Καστοριά

Πρωτοβουλία του Συλλόγου Απανταχού Κλεισουριέων για να μη χορηγηθεί άδεια κατασκευής αιολικού σταθμού στην Κλεισούρα

Αγαπητοί Κλεισουριώτες και φίλοι του Συλλόγου,
Θέλουμε να σας ενημερώσουμε για μια σημαντική εξέλιξη που αφορά τον τοπικό μας χώρο και το μέλλον της ενέργειας στην περιοχή του χωριού μας.
Όπως ενημερωθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα εξετάζεται η κατασκευή ενός μεγάλου έργου ανεμογεννητριών στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στη θέση “ΠΥΡΓΟΣ-ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ” της Δημοτικής Ενότητας Κλεισούρας, του Δήμου Καστοριάς, της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και υπόγεια ηλεκτρική διασύνδεση σε αδειοδοτημένο Υ/Σ 33/150kV στη θέση “ΒΕΡΓΑ”
Η πρόταση αυτή μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τόπο μας και την κοινότητα μας. O Σύλλογος μας παίρνει τη πρωτοβουλία να επέμβει άμεσα σε αυτήν την διαδικασία. Σκοπός μας είναι να ενημερωθούμε όλοι οι ενδιαφερόμενοι για το ανωτέρω έργο, τα τυχόν πλεονεκτήματα και κυρίως τις αρνητικές επιπτώσεις του, καθώς και να διασφαλίσουμε ότι οι φωνές μας ακούγονται και λαμβάνονται υπόψη.
Προτεραιότητά μας αρχικά είναι η πλήρης ενημέρωση των Κλεισουριέων για το ανωτέρω έργο και κυρίως η προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος, της πανίδας και χλωρίδας μας. Ανησυχούμε για τυχόν αντίκτυπο στην υγεία των κατοίκων μας και είμαστε διατεθιμένοι να προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά και τον τουρισμό της περιοχής μας.
Για τον λόγο αυτό αιτηθήκαμε επισήμως και λάβαμε από τη Γραμματεία Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου που εξετάζεται να κατασκευαστεί στη θέση “ΠΥΡΓΟΣ-ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ”, για τις περιβαλλοντολογικές μελέτες που έχουν κατατεθεί από ειδικούς επιστήμονες, τα αναλυτικά σχεδιαγράμματα που απεικονίζουν τη τοποθεσία του έργου, τις επιπτώσεις και τα οφέλη του έργου και ειδικότερα κάθε επίσημο έγγραφο που έχει κατατεθεί από και πρός τους αρμόδιους φορείς. Επιπλέον ζητήσαμε από την αρμόδια Γραμματεία Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας λόγω παντελούς έλλειψης ενημέρωσης των κατοίκων του χωριού μας για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, να στείλουν ειδίκο επιστήμονα στο χωριό μας προκειμένου να γίνει ενημέρωση των κατοίκων. Σε κάθε περίπτωση ο Σύλλογος μας βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με ειδικούς πάνω στη κατασκευή ανεμογεννητριών, με πρωταρχικό σκοπό να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία.
Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που μας επιτρέπει το ίντερνετ ΚΑΤΩΘΙ παραθέτουμε το link στο οποίο αναφέρεται αναλυτικά η κατασκευή του έργου στη συγκεκριμένη τοποθεσία προκειμένου να λάβουν γνώση όλοι οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι της Κλεισούρας.
mindiggsis-my.sharepoint.com/…/EvT46kuvpgd
Το ΔΣ του Συλλόγου ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ επισήμως και έχοντας έννομο συμφέρον, ότι στις 27-07-2023 καταθέσαμε προς ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Ρ.Α.Ε.) έγγραφες ενστάσεις – αντιρρήσεις με τις οποίες ζητάμε την απόρριψη χορήγησης άδειας κατασκευής του Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 16,8MW στη θέση “ΠΥΡΓΟΣ-ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ” της Δημοτικής Ενότητας Κλεισούρας, του Δήμου Καστοριάς, της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και υπόγεια ηλεκτρική διασύνδεση σε αδειοδοτημένο Υ/Σ 33/150kV στη θέση “ΒΕΡΓΑ” και συγκεκριμένα της τοποθέτησης τεσσάρων (4) τεράστιων ανεμογεννητριών που θα εγκατασταθούν, τύπου V-150 του οίκου Vestas, ονομαστικής ισχύος 4,2MW, με ύψος πυλώνα 105 m και διάμετρο πτερωτής 150 m μαζί με τα συνοδά έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τους δρόμους που θα διανοιχτούν, θεωρούμε πως υποβαθμίζεται το πολιτιστικό μας περιβάλλον και η βιοποικιλότητα της περιοχής, διότι την καθιστούν βιομηχανικό πάρκο.
Οποιαδήποτε στήριξή σας και συνεισφορά σας σε αυτό το σημαντικό θέμα είναι πολύτιμη.
Με εκτίμηση
Σύλλογος Απανταχού Κλεισουριέων με έδρα την Θεσσαλονίκη

Back to top button