Καστοριά

Ξανθίππη Μουράτη: “Δεν ισχύει η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης”


Κυκλοφορεί ευρέως η είδηση ότι η κυβέρνηση αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 67 στα 74. Η είδηση αυτή δεν ισχύει.
Αυτό που καθιερώνεται με το άρθρο 61 του Ν. 5045/2023, διάταξη η οποία τροποποιεί την παρ. 6 του αρ 74 του Ν. 3863/2010, είναι η δυνατότητα σε ανθρώπους που όταν φτάνουν στην ηλικία συνταξιοδότησης ήτοι των 67 ετών, αν δεν έχουν συμπληρώσει 4.500 ημέρες ασφάλισης (κοινώς ένσημα) που είναι τα ελάχιστα που απαιτούνται για να λάβει κάποιος σύνταξη, να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στο δημόσιο το πολύ μέχρι τα 74 προκειμένου να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης.
Μέχρι σήμερα άνθρωποι που έφταναν στα 67 χωρίς να συμπληρώνουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, μπορούσαν να λάβουν το επίδομα ανασφάλιστου υπερήλικα, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 360 ευρώ, ενώ υφίσταται σταδιακή μείωση ανάλογα με τα έτη διαμονής στην Ελλάδα, ή αν υπάρχει κάποιο άλλο επίδομα που λαμβάνει ο αιτών όπως πχ το ΚΕΑ.
Ωστόσο υπάρχουν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος, με αποτέλεσμα πολλοί να μη μπορούν να το λάβουν.
Με τη θεσπιζόμενη διάταξη δύνεται η δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να λαμβάνουν πλέον σύνταξη ανεξάρτητα από το ύψος της περιουσίας τους.
Σίγουρα πάντως αυτή η αθώα και μάλλον καλοπροαίρετη επέκταση του ορίου ηλικίας από τα 67 στα 74 έτη δεν πρέπει να θεωρηθεί ως «προηγούμενο» για την περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εν γένει.

Back to top button