ΑγροτικάΔυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Ερώτηση στη Βουλή για τις εκτεταμένες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες στη Δυτική Μακεδονία και η απάντηση του Υπουργείου

Σύμφωνα με ενημέρωση αγροτών της Δυτικής Μακεδονίας, ανάγκη οικονομικής στήριξης έχουν οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής, εξαιτίας του γεγονότος ότι στην περιοχή τους, κυρίως κατά τον μήνα Μάιο, προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειές τους. Συγκεκριμένα, μας μετέφεραν οι ως άνω ότι οι έντονες παρατεταμένες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις του Μαΐου προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στις αγροτικές τους καλλιέργειες, όπως αυτές των φασολιών, των μήλων, των κερασιών, των σιταριών και κριθαριών, καθώς επίσης χάθηκε το «πρώτο χέρι» της συγκομιδής του τριφυλλιού. Μας τόνισαν οι ως άνω ότι, εξαιτίας των βροχοπτώσεων, καταστράφηκε σημαντικό μέρος των αγροτικών υποδομών στις πληγείσες περιοχές, κυρίως παρατηρούνται καθιζήσεις στους αγροτικούς δρόμους. Ζητούν οι ως άνω αγρότες: α) άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού αποζημιώσεων στους πληγέντες αγροτοκαλλιεργητές των περιοχών της Εορδαίας, Καστοριάς και Αμύνταιου, β) αποκατάσταση των κατεστραμμένων αγροτικών υποδομών στις πληγείσες περιοχές της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, κατά το μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί, ώστε να ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματα των αγροτών της Δυτικής Μακεδονίας προς όφελος της τοπικής αγροτικής κοινωνίας;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

————————————————————-

Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος, για τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου μας, σας ενημερώνουμε τα εξής:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ, για τις ζημιές που προκλήθηκαν από διάφορα ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια (όπως χαλαζοπτώσεις, βροχοπτώσεις, κλπ) το 2023, διενεργήθηκαν άμεσα οι προβλεπόμενες επισημάνσεις, έγιναν 762 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 4.961 δηλώσεις ζημιάς, μεταξύ των οποίων και αυτές του Μαΐου 2023.

Το έργο των εκτιμήσεων είναι σε εξέλιξη και αναμένεται νε ολοκληρωθεί αρχές φθινοπώρου 2023. Για την έγκαιρη ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου, το αρμόδιο Υποκατάστημα ΕΛΓΑ ενισχύεται σταδιακά με εποχικό γεωτεχνικό προσωπικό, επιπλέον του μονίμου, με προγραμματισμό να φτάσει τα 45 άτομα γεωτεχνικών.

Ακολουθεί η προβλεπόμενη διαδικασία κοινοποίησης των πορισμάτων και πληρωμής των ασφαλιστικά ενήμερων δικαιούχων παραγωγών, μετά την προβλεπόμενη διασταύρωση με το αρχείο ΟΣΔΕ 2023, τον Οκτώβριο.

Τονίζεται δε ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα και μάλιστα σε τρεις δόσεις, ενώ πλέον εξοφλείται εφάπαξ.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ

 

 

Back to top button