ΕκδηλώσειςΚαστοριάΝεστόριο

Φεστιβάλ Γράμμου: Η έκθεση φωτογραφίας του Αλέξανδρου Βρεττάκου στο Επταχώρι (φωτογραφίες)

Σάββατο βράδυ στην πλατεία Επταχωρίου.
Έκθεση και προβολή φωτογραφιών σχετική με το έθιμό μας Μπούμπαροι της Πρωτοχρονιάς, από έναν μη Επταχωρίτη, ερασιτέχνη-καλλιτέχνη φωτογράφο από την Κοζάνη. Ο Αλέξανδρο Βρεττάκο έρχεται τα τελευταία οχτώ χρόνια τις Πρωτοχρονιές και γυρνάει το χωριό όλη μέρα συνοδεύοντας-φωτογραφίζοντας Μπούμπαρους!
Ο πρόλογος του καλλιτέχνη κατά την προβολή:
“Είναι πολύ όμορφες αυτές οι βραδιές που διοργανώνονται στα μικρά μέρη όπως το χωριό σας, γιατί υπάρχει ένα οικογενειακό περιβάλλον. Θα μιλήσω για τη φωτογραφία τού ρεπορτάζ, τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που συναντά όποιος καταπιαστεί με αυτή. Θα προβάλω φωτογραφίες που θα αποτελέσουν αφορμή για συζήτηση. Εκτίθενται σε ταμπλό 40 εικόνες, ως απόσταγμα της πολυετούς φωτογράφισης του πρωτοχρονιάτικου έθιμου των Μπούμπαρων. Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γράμμου»
Του άρεσε η εικόνα μπροστά από τους μεγάλους, τα μικρά παιδιά καθισμένα κάτω, στο πλακόστρωτο της πλατείας, να παρακολουθούν προσηλωμένα (πέμπτη φωτογραφία)! Προσέξτε την τρίτη, δική του φωτογραφία, για την οποία σχολίασα εκεί στην εκδήλωση: το σημαντικότερο κομμάτι της ιστορίας μας, οι έξι προτομές των Ηρώων του ’40, δεμένο με το υπ αριθμόν ένα για μας λαογραφικό έθιμο, οι μπούμπαροι ανάμεσά τους!

………………………………….
Ευχαριστούμε για την παρουσίαση Αλέξανδρε! Το έθιμό μας, οι Μπούμπαροί μας από άλλη οπτική γωνία, μέσα από τη ματιά ενός καλλιτέχνη φωτογράφου, ενός μη Επταχωρίτη που, ζώντας το οχτώ χρόνια, έχει μπει στο νόημα, οπότε έγινε θκός μας 😃 Και όπως σου είπα, σε βλέπω να γίνεσαι Μπούμπαρος του χρόνου!
Δήλωσες πως πρωτοείδες τους Μπούμπαρους στη Θεσσαλονίκη, ήταν Φεβρ.2015, τα βλέπουμε σε τούτη την ανάρτησή μου, φωτογραφίες-βίντεο με τη δική μου ματιά facebook.com/iloulaki
που μας κάλεσαν και συμμετείχαμε σε μια παρέλαση κωδωνοφόρων. Οι Μπούμπαροι γύρω στους τριάντα κι εμείς άλλοι τόσοι που πήγαμε με λεωφορείο, σαν σε εκδρομή εκείνη τη μέρα, όπως και Επταχωρίτες που ζουν στη Θεσσαλονίκη, τους ακολουθούσαμε σε όλη την πορεία τους από το Παλαί ντε σπορ (όπου έγιναν-ντύθηκαν μπούμπαροι) στον Πύργο κι από κει, παραλιακά, στην πλατεία Αριστοτέλους, όλοι χοροπηδώντας, είχαμε και τους οργανοπαίχτες μας Χαλκιάδες!
Ιωάννα Λουλάκη
Για το έθιμο έχω στην ιστοσελίδα μας: eptahori.gr/ethimo-protochronias-boubari 

 

 

 

Back to top button