Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Χαράλαμπος Βασιλειάδης: Καταγγέλλω όλους, όλες και όλα

… τού Μιχαλιού, τού Μέγα Μετριόφρονα
(τού, κατ’ ιδίαν ομολογία, μη-οφειλέτη τής Μιχαλούς)
Αραχτός στην ανατομική μου πολυθρόνα αγκαλιάζω το εργονομικό μου πληκτρολόγιο μπροστά στην πελώρια, υψηλοτάτης ευκρίνειας, οθόνη μου και αρχίζω να επιμελούμαι των υψηλών καθηκόντων μου. Στο πλάι έχω και ένα πελώριο καθρέφτη για να … με καμαρώνω. Μην περάσει απαρατήρητη τέτοια λεβεντιά, τόση εξυπνάδα. Σε όλα τα IQ τεστ που υποβλήθηκα (έστω αυτο-υποβλήθηκα … έχει μήπως πρόβλημα κανένας; ) χτύπησα οροφή, ρετιρέ. Στο εξής όλα τα IQ τεστ θα έχουν εμένα ως ανώτατο όριο, ως ορόσημο.
Σε απόσταση επαφής αναπαύεται το τηλεχειριστήριο για τον κλιματισμό για να μην πηγαινοέρχομαι για αυξομειώσεις θερμοκρασίας. Ανήκω βλέπετε στις ευπαθείς ομάδες που, παρόλα κάποια τσιμπήματα στη μέση, στέκομαι στο μετερίζι μου για να δώσω τον υπέρτατο πολυσχιδή αγώνα μου. Εγώ δεν είμαι δειλός, γενναίος είμαι.
Δεν διατυπώνω απλά την σκέψη μου.
Δεν εκφράζω απλά την άποψη μου.
Δεν παρουσιάζω απλά κάποια δεδομένα.
Δεν καταθέτω απλά την πρόταση μου.
Αυτά είναι ξεπερασμένα και ανούσια.
Εγώ ως αυτόκλητος εμπειρογνώμων διατυπώνω την εμπεριστατωμένη γνωμοδότηση μου. Εμπειρογνώμων σε τι; Μα το ρωτάτε; Σε όλα. Σε κάθε φυσική ή ανθρωπογενή καταστροφή. Σε πυρκαγιές, σε σεισμούς, σε πλημμύρες, σε… Είμαι αυτοδιαπιστευμένος αναλυτής κάθε φυσικού, χημικού, (μικρο)βιολογικού, εργονομικού, περιβαλλοντικού, οικολογικού, οικονομικού, κοινωνικού, κ.ο.κ., επιβαρυντικού παράγοντα. Εμπειρογνώμων σε αναλύσεις όλων των ρυπογόνων ουσιών, αιτίων και υπαιτίων. Εμπειρογνώμων και σε πολέμους (οι πόλεμοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δεν θεωρούνται ανθρωπογενείς καταστροφές … διακρίνετε λοιπόν το βάθος και το εύρος των γνώσεων μου) και εξοπλιστικά συστήματα. Είμαι εμπειρογνώμων επί των αγορών ακόμη και των μισθώσεων ή και των ενοικιάσεων. Αγοράζω ακόμη και αεροπλάνα από βιομηχανίες που δεν τα παράγουν πλέον. Αναλύω και κρίνω συμφωνίες που δεν έχουν συνταχθεί ακόμη. Είμαι ακόμη εμπειρογνώμων και σε πνευματικά, θρησκευτικά, εκκλησιαστικά, φιλοσοφικά, κοινωνικά, εργατικά και άλλα ζητήματα.
Σε τεχνικά και οικοδομικά, σε περιβαλλοντικά και οικολογικά ζητήματα είμαι αξεπέραστος. Όπως και για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τα τερτίπια τής φύσης που κάποιοι δοκησίσοφοι ονομάζουν κλιματική αλλαγή, κρίση ή ακόμη και κατάρρευση. Για τα παντός είδους ατυχήματα και δυστυχήματα -σε γη, νερό και αέρα- γνωρίζω ήδη τούς ενόχους, ποια συμφέροντα υπηρετούνται, ποιοι εργολάβοι λάδωσαν, ποιοι υπεύθυνοι γρασαρίστηκαν και πως θα συγκαλυφθεί το θέμα. Ακόμη και για τις διαστημικές και αστρονομικές εξερευνήσεις είμαι μοναδικός. Άκου λέει οι Αμερικανοί πάτησαν στο φεγγάρι! Πότε; Ποτέ! Εμένα με ρώτησαν αν συμφωνώ; Διαδίδουν δε κάποιοι ότι η γη είναι σφαιροειδής ή ελλειψοειδής. Ανοησίες! Αν ήταν έτσι τα νερά στο κάτω μέρος της θα έπρεπε να χυθούν, να πέσουν στο κενό, να αδειάσουν οι θάλασσες. Ντιπ νιονιό! Μιλάνε μόνο για να πούνε κάτι. Άσχετοι!
