ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Pavlo: Ο Έλληνας, Καστοριανός πρεσβευτής ανά τον κόσμο (του Βασίλη Κωνσταντίνου)

Με μεγάλη χαρά παρευρεθήκαμε χθες στην εκδήλωση του Pavlo πάνω στο θέατρο του βουνού. Αν και φοβηθήκαμε τη βροχή ο καιρός μας έκανε την χάρη, κράτησε. Το θέατρο ήταν κατάμεστο. Ο παλμός απερίγραπτος, τα χειροκροτήματα στην διαπασών Απίθανη διάθεση, ζεστό κλίμα από όλους.
Μία καταπληκτική παράσταση με συμμετοχή και τοπικών καλλιτεχνών Ο Pavlo πάντρεψε τη δική του μουσική εμπλουτίζοντας τις με άλλα όργανα, λύρα, τρομπέτα, ακορντεόν. Αλλά η διαδοχική του εξιστόρηση για τα τραγούδια και η εξιστόρηση των συναισθημάτων τα έγραψε ήταν άλλο πράγμα. Η δεν έκπληξη του μικρού μπουζουκτσή στο τέλος απρόσμενη και με φαντασία. Μας συγκίνησε ο μικρός όπως και ο δικός μας Χαρης στην Τρομπέτα.Θα αδικήσω αν δεν αναφέρω και τους άλλους καλλιτέχνες. Όλοι ήταν καταπληκτικοί.
Ο Pavlo είναι ένα ελληνόπουλο δεύτερης γενιάς που μιλάει σπαστά μεν Ελληνικά αλλά μιλάει με καρδιά, με συναίσθημα . Είναι γεμάτος αγάπη για αυτή την πόλη, για αυτό το νόμο για αυτή τη χώρα . Eίναι περήφανος που είναι Έλληνας και το δείχνει .Έχει κάνει μία διεθνή καριέρα αξιοζήλευτη μπορείς να τον δεις εύκολα στο YouTube ανά τον κόσμο .Αλλά η χθεσινή ζωντανή εκτέλεση και η ατμόσφαιρα που δημιούργησε ήταν μοναδική.
Προσωπικά τον θαυμάζω γιατί κατόρθωσε να κρατήσει τα καλά στοιχεία του Ελληνισμού μέσα του,που τον βοήθησαν να αναδείξει μέσα από τη μουσική του ,τις ρίζες του. Η μουσική του δεν είναι καθαρά ελληνική. Είναι διεθνής ,έχει όμως μέσα του πολύ Ελλάδα.
Πάρα πολλοί Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς δυστυχώς θα χαθούν για την Ελλάδα ζώντας μακριά και μη έχοντας εδώ κάποια βιώματα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να κρατήσουν αυτό που κράτησαν οι πρώτες γενιές το άσβεστο πόθο για την πατρίδα,την νοσταλγία για τον τόπο τους. Καλούμαστε όλοι μας να συμβάλλουμε ώστε αυτά τα παιδιά όταν και όσο μπορούν να έρχονται σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό με την Ελληνική κοινωνία με τη σύγχρονη Ελληνική κοινωνία .Αξίζει λοιπόν να σκεφτούμε με ποιον τρόπο θα τους έχουμε κοντά μας. Έλληνες καλλιτέχνες, Έλληνες επιστήμονες ,δημιουργούς εφευρέτες πρώτης, δευτερης,τρίτης γενιάς που διαπρέπουν ανά τον κόσμο να έχουν την ευκαιρία να προβάλλουν τα επιτεύγματά τους στην πατρίδα μας.
Ο δήμος η περιφέρεια αλλά και οι τοπικοί σύλλογοι χρειάζεται να σταθούν δίπλα σε ανθρώπους σαν τον Pavlo και όχι μόνο και να τους δώσουν χώρο, να τους δώσουν βοήθεια να φανούν για να δείξουν το έργο τους.Με πολλούς που μίλησα για χθες ήταν καταενθουσιασμένοι. Ειδικά οι άνθρωποι που έχουν ζήσει οι ίδιοι την ξενιτιά έχουν ένα λόγο παραπάνω να καταλαβαίνουν καλύτερα τα λόγια του και τα συναισθήματά του για τους γονείς του τους συγγενείς και φίλους.Ενα μεγάλο ευχαριστώ για την χθεσινή βραδιά. Πάντα τέτοια.

Back to top button