Κόσμος

Τα αξέχαστα κινηματογραφικά ζευγάρια με απαράμιλλη γοητεία και θρυλική αύρα

Στην μακρά πορεία του κινηματογράφου τα ζευγάρια της μεγάλης οθόνης που έμειναν στην ιστορία, πολλές φορές μπήκαν και στη σφαίρα του θρύλου και άφησαν έντονο το αποτύπωμά τους, δεν είναι λίγα. Υπάρχουν αυτά, που ακόμη και με τη μία μοναδική τους συνύπαρξη σε ταινία άφησαν εποχή, θεωρούνται εμβληματικά για τον ρομαντισμό, όπως είναι ο Κλαρκ Γκέιμπλ με την Βίβιαν Λι στο «Όσα Παίρνει ο Άνεμος», αλλά και εκείνα, που συνδέθηκαν σε αρκετές ή ακόμη και πολλές ταινίες και θεωρούμε ότι «πάνε πακέτο» στη κοινή μνήμη. Τουλάχιστον των σινεφίλ.

Αυτά τα ζευγάρια, κάποια απ’ τα οποία ενώθηκαν και στη ζωή τους, θα θυμηθούμε παρακάτω, καθώς η προσφορά τους στον κινηματογράφο υπήρξε σημαντική, ήταν ξεχωριστά, η χημεία που ανέπτυξαν στη μεγάλη οθόνη αποτελεί ακόμη και σήμερα πρότυπο για πολλούς σκηνοθέτες, ενώ το κοινό τα αγάπησε και πολλές φορές τα ένιωθε οικεία, σαν τα μέλη μιας μεγάλης οικογένειας.

Η επιλογή πέντε ζευγαριών έγινε με τα κριτήρια της τεράστιας επιτυχίας που είχαν στο σινεμά, τις αρκετές και σημαντικές ταινίες που έπαιξαν μαζί, την απαράμιλλη γοητεία που εξέπεμψαν, αλλά ορισμένες φορές και τις θρυλικές ιστορίες που δημιουργήθηκαν γύρω από τη σχέση τους.

Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ – Λορίν Μπακόλ

«Αθάνατο» ζευγάρι της μεγάλης οθόνης και συνάμα ένα από τα πλέον αγαπημένα ζευγάρια και στη ζωή. Ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ ήδη τεράστιος σταρ, με ανεπανάληπτες επιτυχίες σε κλασικές δημιουργίες όπως «Καζαμπλάνκα», «Το Γεράκι της Μάλτας», θα γνωρίσει τη λυγερόκορμη, με την αισθαντική μπάσα φωνή και την πρωτόγνωρη, για την εποχή, γοητεία της, Λορίν Μπακόλ το 1943 στα γυρίσματα της περίφημης ταινίας «Η Σειρήνα της Μαρτινίκα».

Ο Μπόγκι πάταγε τα 45 του χρόνια και η Λορίν έμπαινε στην πρώτη της νεότητα – μόλις 19 χρόνων. Αυτός μπαρουτοκαπνισμένος στα κινηματογραφικά πλατό, με δεκάδες χιλιόμετρα σελιλόιντ στο ενεργητικό του, τρεις γάμους και με έφεση στο ποτό και το κάπνισμα. Εκείνη έκανε το πρώτο -αλλά εντυπωσιακά σταθερό- βήμα της στα κινηματογραφικά στούντιο. Έρωτας με την πρώτη ματιά, που θα καταλάβουν όλοι στο στούντιο, από τον σκηνοθέτη Χάουαρντ Χοκς μέχρι τον τελευταίο βοηθό. Ο Μπόγκαρτ θα χωρίσει άμεσα την τρίτη σύζυγό του Μάγιο Μέθοτ. Όχι για να κάνει ακόμη έναν γάμο, αλλά γιατί πραγματικά ήταν ο μεγάλος έρωτας της ζωής του. Η Λορίν θα ωριμάσει μαζί του, θα γίνει μία σπουδαία ηθοποιός και καλή μητέρα, θα ανεχθεί τα μεθύσια του και θα του χαρίσει την ευτυχία στα επόμενα 13 χρόνια, μέχρι τον πρόωρο χαμό του το 1957. Από τις ταινίες που έπαιξαν μαζί, ξεχωρίζουν τα φιλμ νουάρ «Στη Βοή της Καταιγίδος» του Τζον Χιούστον και «Το Απολιθωμένο Δάσος» του Άρτσι Μάγιο.