Έχω δε και ανακριτικές, δικαστικές, ακόμη και υπερφυσικές αρετές. Κρίνω το έγκλημα πριν εξιχνιαστεί, ακόμη και πριν διαπραχθεί. Αξιολογώ τα κίνητρα πριν ακόμη εμφανιστούν. Ανακαλύπτω τούς ενόχους (πάντα μέλη τής πολιτικής, οικονομικής ή δημοσιογραφικής ελίτ ή εντεταλμένοι κέντρων αποφάσεων ή απεσταλμένοι μυστικών υπηρεσιών ή (κατά Τσώτου/Χατζή) … Γύφτοι θα ’ναι ή Εβραίοι ή ο κύριος Κανείς…) πριν εντοπιστούν τα θύματα. Καταδικάζω τούς υπαίτιους πριν δικαστούν. Τούς διασύρω πριν ακόμη τελεσιδικήσει η υπόθεση τους.
Για τα ιατρικά, νοσηλευτικά, υγιεινολογικά και άλλα σχετικά ζητήματα αν με άκουγαν θα είχαν εκλείψει οι πανδημίες, θα είχαν μηδενιστεί οι ασθένειες και οι νεκροί θα είχαν αναστηθεί. Αλλά αυτοί επιμένουν σε παρωχημένα μοτίβα, σε ξεπερασμένα πρότυπα, σε ληγμένες συνταγές.
Για τα θέματα εκπαίδευσης, και δια βίου μάθησης εν γένει, είμαι πρύτανης. Έχω παρουσιάσει (στον εαυτό μου … μόνο) ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα που κάθε φορά μεταβάλλεται ανάλογα με ποιον έχω απέναντι μου. Τόση ευλυγισία και προσαρμοστικότητα. Όλα τα γνωρίζω, όλα τα μπορώ.
Γενικά ίπταμαι υπεράνω όλων των -λόγων … από οικονομολόγους, επικοινωνιολόγους και διεθνολόγους μέχρι θεολόγους, συνταγματολόγους και διατροφολόγους και από σεισμολόγους, δασολόγους, και ηθικολόγους μέχρι εκλογολόγους, εργατο(πατερο)λόγους και αστρολόγους. Ομολογώ δε, για να είμαι (όπως πάντα) δίκαιος και γενναιόψυχος, ότι όσοι από τούς -λόγους ακολουθούν τις οδηγίες μου και το ομολογούν ευθαρσώς είναι ικανοί, ικανότατοι. Υπάρχουν όμως και οι λιγότερο καλοί, οι κακοί έως και αυτοί που τολμούν να διαφωνούν μαζί μου, οι οποίοι -επιεικώς κρινόμενοι- είναι απαράδεκτοι. Θα μπορούσα να επεκταθώ και άλλο σε αυτό το θέμα. Αλλά βλέπετε η πηγαία ταπεινότητα μου, η αδιάστατη ειλικρίνεια μου και η απύθμενη μετριοφροσύνη μου δεν μού το επιτρέπουν. Απλά είμαι αλάνθαστος και αξεπέραστος, εκφραστής των ηθικών αρχών και μυημένος υπηρέτης των υπέρτατων αξιών, δηλαδή είμαι … απλά υπέροχος.
Καταλύω θεσμούς, προσβάλλω και υβρίζω τούς εκπροσώπους τους, βλασφημώ τα θεία και τούς λειτουργούς τους. Και άμα χρειαστεί πλάθω και κάποια «προφητεία» για να κάνω τον καμπόσο. Είμαι γενναίος. Είμαι διορατικός. Έχω προσβάσεις σε μυστικές υπηρεσίες και μυστικιστικές οργανώσεις. Γνωρίζω όλες τις μυστικές -ακόμη και ανεξερεύνητες, δαιδαλώδεις- διαδρομές. Ο μίτος τής Αριάδνης είναι ενσωματωμένος στο DNA μου. Διαλευκάνω συνωμοσίες και όπου δεν υπάρχουν τις πλάθω. Για εμένα όλα αυτά είναι καθημερινότητα. Απαξιώνω, υπονομεύω, ισοπεδώνω (εγώ λέω … στηρίζω, προβάλλω, αναδεικνύω) … πατώντας στην ματαιοδοξία, την υποκρισία, σε ακρότητες (εγώ λέω … στη σεμνότητα, την ευθύτητα, την σύνεση) … εμπλουτισμένα με εγωισμό, με ιδιοτέλεια, με υστεροβουλία (εγώ λέω … με αβρότητα, με ανιδιοτέλεια, με ανυστεροβουλία) και … θεριεμένα από την ανεκτικότητα, την επιπολαιότητα, την ανευθυνότητα (εγώ λέω … από την υπομονή, την επιμονή, την ευθύτητα) όλων μας;
Λίγη δυσκολία έχω μόνο στο να αποφασίσω αν μια φάση είναι … πέναλτι ή όχι. Βλέπετε, τέτοιες φάσεις προβάλλονται επανειλημμένα και μάλιστα σε αργή κίνηση οπότε μπορεί εύκολα να «αποδειχθώ» λάθος από … κάποιους αδαείς. Δεν θα εκτεθώ στην αλήθεια τής πραγματικότητας. Προτιμώ την αλήθεια τής εικονικής πραγματικότητας μου. Τέτοιες λοιπόν ριψοκίνδυνες αποστολές δεν τις αναλαμβάνω. Δεν είναι συμβατές με το αδιάβλητο και την ακεραιότητα τού χαρακτήρα μου, με την ανιδιοτέλεια που με διακρίνει και την ανυστεροβουλία που με χαρακτηρίζει. Η αξιοπρέπεια και η αξιοπιστία πάνω από όλα. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εσείς πρέπει να κοιτάτε ψηλά, πολύ ψηλά, για … να με δείτε.
