Βουργάρες με χόρτα στον φούρνο 198
Μπουρδέτο 203
Αρνί με σπανάκι 206
Κεμπάπ Κωνσταντινούπολης 210
ΒΡΑΔΙΝΑ
Σπανακόπιτα 216
Ριγανάδα Κεφαλονιάς 221
Ριγανοκεφτέδες με ντιπ γιαουρτιού 224
Τραχανάς με ψωμί και φέτα 228
Κολοκυθολούλουδα γεμιστά στον φούρνο 233
Τσιγαρίδι Κεφαλονιάς 236
Ασμάπιτα 240
Κρεμμυδόπιτα χωρίς φύλλο 245
Αθερινόπιτες Ρόδου 248
Τσιπούρα γεμιστή με λαχανικά 252
Πιπεριές και μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας 257
Πρασο­κιμαδόπιτα 261
Κοτόπιτα 264
Χανιώτικο μπουρέκι 268
Κοτόσουπα βελουτέ λαχανικών 272

ΓΛΥΚΑ
Ρυζόγαλο με μαστίχα Χίου 278
Τζαλέτια με μπαρμπαράλευρο 282
Παραδοσιακοί λουκουμάδες της γιαγιάς 287
Γαλατόπιτα 291
Κιουνεφέ 294
Κέικ μελεκούνι 298
Νηστίσιμα ροξάκια 303
Πλατσέντα 306
Ραβανί Νάξου 311
Κουλουράκια βουτύρου 314
Ξεροτήγανα 319
Μπακλαβαδάκια του φτωχού 322
Ισλί 326
Μπουκιές χαλβά με πετιμέζι και ξηρούς καρπούς 330

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ 335
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ 341
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 344

 

Back to top button