Φρεντ Αστέρ – Τζίντζερ Ρότζερς

Για τους παλαιότερους το όνομα του Φρεντ Αστέρ κόλλαγε ασυναίσθητα και χωρίς δεύτερη σκέψη με την Τζίντζερ Ρότζερς. Τον Αστέρ, τον κορυφαίο χορευτή μιούζικαλ, στον οποίο υποκλίθηκαν οι Νουρέγιεφ και Μπαλασνίν και την Ρότζερς που έπρεπε να ματώσει για να μπορεί να σταθεί, σχεδόν ισάξια, δίπλα του. Το μαγικό ζευγάρι γύρισε δέκα μιούζικαλ μαζί, τα οποία έχουν μείνει στην ιστορία, καθώς η έμπνευση και η απαστράπτουσα χορευτική ικανότητα του Αστέρ συναντούσε την απαράμιλλη φρέσκια ζωντάνια και την εκτός ορίων εργατικότητα της Ρότζερς.

Το θρυλικό ζευγάρι του Χόλιγουντ δεν είχε καλή σχέση εκτός των στούντιο, αλλά μας χάρισε εικόνες πανδαισίας, ρομαντικές μνήμες και έδωσαν έμπνευση ακόμη και στον Φεντερίκο Φελίνι. Θα συναντηθούν στα πλατό το 1933 για το μιούζικαλ «Καριόκα» και η χημεία τους θα αφήσει άφωνους τους παραγωγούς της RKO. Θα τους πείσουν να πρωταγωνιστήσουν σε εννέα ακόμη ταινίες – ανάμεσά τους και τα αριστουργηματικά «Τοπ Χατ» «Ας Χορέψουμε», «Στον Ίλιγγο του Χορού».

Τζον Γουέιν – Μορίν Ο’ Χάρα

Από τα παράδοξα ζευγάρια του Χόλιγουντ, καθώς ο Τζον Γουέιν έμεινε στην ιστορία ως ο κορυφαίος σκληρός «καουμπόι» του κινηματογράφου, κυρίως στις ταινίες του Φορντ και η Μορίν Ο’ Χάρα, που έγινε γνωστή για τις ρομαντικές εξωτικές περιπέτειες, την ομορφιά της, τον ατίθασο χαρακτήρα της και τα κόκκινα μαλλιά της και έφτασε ψηλά βελτιώνοντας συνεχώς τις υποκριτικές της ικανότητες. Και όχι μόνο γι’ αυτό.

Ο «Δούκας» ήταν ένας υπερσυντηρητικός -αντικομμουνιστής μέχρι θανάτου- και η Μορίν μία φλογερή υποστηρίκτρια των Δημοκρατικών και των πιο προοδευτικών ιδεών. Παρά ταύτα θα δέσουν απίστευτα στη μεγάλη οθόνη, κυρίως χάρη του Φορντ, αλλά και τον χαρακτήρα του Γουέιν, ο οποίος πέρα από τα πολιτικά, ήταν μάλλον ένας υπέροχος τύπος. Όπως είχε πει και η Μορίν, «είναι ευτυχία να δουλεύεις με τον «Δουκα», μακάρι να ήταν όλοι οι ηθοποιοί ειλικρινείς και αυθεντικοί σαν αυτόν». Απ’ τις καλύτερες στιγμές τους, το γουέστερν «Ρίο Γκράντε» του Φορντ, το εύθυμο γουέστερν «Ο Μεγάλος ΜακΛίντοκ» του Άντριου ΜακΛάγκλεν και το κορυφαίο ρομαντικό δράμα εποχής «Ένας Ήσυχος Άνθρωπος», ένα ακόμη αριστούργημα του Φορντ που θα του χαρίσει το τελευταίο Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Από τα πιο αγαπημένα κινηματογραφικά ζευγάρια, κυρίως γιατί όταν βρίσκονταν μαζί, ξαφνικά ο Τζον Γουέιν γλύκαινε, γινόταν άλλος άνθρωπος, δίπλα στο πανέμορφο και παντοτινό αγοροκόριτσο από την Ιρλανδία.