Μού λένε … τέτοιες στιγμές -τέτοιες τραγικές στιγμές- να σωπάσω. Ποιος εγώ; Να αφήσω δηλαδή τα δισεκατομμύρια των πιστών αναγνωστών μου … που κρέμονται από το πληκτρολόγιο μου … στο σκοτάδι των ντεμέκ σπουδαγμένων, έμπειρων ή ειδικών. Αν για κάποιους ευτελείς και ασήμαντους, καθήκον είναι να θυσιάζονται για να προστατεύσουν τούς συνανθρώπους τους, τις αξίες και τα ιδανικά τους, τα δικαιώματα και τα κεκτημένα τους, για εμένα καθήκον -και μάλιστα υπέρτατο καθήκον- είναι ακόμη και να ασελγώ σε μνήμες ηρώων για να παρουσιάσω -σε αποκλειστικότητα πάντα- την αλήθεια. Γιατί η αλήθεια είναι μόνο μια, και την γνωρίζω μόνο εγώ, και την αποκαλύπτω (αποκλειστικά … επαναλαμβάνω) μόνο εγώ. Για αυτό σας λέω. Θεός είμαι! Τι Θεός; Ημίθεος και βάλε!

Ελλάδα μου, με τούς -ένστολους και μη- ήρωες σου, με τούς εθελοντές σου και την αλληλεγγύη φίλων, θα αντέξεις και αυτό το κακό και μέσα από τις στάχτες πρέπει να αναδείξεις ανάγκες και προτεραιότητες και μέσα από τα αποκαΐδια να σφυρηλατήσεις την θέληση και τις προσδοκίες των Ελλήνων ώστε να μην βιώσουμε ποτέ τέτοιο κακό, για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα. Σε τι συνοψίζεται η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση; Ίσως στις λέξεις-κλειδιά: στην προνοητικότητα, την πρόβλεψη και την αξιολόγηση, στον σχεδιασμό, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό.
Υπάρχει και ένα κεφάλαιο ακόμη, κύριο και θεμελιώδες, διδακτέο και εξεταστέο, όχι παράρτημα ή υποσημείωση. Ονομάζεται εθελοντισμός … ο συστηματικά οργανωμένος, ο λειτουργικά συντονισμένος, ο προνοητικά συγκροτημένος και ο σύγχρονα δομημένος εθελοντισμός τής ενεργά δυναμικής συμμετοχής α) στην προσφορά προς τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον, β) στην συμπόνοια στον θλιμμένο και τον πονεμένο, γ) στην προστασία στον κατατρεγμένο και τον απειλούμενο, δ) στην στήριξη στον απελπισμένο και τον έχοντα ανάγκη, και ε) στην αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο και τον αδικημένο.
Ο εθελοντισμός α) που πηγάζει από πηγαίο και υψηλό αίσθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης, β) που δεν μαγαρίζεται (κατευθύνεται ή επισκιάζεται) από κανένας ίχνος ιδιοτέλειας και υστεροβουλίας, και γ) που βασίζεται στον απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη και τις αξίες της, στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα του.

Για ενημέρωση σας, μετά την ανάπαυλα των δύο τελευταίων παραγράφων (πες το και … μερική κρίση σύνεσης ή και συμβατικότητα πολιτικής ορθότητας), έστριψα και πάλι το αετίσιο βλέμμα μου προς τον καθρέφτη μου και συνέχισα να … με θαυμάζω. Διαπίστωσα ότι το περιεχόμενο των δύο τελευταίων παραγράφων είναι μόνο λόγια. Περνώ λοιπόν στον ουσιαστικό επίλογο. Αν θέλετε λοιπόν, ω ρε Έλληνες, να υλοποιηθούν όλες οι προσδοκίες σας, που εξ ορισμού πρέπει να ταυτίζονται με τις προτάσεις μου, καλέστε με, ακούστε με, υπακούστε σε εμένα, μόνο σε εμένα! Είμαι η μόνη σας ελπίδα!
Παρεμπιπτόντως, δηλώνω επίσημα ότι δεν θα είμαι υποψήφιος με κανένα συνδυασμό στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές (με το «αυτο» στις αυτοδιοικητικές έχω πρόβλημα, δεν το κατανοώ).
Τελειώνοντας … σας καταγγέλλω όλους!

Back to top button