Φλώρινα

Την παραίτησή του αναμένεται να υποβάλλει ο 91χρονος Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Θεόκλητος

Η παραίτηση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου, του ιεράρχη που έχει αφήσει την δική του σφραγίδα στην πρόσφατη εκκλησιαστική ιστορία δεν θα είναι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που φέρνει το OrthodoxTimes στη δημοσιότητα, η μοναδική μέσα στον Αύγουστο.

Ιεράρχες μιλούν ήδη για ένα καρέ παραιτήσεων που θα τεθούν στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου του Αυγούστου.

Σύμφωνα με συνοδικές πηγές, μέχρι το τέλος του μήνα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος φέρεται να έχει εξασφαλίσει τις παραιτήσεις ακόμη τριών Μητροπολιτών, οι οποίες και προφανώς θα γίνουν δεκτές στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Εκτός από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, που ανακοίνωσε επισήμως την παραίτησή του, αναμένεται να υποβληθούν στη Σύνοδο οι παραιτήσεις του Μητροπολίτη Φλωρινης κ. Θεόκλητου, ετών 91, του Μητροπολίτη Παραμυθίας κ. Τίτου, 92 ετών, και Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου, 93 ετών.

Οι τέσσερις Μητροπολίτες έχουν ήδη υποβάλει ή αναμένεται να υποβάλλουν στον Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου και Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο τις παραιτήσεις τους.

Οι εκλογές των τεσσάρων νέων Μητροπολιτών – αν πράγματι επιβεβαιωθούν οι συνοδικές πληροφορίες- θα γίνουν στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Οκτωβρίου.

Υπάρχουν έντονες φήμες και για μία πέμπτη Μητρόπολη που ενδέχεται να έχει μείνει κενή μέχρι τότε, τη Μητρόπολη Μαντινείας, καθώς ο σεβασμιώτατος κ. Αλέξανδρος αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά θέματα υγείας.

Οι τέσσερις Μητροπολίτες που παραδίδουν τη σκυτάλη

Ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος Πασσαλής (γενν. 1932) είναι Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας.

Γεννήθηκε το 1932 στο Κυπαρίσσι του νομού Γρεβενών, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και στην συνέχεια το Γυμνάσιο Γρεβενών.

Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1957. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως θεολόγος στην Θρησκευτική Υπηρεσία Στρατού, όπου έκανε κηρύγματα εθνοθρησκευτικού περιεχομένου σε στρατιωτικές μονάδες. Μετά εργάστηκε στην ιεραποστολική αδελφότητα “Σταυρός”.

Το 1967 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλαδορράχης Φλωρίνης και το ίδιο έτος χειροτονήθηκε Διάκονος. Το 1968 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος υπό του Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Αυγουστίνου Καντιώτη και έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Υπηρέτησε για τριάντα δύο χρόνια ως Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως και Ιεροκήρυκας στην επαρχία και στο ραδιόφωνο. Ήταν αρθρογράφος σε περιοδικά και εισηγητής σε ιερατικά συνέδρια της Μητρόπολης.

Εξελέγη Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας στις 21 Ιανουαρίου 2000 και χειροτονήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2000 στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου της Αθήνας.

Συνέχεια στο orthodoxtimes.gr

 

 

 

 

Back to top button