Γουίλιαμ Πάουελ – Μίρνα Λόι

Απίστευτα λαμπερό και πνευματώδες κινηματογραφικό ζευγάρι, που συνδέθηκε κυρίως μέσα από έξι εκπληκτικές σκρούμπολ κωμωδίες μυστηρίου («The Thin Man»), υποδυόμενοι τον Νικ και τη Νόρα Τσαρλς, ταινίες που πρέπει να ανακαλύψουν οι νεώτεροι.

Δύο σπουδαίοι ηθοποιοί, που αξιοποίησαν στον μέγιστο βαθμό το θαυμαστό σενάριο των Άλμπερτ Χάκετ και Φράνσις Γκούντριντζ (βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ντάσιελ Χάμετ), δίνοντας ένα ρεσιτάλ ερμηνείας. Ένα κοσμικό ερωτευμένο ζευγάρι ηδονιστών, που όταν δεν οργανώνει τα φοβερά του πάρτι, δεν πίνει ακατάπαυστα κοκτέιλ και εκτοξεύει απανωτά ευφυολογήματα, λύνει περίπλοκες ιστορίες μυστηρίου. Σινεμά σαμπάνια, με ένα κινηματογραφικό ζευγάρι που αφρίζει από ζωντάνια, γοητεία και οξυδέρκεια και που γλύτωσε από τον κώδικα Χέιζ – τη λογοκρισία που επέβαλαν υπερσυντηρητικοί κύκλοι στο Χόλιγουντ.

Τζιανκάρλο Τζανίνι – Μαριάντζελα Μελάτο

Με προξενήτρα τη δυναμική όσο και αντισυμβατική σκηνοθέτιδα Λίνα Βερτμίλερ, ο Τζιανκάρλο Τζανίνι και η Μαριάντζελα Μελάτο θα συνθέσουν ένα από τα πλέον εκρηκτικά ζευγάρια του ευρωπαϊκού σινεμά.

Οι δυο τους, στα χρόνια της νεότητάς τους και της καλλιτεχνικής τους αιχμής, θα πρωταγωνιστήσουν σε τρία υπέροχα – κλασικά σήμερα – φιλμ, τα οποία θα χαρίζουν για πάντα το γέλιο, θα βάζουν σκέψεις, αλλά θα βγάζουν και δάκρυ, μέσα από τα μεγάλα γαλαζοπράσινα υγρά μάτια της Μελάτο και τα σπινθιροβόλα μαύρα μάτια του Τζανίνι. Η ξεκαρδιστική κωμωδία «Μίμης ο Σιδεράς», η πολιτική δραματική σάτιρα «Έρωτας και Αναρχία» και το ιδιότυπο ρομάντζο «Η Κυρία και ο Ναύτης», γνώρισαν τεράστια επιτυχία τη δεκαετία του 1970. Ταινίες που θα φέρουν στην κορυφή την Βερτμίλερ, αλλά κακά τα ψέματα Μελάτο και Τζανίνι θα δώσουν αυτό το κάτι παραπάνω, θα φτιάξουν ένα ζευγάρι που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.

Βεβαίως υπάρχουν και άλλα πολλά ζευγάρια, διάσημα για τη σχέση τους και την προσφορά τους -ενδεικτικά: Ελίζαμπεθ Τέιλορ-Ρίτσαρντ Μπάρτον, Σπένσερ Τρέισι-Κάθριν Χέπμπορν- αλλά και ορισμένα πιο αντισυμβατικά κινηματογραφικά ντουέτα, όπως Μπινγκ Κόσμπι και Μπομπ Χόουπ, Άμποτ και Κοστέλο, Σταν Λόρελ και Όλιβερ Χάρντι, οι αγαπημένοι «Χοντρός και Λιγνός», αλλά αυτό είναι ένα άλλο και πιο χαριτωμένο θέμα…

Χ. Αναγνωστάκης | ΑΠΕ

Back to top button