Καστοριάφωτορεπορτάζ

Ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος στην Έδεσσα (φωτογραφίες – βίντεο)

Με αρχιερατική συγχοροστασία και συλλείτουργο εορτάσθηκε η ετήσιος μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγ. Σκέπης.
Την παραμονή της εορτής (7/8), στις 18.30, πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της Τιμίας Κάρας του εορταζομένου Αγίου, η οποία φυλάσσεται στο Μητροπολιτικό οίκημα, και στην συνέχεια τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, Καστορίας κ. Καλλινίκου και του Ποιμενάρχου της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον Εσπερινό και κήρυξε τον θείο λόγο. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Ιωήλ, αναφέρθηκε σε τρεις βασικές αιτίες-λόγους δοξολογίας προς τον Θεό για τον φετινό εορτασμό του Αγίου. Πρώτον, το γεγονός ότι συμμετέχουν στον εορτασμό δύο διακεκριμένοι Ιεράρχες της Εκκλησίας μας, μαθητές και πνευματικά τέκνα του Αγίου, οι Σεβασμιώτατοι κ. Ιερόθεος και Ιωήλ, και ο εορτασμός γίνεται στην Έδεσσα, στον τόπο όπου ο Άγιος αγίασε ποιμαίνοντας τον λαό. Ο δεύτερος λόγος, είπε ο Σεβασμιώτατος, είναι ότι και η Καστοριά σεμνύνεται για τον άγιο Καλλίνικο, αφού πέρασε ως στρατιώτης από την Επαρχία, εκκλησιαζόμενος, ομιλώντας και κατηχώντας τους νέους, γι᾽ αυτό και η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας αφιέρωσε το φετινό ημερολόγιό της στον άγιο Καλλίνικο ως Άγιο και της Καστοριάς. Ο τρίτος λόγος είναι ότι ο ανάδειξη του Αγίου Καλλινίκου έχει μεγάλη σημασία για την εποχή μας, κατά την οποία υπονομεύεται το κύρος της Αρχιερωσύνης, δίνεται μεγάλη σημασία στην οικονομική δύναμη ακόμη και στον τομέα της ποιμαντικής, και επικρατεί και στον θρησκευτικό τομέα σύγχυση μεταξύ ορθολογισμού, ευσεβισμού και δεισιδαιμονίας. Ο άγιος Καλλίνικος, είπε ο Σεβασμιώτατος, ήταν άνθρωπος του Θεού, έτσι έζησε και έτσι δίδαξε τον λαό και τώρα με την αγιοκατάταξή του ακούγεται σε όλη την Εκκλησία το κήρυγμά του, το οποίο επιβεβαίωνε ακόμη και κατά την διάρκεια της οδυνηρής ασθενείας του, ότι «ο άνθρωπος του Θεού είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου».

Την ημέρα της εορτής (8/8) ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Καστορίας και Εδέσσης. Στο κήρυγμά του τόνισε ότι η ζωή των αγίων αποτελεί την ιστορία της Εκκλησίας. Γι᾿ αυτό και η Μητρόπολη της Έδεσσας χάρη στην ύπαρξη του Αγίου Καλλινίκου καταγράφηκε στην ιστορία της Εκκλησίας. Ο Άγιος Καλλίνικος με την αγιότητά του σφράγισε τους τόπους που έζησε όπως και τα πρόσωπα. Ήταν όντως ο καλός ποιμένας που αγαπούσε και νοιαζόταν για το ποίμνιό του, που στολιζόταν από ποικίλα χαρίσματα και μάλιστα διοικητικά, που κήρυττε, προσευχόταν, διέτρεχε τις περιοχές της Μητροπόλεως είτε με κάποιο όχημα είτε και πεζοπορώντας, για να συναντήσει τους ανθρώπους, να τους παρηγορήσει, να εκδηλώσει προς αυτούς την αγάπη του, να τους οικοδομήσει εν Χριστώ. Νοιαζόταν για το μέλλον της Μητροπόλεως, εκφράζοντας την επιθυμία και προσευχόμενος ο Θεός να δώσει καλούς διαδόχους του, ώστε να καταστήσουν την Μητρόπολη ένα μικρό τμήμα του Παραδείσου. Η επιθυμία του αυτή επί αρχιερατείας του νυν Επισκόπου Ιωήλ, ο οποίος υπάρχει άξιος διάδοχός του, βρίσκει όταν την πραγματοποίησή της.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ 

 istographos.blogspot.com

Back to top button