Καστοριά

Νικόλας Φωτιάδης: Δε φταίνε οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες, το σύστημα φταίει

Το Πρόγραμμα «Καποδίστριας» ή Σχέδιο «Καποδίστριας» ή Νόμος Καποδίστρια είναι η συνηθισμένη ονομασία του νόμου 2539/97 του ελληνικού κράτους. Πήρε το όνομά του από τον Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος μετά την απελευθέρωσή της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Σύμφωνα με τον νόμο έγινε συνένωση των κοινοτήτων σε μεγαλύτερους δήμους με σκοπό τη βελτιστοποίηση της δημόσιας διοίκησης στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Με περιορισμό σε προσωπικό και μεγαλύτερες ευθύνες στους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους. Με το 2ο πρόγραμμα ,σχέδιο Καλλικράτης , εκμηδενίστηκαν οι ελπίδες προσφοράς από τους Αυτοδιοικητικούς άρχοντες αφού βασικές πτυχές του προγράμματος είναι η μείωση του αριθμού των δήμων και των νομικών τους προσώπων κατά περίπου 2/3, η αντικατάσταση των 57 νομαρχιών ως δευτεροβάθμιων ΟΤΑ από τις 13 περιφέρειες, η σύσταση των αποκεντρωμένων διοικήσεων, οι αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των ΟΤΑ και η ανακατανομή των αρμοδιοτήτων κάθε βαθμού.
Συνεχίζεται να αποδυναμώνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η κοινωνία προσπαθεί να βοηθήσει στηρίζοντας πρόσωπα που πιστεύει ότι μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα …
Δυστυχώς δεν φταίνε οι Αυτοδιοικητικοί άρχοντες . Και λέω δυστυχώς γιατί αν έφταιγαν αυτοί θα μπορούσαμε να το αλλάξουμε .
Το σύστημα φταίει που θέλει με τον Νόμο να διοικείται μια τεράστια γεωγραφική περιοχή με μηδαμινά εργαλεία και βάζοντας ανθρώπους μπροστά με ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ εξουσία να ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΕΥΘΥΝΗ.
Φωτιάδης Λαζάρου Νικόλαος

 

 

Back to top button