Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Κλεισούρα: Το τρίτο αιολικό πάρκο θα είναι ακριβώς πάνω από το χωριό – Θα αποτελούν μόνιμη ενόχληση για τα επόμενα 25 χρόνια! (του Δημήτρη Σμιξιώτη)

Το Νυμφαίο τα κατάφερε και ακύρωσε την εκεί εγκατάσταση. Και οι Κλεισουριώτες θα πρέπει να δώσουν τον δικό τους αγώνα
Μπορεί για τα δύο πρώτα Αιολικά Πάρκα στην Κλεισούρα (Σουμπρέτσι και Τσούμα Φούρλου) να μην αντιληφθήκαμε την περίοδο δημόσιας διαβούλευσης των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αφού κανένας αρμόδιος ΔΕΝ ενημέρωσε τους κατοίκους, και να έχει εκδοθεί ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων), αλλά για το τρίτο που θα είναι ακριβώς πάνω από το χωριό και σε απόσταση μικρότερη των 800 μέτρων από αυτό στη θέση Ραντάρ (Πύργος-Ασύρματος), έστω και από εντελώς τυχαία αναζήτηση στο διαδίκτυο λάβαμε γνώση της διαβούλευσης και φροντίσαμε να την δημοσιοποιήσαμε σε πολλά μέσα ηλεκτρονικής ενημέρωσης και κοινωνικών δικτύων, αν και κάποιοι ενοχλήθηκαν σφόδρα.
Στην επίσημη διαβούλευση του υπουργείου που τρέχει μέχρι τις 16 Αυγούστου ( https://eprm.ypen.gr ) κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες τεκμηριωμένες απόψεις που συμβάλουν στην απόρριψη της συγκεκριμένης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Μία από αυτές είναι και 9σέλιδη τεκμηρίωση του δικηγόρου Βασίλειου Ζιάκα και αποδομεί με νομικά επιχειρήματα την συγκεκριμένη μελέτη, την οποία παραθέτουμε και εδώ για όσους δεν έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα διαβούλευσης του υπουργείου. Δείτε την τεκμηρίωση του  κ. Ζιάκα ΕΔΩ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η κατατεθημένη στην ίδια πλατφόρμα άποψη του Στέφανου Λιούζα που με τεκμηριωμένο τρόπο εξηγεί γιατί τέτοιου είδους εγκαταστάσεις δεν περιορίζουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά αντίθετα το επιτείνουν.
“Χαμένες είναι οι μάχες που δεν δίνονται”
Οι κάτοικοι πρέπει να αντιληφθούν πως ο παραγόμενος θόρυβος και η οπτική όχληση αυτών των γιγαντιαίων διαστάσεων ανεμογεννητριών (στο μέγιστο ύψος η έλικα θα απέχει 185 μέτρα από το έδαφος !) θα αποτελούν μια μόνιμη ενόχληση για τους κατοίκους, τους επισκέπτες του χωριού και το φυσικό περιβάλλον για τα επόμενα 25 χρόνια. Οι κάτοικοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι όποιες μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος (όταν και αν δοθούν) είναι οι ίδιες είτε λειτουργεί ένα αιολικό πάρκο είτε δέκα. Δεν πρόκειται να αυξηθούν αν προστεθούν και άλλα αιολικά στο χωριό. Η συντονισμένη και καθολική αντίδραση είναι υποχρέωση όλων. Το Νυμφαίο τα κατάφερε και ακύρωσε την εκεί εγκατάσταση. Και οι Κλεισουριώτες θα πρέπει να δώσουν τον δικό τους αγώνα αν θέλουν αυτός ο τόπος να συνεχίσει να είναι κατοικήσιμος. Με ομοψυχία, δυναμισμό και πίστη. Αυτόν τον ευλογημένο τόπο δεν πρέπει να τον παραδώσουμε στα προσωπικά συμφέροντα κάποιων ιδιωτών που δεν έχουν καμιά σχέση με την Κλεισούρα.

Back to top button