Φλώρινα

«Πρέσπες 2023»: 1ο Βαλκανικό Φεστιβάλ αφιερωμένο σε μουσική & χορούς 5 λαών (πρόγραμμα)

Διακόσιοι καλλιτέχνες από πέντε χώρες σμίγουν το ερχόμενο Σάββατο στη σκηνή του Αγίου Αχιλλείου στις Πρέσπες για να στείλουν μέσα από το υπερθέαμα που θα παρουσιάσουν, το μήνυμα της ειρήνης και της ενότητας των βαλκανικών λαών. Μουσικοί, τραγουδιστές και χορευτές από την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, υπόσχονται να προσφέρουν μια ανεπανάληπτη βραδιά που ξεχωρίζει στο φετινό πρόγραμμα της ανανεωμένης διοργάνωσης Πρέσπες 2023.

Πρόκειται για το 1ο Βαλκανικό Φεστιβάλ, που -σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών Φλώρινας, «μακροπρόθεσμα στοχεύει να κλέψει το διαμάντι της ερημίας που έχουν τα βαλκάνια και να ανοίξουν δίαυλους επικοινωνίας, φαρδείς, τέτοιους που μόνο ο πολιτισμός ανοίγει».

«Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης, που δανείζεται τα λόγια του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου και ποιητή Νίκου Εγγονόπουλου, ενώ τα μέλη του Οργανισμού ανακάλυψαν τους πολιτιστικούς φάρους που συνδέουν αυτές τις πέντε χώρες.

Την ίδια μέρα θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, που πραγματοποιεί περιοδεία στην Ελλάδα για να γιορτάσει τα 50 χρόνια που κλείνει φέτος στο ελληνικό τραγούδι, αλλά ειδικά για τη βραδιά στον Άγιο Αχίλλειο, επέλεξε ένα μοναδικό πρόγραμμα, παρουσιάζοντας ό,τι καλύτερο έχει ερμηνεύσει στην καριέρα του: Θεοδωράκη, Λοΐζο, Μικρούτσικο, Λειβαδίτη, Καρυωτάκη, Καββαδία, Νικόλα Άσημο, Κώστα Τριπολίτη, Άλκη Αλκαίο, Σταμάτη Μεσημέρη, Οδυσσέα Ιωάννου, Γιάννη Νεγρεπόντη, Λίνα Δημοπούλου, Γιώργο Κλεφτογιώργο και πολλούς άλλους. 

«Το φεστιβάλ γίνεται στο ευρύτερο χώρο των Πρεσπών σε ένα αραβούργημα της φύσης, ένα επίγειο παράδεισο όπως τον έχει χαρακτηρίσει η UNESCO. Στο φεστιβάλ αυτό πέρασε και άφησε τεράστιο το χνάρι του ο μέγας Θεόδωρος Αγγελόπουλος. Το βήμα του δεν ήταν διόλου μετέωρο. Στις τρεις ταινίες έφερε την Φλώρινα και την Πρέσπα μπροστά. Το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο και για να πραγματοποιηθεί χρειάζεται, όπως πάντα και αυτό συμβαίνει και φέτος την βοήθεια της κυβέρνησης, ολόκληρου του πολιτικού κόσμου, του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των αξιωματούχων όλης της Δυτικής Μακεδονίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού.

Τριήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Την ευκαιρία να επισκεφθούν οι Έλληνες και φέτος τις λίμνες των Πρεσπών, τονίζουν οι διοργανωτές, υπογραμμίζοντας ότι «εκεί τους περιμένει μια άλλη Ελλάδα, αμεταχείριστη». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «τους περιμένουν τα μαγικά τοπία που μετατρέπουν το καημό των συνόρων σε ευλογημένη αγάπη για την φύση. Όλα τελούν ενότητας στις Πρέσπες, η θεομητορική τους καταγωγή αλλά και οι αργυροπελεκάνοι, οι ροδοπελεκάνοι, οι ερωδιοί και κορμοράνοι. Το surfing της φύσης είναι θεϊκό», καταλήγει.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του τριημέρου 25-27 Αυγούστου είναι το εξής:

Παρασκευή 25 Αυγούστου στις 18:00 εκδήλωση στην πλατεία Κοιν. Δροσοπηγής στο Δήμο Φλώρινας με τίτλο: «Γρηγόρης Λαμπράκης. Ο Μάρτυρας της Δημοκρατίας και Μαραθωνοδρόμος της Ειρήνης. 1963-2023 60 χρόνια από τη δολοφονία του.» Θα χαιρετίσουν οι: Γιώργος Λιάνης, Γρηγόρης Λαμπράκης, Μιχάλης Μάρου και Σταύρος Στυλιάδης, ενώ κεντρικός ομιλητής θα είναι ο δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ. Θεοδόσης Νικολαΐδης.
Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τη Μαρία Θωίδου και τον Μάκη Αϊβάζογλου στο τραγούδι και τον Θανάση Μπιλιλή στο πιάνο.

Το Σάββατο 26 Αυγούστου στις 19:30 στον Άγιο Αχίλλειο του Δήμου Πρεσπών θα λάβει χώρα το 1ο Βαλκανικό Φεστιβάλ με τίτλο «Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε», με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.

Θα ακολουθήσει συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου με τους συνεργάτες του Ανδρέα Αποστόλου στις ενορχηστρώσεις και στο πιάνο, Βαγγέλη Πατεράκη στο ηλεκτρικό μπάσο, Στέφανο Δημητρίου στα ντραμς, Μαίρη Μπρόζη στο βιολί, Γιάννη Αυγέρη στην ηλεκτρική κιθάρα και Απόστολο Μόσιο στην ακουστική κιθάρα.

Τέλος, την Κυριακή 27 Αυγούστου στις 11:30 το πρωί στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Φλώρινας θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «Η Αρχιτεκτονική Σύνδεση Φλώρινας – Μοναστηρίου (Bitola), με τους εξής ομιλητές:

Κωτσόπουλος Σοφοκλής – Δρ. Επίκ. Καθηγητής, Τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχ/κών Α.Π.Θ.
Βοσκοπούλου Χρυσούλα – Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός
Ταμουτσέλης Νικόλαος – PhD. ΕΔΙΠ Διδακτικής των Εικαστικών Τεχνών, Π.Δ.Μ.
Ευγένιος Ρίστεβσκι – Πρόεδρος Συλλόγου «Πελαγονία» Μοναστήρι
Κριστιάν Βελιάνοβ – Υπεύθ. Εξετ. Κέντρου πιστοποίησης της Ελληνομάθειας Μοναστήρι
Βασιλική Μαυροειδάκου – Castellana – Υπεύθυνη Πολιτιστικών και Παιδαγωγικών Προγρ/των στη Villa Kerylos της Ν. Γαλλίας
Κριστόφ Κορμπιέ – Ερευνητής Εθνικού Κέντρου Επ/κών Ερευνών (CNRS), Ινστ. Έρευνας της Μουσ/γίας (IReMus) του Παρισιού

Το βράδυ της ίδιας μέρας (Κυριακή 27 Αυγούστου) στις 20:00 στο Νέο Πάρκο Φλώρινας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση του 1ου Βαλκανικού Φεστιβάλ με τις εξής συμμετοχές:
Ελλάδα: “ Λυγκηστές”
Αλβανία
Βουλγαρία: Merce Αγγελόφωνοι Svetoglas
Β. Μακεδονία: KUD “Tashe Miloshevsi” Resen 
Σερβία: KUD “ Beloinje” – Kocani orchestra

Πηγή: ΑΠΕ – Β. Καζ.

Back to top button