Ανεπανόρθωτες χαρακτηρίζουν πλέον τις ζημιές που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες τους οι αγρότες της Καστοριάς, ζητώντας άμεσα να παρθούν αποφάσεις για αποζημιώσεις.
Ήδη, ο νομός Καστοριάς έχει πληγεί από παγετό και συνεχόμενες βροχοπτώσεις την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου. «Αυτήν την στιγμή η πρωτογενής παραγωγή της περιοχής μας αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση και πρόκληση της τελευταίας δεκαετίας, γνωρίζοντας ότι είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της περιοχής μας», λένε χαρακτηριστικά.
Την εικόνα που επικρατεί στις καλλιέργειες του νομού, ζητώντας άμεσα αποφάσεις για αποζημιώσεις αναφέρουν σε επιστολή τους Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της Καστοριάς (Αγροτικός Σύλλογος Καστοριάς «Μακεδνό», Αγροτικός Σύλλογος Άργους Ορεστικού, Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών και Κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς, Αγροτικός Συνεταιρισμός Άργους Ορεστικού-Καστοριάς, Αγροτικός Συνεταιρισμός Πενταβρύσου και ομάδα παραγωγών ΓΕΟΚ ΑΕ) προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Η εικόνα στις καλλιέργειες
Ενδεικτικά οι εκπρόσωποι των αγροτών αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών έχει καθυστερήσει περισσότερο από έναν μήνα να σπαρθεί, ενώ πολλές καλλιέργειες χρειάστηκαν επανασπορά λόγω του παγετού και των έντονων βροχοπτώσεων.
Το φαινόμενο αυτό αφορά σε φασόλια (μία από τις κύριες καλλιέργειες της περιοχής μας), καλαμπόκια, καπνά, πατάτες, αμπέλια, σανοδετικά ψυχανθή, αρωματικά φυτά κτλ. «Όπως καταλαβαίνετε η παραγωγή ήταν μειωμένη και κακής ποιότητας στα προϊόντα που συγκομίστηκαν και το ίδιο αναμένεται και σε αυτά που πρόκειται να συγκομιστούν», λένε χαρακτηριστικά.
Επίσης, όπως επισημαίνουν, στα σιτηρά δεν έγινε σωστή γονιμοποίηση και σε αυτά που έγινε εκδηλώθηκε προσβολή από μύκητες που ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής πάνω από 50% αλλά και την μείωση της ποιότητας, με συνέπεια την μειωμένη τιμή.
Από τα πολυετή σανοδετικά φυτά όπως τα τριφύλλια το πρώτο χέρι (που αφορά τον μεγαλύτερο όγκο παραγωγής) χάθηκε, ενώ όταν καταφέραν να συγκομίσουμε το προϊόν ήταν κακής ποιότητας με αποτέλεσμα την μειωμένη παραγωγή γάλακτος αλλά και τα πολλά προβλήματα υγείας των ζώων όπως μαστίτιδα, εντερικά κτλ.
Τα μήλα (κύρια καλλιέργεια του νομού) αυτήν την στιγμή εμφανίζουν μείωση παραγωγής 70-80% ανάλογα την περιοχή, τις ποικιλίες αλλά και την ηλικία των δέντρων. Υπενθυμίζουμε ότι είχαμε καταγεγραμμένες θερμοκρασίες από μετεωρολογικούς σταθμούς -0,5 με -1,5 από τις 6/4/2023 ως και τις 23/4/2023.
Τα αρωματικά φυτά της περιοχής είχαν μείωση παραγωγής από 70% – 80%.
Παράλληλα, η κτηνοτροφία εμφάνισε μείωση παραγωγής άνω του 30% ενώ τα έξοδα διπλασιάστηκαν καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμη ζωοτροφή για αγορά στην γύρω περιοχή.
Η μεγαλύτερη κρίση της δεκαετίας
«Αυτήν την στιγμή η πρωτογενής παραγωγή της περιοχής μας αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση και πρόκληση της τελευταίας δεκαετίας, γνωρίζοντας ότι είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της περιοχής μας. Αιτούμαστε, να ενεργήσετε άμεσα, συγκαταλέγοντας την περιοχή μας με όλες τις καλλιέργειες και τους κτηνοτρόφους του νομού μας, στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ λόγω άκαιρων βροχοπτώσεων για να αποζημιωθούν, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους αφού σε αντίθετη περίπτωση ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των παραγωγών δεν θα μπορεί να καλλιεργήσει την επόμενη χρόνια λόγο οικονομικής αδυναμίας», επισημαίνουν στην επιστολή.
Μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι «βάση του νόμου της ΕΕ 702/2014 παράγραφος 30 «Καθεστώτα ενισχύσεων για την αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται από θεομηνίες συμβιβάζονται με την εσωτερική αγορά κατά την έννοια του άρθρου 107 παράγραφος 2 στοιχείο β) απαλλάσσονται από την υποχρέωση κοινοποίησης που προβλέπεται στο άρθρο 108 παράγραφος 3 της Συνθήκης».