Ελλάδα

Προτιμούν Παρίσι και όχι ελληνικά νησιά οι Θεσσαλονικείς λόγω κόστους – Ο κοινωνικός τουρισμός σώζει την παρτίδα

Την πλάτη τους στους ελληνικούς νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς λόγω ακρίβειας, δείχνουν να γυρνούν οι Θεσσαλονικείς ενώ επιλέγουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό με το, Παρίσι να βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων τους. Παράλληλα, την “παρτίδα” των φετινών διακοπών των Ελλήνων, “σώζουν” τα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού που καταγράφουν ραγδαία αύξηση της τάξης του 70%.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΧΛΑΤΛΗΣ

Για τους Θεσσαλονικείς, σύμφωνα με τον τουριστικό πράκτορα Στέφανο Χατζημανώλη, ακόμη και πριν τις καταστροφικές πυρκαγιές στο νούμερο 1 των προορισμών ήταν η Ρόδος και η Κρήτη λόγω της απευθείας αεροπορικής επικοινωνίας. Στην Ρόδο η κατάσταση φαίνεται πως εξομαλύνεται ενώ αναμένεται ο Αύγουστος να κυλήσει χωρίς άλλα προβλήματα. Πολλά από τα λεγόμενα “ ταξιδιωτικά πακέτα” είναι προαγορασμένα χωρίς να υπάρχει περιθώριο για κάποια τροποποίηση πλην των ακυρώσεων. Δύο ακόμη προορισμοί που βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις του κοινού της Θεσσαλονίκης είναι η Πάρος και η Σαντορίνη, επίσης λόγω της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης. “Αν και οι τιμές είναι πολύ λογικές, ο κόσμος επηρεάστηκε από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της ακρίβειας των ημερών με αποτέλεσμα να υπάρχει συγκρατημένη κινητικότητα προς εκείνους τους προορισμούς” σχολιάζει ο τουριστικός πράκτορας.

Εν αναμονή αύξησης στην ακτοπλοϊκή δραστηριότητα της Θεσσαλονίκης

Ακτοπλοϊκά η Θεσσαλονίκη κινείται περίπου στο 50 με 60% στις αναχωρήσεις, προς Σποράδες, Λήμνο και Μυτιλήνη. Από Θεσσαλονίκη η κίνηση προς τους τουριστικούς προορισμούς τον Ιούλιο αγγίζει το 50% με τον κ. Χατζημανώλη να εκτιμά πως αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί στο 70 με 80% καταγράφοντας κορύφωση την εβδομάδα του δεκαπενταύγουστου.

Η Λευκάδα ο νικητής του οδικού τουρισμού – Kατακόρυφη αύξηση στη Μάνη λόγω τηλεοπτικού σίριαλ

Ακόμη μια δημοφιλής επιλογή των Θεσσαλονικέων είναι οι οδικές εκδρομές με προορισμούς τα κοντινά νησιά του Ιονίου με μεγάλο νικητή τη Λευκάδα. Ακολουθεί η Δυτική Ακτή Θεσπρωτίας, δηλαδή τα Σύβοτα και η Πάργα. Μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται και προς την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα προς τη Μονεμβασία και τη Μάνη λόγω του σίριαλ “Γη της Ελιάς” που επηρέασε το κοινό περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Επίσης είναι σταθερά μεγάλο το ποσοστό αυτών που θα ταξιδέψουν οδικώς προς τα εξοχικά τους ή κάποιο συγγενικό ή φιλικό σπίτι, σύμφωνα με τον Στέφανο Χατζημανώλη.

Το Παρίσι, τα εξοχικά συγγενών και φίλων και οι οδικές εκδρομές

Στο εξωτερικό ο Έλληνας κινείται με τις πτήσεις χαμηλού κόστους γνωστών εταιριών που του δίνουν τη δυνατότητα να κλείσει αρκετούς μήνες πριν τα εισιτήρια εξηγεί ο τουριστικός πράκτορας. “Πλέον δε βρίσκεις θέση. Είναι όλα γεμάτα. Κυρίως για Μεσογειακούς προορισμούς και κεντρική Ευρώπη. Πρώτη επιλογή για τους Θεσσαλονικείς είναι το Παρίσι. Είναι το πιο εμπορικό προϊόν. Μετά η Ιταλία και οδικώς και αεροπορικώς. Η Μάλτα η Κεντρική και Βαλκανική Ευρώπη για οδικές εκδρομές λόγω χαμηλών τιμών. Μπρατισλάβα, Πολωνία. Φέτος προτιμούν περισσότερο το εξωτερικό οι Θεσσαλονικείς διότι είναι πιο οικονομικά. Ένα 60 με 70% θα πάει διακοπές μέσω κοινωνικού τουρισμού και ένα 30 με 40% θα επιλέξει κάποιο πακέτο μέσω πρακτορείου για να ταξιδέψει. Αυτά τα νούμερα ήταν διαφορετικά. Είναι φανερά λιγότεροι οι Έλληνες που θα ταξιδέψουν τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος και ο λόγος ξεκάθαρα είναι η οικονομική δυσπραγία”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Επέλαση από Βαλκάνια και Τουρκία

Χαλκιδική, Πιερία και Καβάλα ψηφίζουν οι Βαλκάνιοι γείτονες από Β. Μακεδονία και Σερβία, που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. “Στα όρια με την Καβάλα, σε Θάσο, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη έχουμε απότομη αύξηση των Τούρκων επισκεπτών, γεγονός το οποίο έρχεται κόντρα στο μύθο που λέει ότι η Τουρκία είναι φθηνότερη από την Ελλάδα, υπογραμμίζει ο κ. Χατζημανώλης.

Το αποτύπωμα των πυρκαγιών

Ερωτηθείς για το αποτύπωμα των πυρκαγιών στις πληγείσες περιοχές ο τουριστικός πράκτορας απάντησε: “Στη Ρόδο πάγωσαν τα πράγματα για μια εβδομάδα όμως τώρα σιγά σιγά βλέπουμε να επανέρχεται. Αυτό είναι λογικό καθώς η ζημιά εντοπίζεται στη νότια πλευρά του νησιού και όχι στο κέντρο και τον Βορρά. Στο νότο πηγαίνουν μόνο ξένοι λόγω των υψηλών τιμών. Οι Έλληνες πάνε στο κέντρο και στα βόρεια. Οι γηγενείς επηρεάστηκαν από την ένταση της καταστροφής και από τις εικόνες που είδαν στα ΜΜΕ. Στην Κέρκυρα δεν υπάρχει ιδιαιτέρως μεγάλη αρνητική απεικόνιση. Η Εύβοια έχει τους δικούς της αξιόπιστους θαυμαστές που δεν την εγκαταλείπουν. Το Πήλιο και ο Βόλος δεν επηρεάστηκαν”.

Η επόμενη μέρα

Ολοκληρώνοντας ο κ. Χατζημανώλης σχολίασε μεταξύ άλλων πως ο κοινωνικός τουρισμός θα πρέπει να αποτελέσει ένα σημείο ανάπτυξης των ακτοπλοϊκών συνδέσεων. “Δυστυχώς οι αρμόδιοι στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν γνώση επί του θέματος. Ασχολούνται μόνο με τα θέματα της πολιτικής και της προβολής. Εδώ χρειαζόμαστε εξειδίκευση” καταλήγει χαρακτηριστικά μιλώντας στο ThessToday.

ThessToday

Back to top button