Ελλάδα

«Κοίτα μη ξεχάσεις»… Εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Ρομά

Εκδήλωση μνήμης πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σε πλατεία του Δενδροποτάμου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η διατήρηση της συλλογικής μνήμης και η ενδυνάμωση της συμμετοχής των Ρομά, ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών, σε εκπαιδευτικές δράσεις μνήμης, ψυχοκοινωνικής στήριξης και επιμόρφωσης.

«Όλη η ανθρωπότητα γνωρίζει για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και ορθώς. Ελάχιστα όμως είναι γνωστά για το ολοκαύτωμα των Ρομά, ευρωπαίων πολιτών των κρατών της Ευρώπης» ανέφερε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυριζογλου και πρόσθεσε: «Στη Δανία και την Ελλάδα, οι τοπικοί πληθυσμοί δεν συνεργάστηκαν με τους κατακτητές για την καταδίωξη των Ρομά, όπως έγινε σε άλλες χώρες. Επίσης, σύμμαχοι της Γερμανίας, μεταξύ αυτών η Βουλγαρία, επίσης δε συνεργάστηκαν….Δεν υπήρξαν ποτέ διαβουλεύσεις στη Νυρεμβέργη, ή σε οποιαδήποτε άλλη διεθνή διάσκεψη, για το δικαίωμα των Ρομά σε αποζημιώσεις».

«Θυμόμαστε, δεν ξεχνάμε, σεβόμαστε και τιμάμε τα αθώα θύματα του ναζισμού ανεξαρτήτως φυλής και χρώματος» συνέχισε ο κ. Κυριζογλου και πρόσθεσε: «Γιατί δεν πρέπει, εκτός από τον φυσικό θάνατο που υπέστησαν με αυτόν τον απάνθρωπο τρόπο, να επιτρέψουμε το θάνατο της αγνωμοσυνης και της λήθης να σκεπάσει τη θυσία τους».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η γενική γραμματεία Ενίσχυσης της Απασχόλησης της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, το Κέντρο Κοινότητας και το παράρτημα Ρομά, καθώς και η οργάνωση «Solidarity Now» με πόρους από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χώρο (Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία).

Το Ολοκαύτωμα των Ρομά

Σύμφωνα με ιστορικές καταγραφές, οι ναζί και οι συνεργάτες τους, μέσα σε μία μόνο πενταετία από το 1939 έως και το 1944, εφαρμόζοντας τους ναζιστικούς ρατσιστικούς νόμους σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη, εξόντωσαν 220.000 έως και 500.000 Ρομά. «Μεταγενέστερη έρευνα ανεβάζει το αριθμό των θυμάτων Ρομά σε ενάμισι εκατομμύριο, από τα δύο εκατομμύρια που ζούσαν στην Ευρώπη» ανέφερε στην εκδήλωση ο κ. Κυρίζογλου.

Σημαδιακή ημέρα ήταν η 2η Αυγούστου 1944, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους δύο χιλιάδες εννιακόσιες γυναίκες και παιδιά των Ρομά, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης ‘Αουσβιτς.

Το 1982 η Δ. Γερμανία αναγνώρισε τις διώξεις κατά των Ρομά και τα φυλετικά κίνητρα πίσω από την επιχείρηση εκκαθάρισής τους. Το 2015, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακήρυξε την 2η Αυγούστου ως Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά.

Από το 2010, το Παγκόσμιο Δίκτυο Νεολαίας των Ρομά διοργανώνει τελετή μνήμης με τίτλο “Ντικ Τενα’ Μπιστρες” (Κοίτα μην Ξεχάσεις) για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την μνημόνευση του Ολοκαυτώματος των Ρομά στις 2 Αυγούστου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και ο αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας, υπεύθυνος της δομής “Φάρος του Κόσμου”, κάτοικοι του Δενδροποτάμου, εκπαιδευτικοί, κ.ά..

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό και λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας με θέμα τις εκκαθαρίσεις καί τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γερμανία και στις κατεχόμενες από τους ναζί χώρες σε βάρος των Ρομά.

ΑΠΕ

Back to top button