ΕκδηλώσειςΚαστοριάΠρόσωπα

Συναυλία του Pavlo στο Θέατρο του Βουνού: Ο Αντώνης Παπαδόπουλος ήταν εκεί και γράφει τις εντυπώσεις του

Μαγική η βραδιά, στο Θέατρο του Βουνού! Κανείς δε δίνει σημασία στα καπρίτσια του καιρού και οι κερκίδες γεμίζουν ασφυκτικά. Ο Παύλος Σιμτικίδης κρατάει την υπόσχεση που είχε δώσει στο Πάρκο της Ολυμπιακής Φλόγας, τον Ιούλιο του 2019, πως θα ξανάρθει. Και να τώρα όλοι εδώ, στο…μπαλκόνι των βράχων!

Η μυσταγωγία αρχίζει. Η κιθάρα του «Pavlo», παίζει τα συναισθήματα στα δάχτυλα, κι αρχίζει ο μουσικός διάλογος, πότε με το ακορντεόν της Ζωής, πότε με την τρομπέτα του Χάρη, πότε με τη λύρα του Χρίστου, πότε με το μπουζούκι του δεκάχρονου από τα «Μάρμαρα»! Η στέρεα φωνή του Ντάνιελ, έχει τη δύναμη να στείλει μηνύματα ως τ’ αστέρια, ο βελούδινος λυγμός της Εύας, ξυπνάει το λαϊκό DNA κι εκείνο το «όι, όι, όι» του Γιώργου, σκορπάει ρίγη και θυμίζει πικρές ιστορικές μνήμες.

Μουσική, συναισθήματα, φώτα, χειροκροτήματα και γέλια συναρμόζονται και δημιουργούν εικόνες φαντασμαγορίας στην πέτρινη κόχη του Αϊ-Θανάση, ανάγναντα από την παραμυθένια πολιτεία, κάτω από τη μελανή στέγη του στέρφου -ευτυχώς- από βροχή σύννεφου.

Ο Παύλος (Pavlo), είναι ο παγκόσμιος Έλληνας με την αγνή ψυχή και τα πηγαία συναισθήματα! Είναι χορτασμένος από μουσική, δόξα κι αγάπη γι’ αυτό και τη μοιράζεται με τους συνεργάτες, τους διάσημους  και τους άσημους. Τους αντιμετωπίζει όλους με σεβασμό και τους υπηρετεί με το ίδιο πάθος.  Δε θέλει τίποτα να αποδείξει, δε χρειάζεται τίποτα να αποδείξει! Μονάχα τον έρωτά του εξομολογείται στην κιθάρα και να του τον ανταποδώσει εκείνη. Αυτό ξέρει καλά να κάνει και αυτό πάντα κάνει!

Ξέρει ποιος είναι Παύλος! Αν και γνωρίζει το καλλιτεχνικό του μέγεθος,  και παρότι αδημονούν να τον φιλοξενήσουν τα μεγάλα μουσικά σαλόνια, εκείνος, επιλέγει να έρθει στην ταπεινή γενέτειρα, να ποτίσει με τις νότες της ψυχής τη ρίζα του. Χαίρεται που βρίσκεται ανάμεσά μας και επικοινωνεί τη χαρά με το παικτικό του πάθος . Μιλάει τη γλώσσα που του έμαθαν οι ξενιτεμένοι γονείς του! Προσπαθεί γι’ αυτό και τα καταφέρνει! Τα λόγια, όσο δύσκολα βγαίνουν από τη βαθιά κι ατόφια ελληνική ψυχή, άλλο τόσο έχουν τη δύναμη να συγκινούν και να χαρίζουν γέλιο.

Η Καστοριά, παρότι εύκολα δεν ομονοεί, είναι περήφανη για τον παγκόσμιο πρεσβευτή της. Το ταλέντο, η ελληνική ψυχή, η σεμνότητα, η αυθεντικότητα, το ήθος, η ευγένεια του Παύλου Σιμτικίδη τον έχουν καταξιώσει. Στην ψυχή κάθε Καστοριανού πολίτη, είναι το ταπεινό παιδί των μεταναστών που δεν ξεχνάει το «νόστιμον ήμαρ». Είναι ο άνθρωπος που έχει μάθει να παλεύει, να νικά, να κερδίζει, να μοιράζει, να μοιράζεται, να προσφέρει!

Είναι ο καλλιτέχνης που έχει μάθει να κλείνει τα αυτιά του στις σειρήνες του ναρκισσισμού και της υπεροψίας. Η ψυχή του ανοίγει, όταν βρίσκεται με τους αγαπημένους του πατριώτες και κυρίως, όπως χαριτολογώντας δηλώνει, με τα τετρακόσια πενήντα ξαδέρφια του!

Χρόνια πολλά ακόμα να έρχεσαι στην πόλη σου, Παύλο, να της χαρίζεις μουσική, αγάπη, περηφάνια και ατόφια λάμψη. Δίνεις αξία στην πόλη σου, δίνεις αξία στον πολιτισμό της!

Κι εμείς εδώ αυτά, τα έχουμε ανάγκη!

Το ευχαριστώ του Pavlo προς την Καστοριά!

Ο Pavlo μάγεψε και αποθεώθηκε στο Θέατρο Βουνού (φωτογραφίες, βίντεο)

 

 

Back to top button