ΕκδηλώσειςΚαστοριά

«Τα κρυμμένα μυστικά»: Το έργο της Κατερίνας Ξανθά για την έμφυλη βία στη μεγάλη έκθεση-αφιέρωμα στον Τζιόρτζιο ντε Κίρικο (φωτογραφίες)

Με τίτλο «Και τι άλλο να αγαπήσω παρά το αίνιγμα…» και υπότιτλο «Μύηση στο αίνιγμα» πραγματοποιείται μία μεγάλη έκθεση-αφιέρωμα στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο ντε Κίρικο» στον Βόλο, με αφορμή τα 135 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ζωγράφου του 20ου αιώνα Giorgio de Chirico.
Η εικαστικός Κατερίνα Ξανθά, που ζει και δραστηριοποιείται στην πόλη μας, παρουσίασε στην έκθεση το δικό της έργο με την ονομασία «Τα κρυμμένα μυστικά» προσεγγίζοντας την έμφυλη βία μέσα από την τέχνη της.
Για την παρουσίαση του έργου της πραγματοποιήθηκε ένας γόνιμος διάλογος με τα στελέχη του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καστοριάς σχετικά με τις αιτίες της έμφυλης βίας. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα κάθε φορά να πορευόμαστε με συμπολίτες και συμπολίτισσές μας που αναγνωρίζουν, αναδεικνύουν και προσεγγίζουν το φαινόμενο της έμφυλης βίας και τις πολλαπλές προεκτάσεις του.
Από το κείμενο της παρουσίασης του έργου της:
“… Στο έργο μου με την ονομασία «Τα κρυμμένα μυστικά» δημιούργησα ένα λευκό φόρεμα. Στο μπροστινό μέρος του φορέματος έραψα πολλές τσέπες στο εσωτερικό των οποίων υπάρχουν φράσεις, δηλώσεις και μηνύματα από γυναίκες. Στο πίσω μέρος του ενδύματος ως περιλαίμιο ξεπροβάλλουν αλυσίδες, οι οποίες συμβολίζουν τις διάφορες μορφές έμφυλης βίας. Οι λεπτές αλυσίδες συμβολίζουν όλες αυτές τις «επιδέξιες» χειριστικές συμπεριφορές, οι οποίες μοιάζουν φαινομενικά αθώες και συνήθως έχουν ένα όμορφο περιτύλιγμα. Δεν απειλούν άμεσα αλλά εξαναγκάζουν, αμφισβητώντας τη γυναίκα, αγνοώντας τα όρια, ενθαρρύνοντας την ενοχή, το φόβο και επιβάλλοντας τη δική τους εκδοχή της πραγματικότητας του άλλου.
Αντιλαμβανόμαστε άραγε πότε είμαστε θύματα χειριστικής συμπεριφοράς;
Αντιλαμβανόμαστε πότε φέρουμε πατριαρχικές αντιλήψεις και πότε αναπαράγουμε έμφυλες συμπεριφορές;
Αντιλαμβανόμαστε ως κοινωνία τι ευθύνη φέρουμε και πώς στηρίζουμε και τροφοδοτούμε την έμφυλη βία;”

 

 

 

Back to top button