Ακόμα μια επιτυχία μετρά στο ενεργητικό του ο Δήμος Καστοριάς, καθώς σήμερα εντάχθηκε ως σταθμός στην Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης Iter Vitis/Δρόμοι του Κρασιού υπογράφοντας μνημόνιο συνεργασίας με την Πρόεδρο της Διαδρομής Emanuela Panke, σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη.
Τον Δήμο Καστοριάς στην εκδήλωση εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, ενώ παρόντες ήταν μεταξύ των άλλων η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Η ένταξη του Δήμου Καστοριάς στους Δρόμους του Κρασιού, ήρθε ως αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς και την Προϊσταμένη Ανδρομάχη Σκρέκα και θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην περιοχή, τονώνοντας ακόμα περισσότερο τον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού.
Το πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης ξεκίνησε το 1987 με σκοπό να αναδείξει, μέσα από ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο, τους τρόπους με τους οποίους η πολιτιστική κληρονομιά των διαφόρων χωρών και πολιτισμών της Ευρώπης συμβάλλει στην κοινή ευρωπαϊκή υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά.
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης γίνεται το πρώτο μουσείο – σταθμός στην Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης Iter Vitis, η οποία αποσκοπεί στην ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση των αμπελοκαλλιεργητών και οινοπαραγωγικών τοποθεσιών μέσω της χαρτογράφησης και της διατήρησης των ιστορικών αμπελώνων και των οινοποιητικών μεθόδων.
«Ο πολιτισμός της αμπέλου και του κρασιού, ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της κοινής ευρωπαϊκής μας κουλτούρας, οι απαρχές της οποίας ανάγονται στον αρχαίο μεσογειακό κόσμο, με τη συμβολή των αρχαίων Ελλήνων ήδη από την προϊστορία, να είναι θεμελιώδης», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Στις συλλογές του Μουσείου συγκαταλέγονται πολυάριθμα και εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα από την περιοχή της Μακεδονίας τα οποία αντικατοπτρίζουν την ιδιαίτερη ιστορική και πολιτισμική σημασία της παραγωγής και κατανάλωσης του κρασιού κατά την αρχαιότητα», συμπλήρωσε η υπουργός.
Παρούσα στη Θεσσαλονίκη ήταν και η πρόεδρος της διαδρομής Emanuela Panke, η οποία εξήγησε ότι η αρχική ιδέα όταν άρχισαν να προγραμματίζουν αυτήν την πολιτιστική διαδρομή, ήταν να προωθήσουν τον οινοτουρισμό με τα δικά του χαρακτηριστικά. «Παλιότερα ο οινοτουρισμός ήταν μέσα στα πλαίσια του αγροτουρισμού, του τουρισμού της υπαίθρου, αλλά τα τελευταία χρόνια αυτό έχει εξελιχθεί. Πλέον θεωρείται cool, trendy και δημοφιλές να επισκεφθεί κανείς μέρη μέσα από τα δίκτυα του οινοτουρισμού κάτι που γίνεται μία βιωματική παγκόσμια εμπειρία», σημείωσε. «Θέλουμε να προωθήσουμε την ιστορία, την αρχαιολογία, τις περιοχές όπου καλλιεργείται και παράγεται το κρασί, θέλουμε όλα αυτά να τα αντιμετωπίσει ο επισκέπτης με ένα “ ουάου”, θέλουμε να προωθήσουμε όλο αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο», συμπλήρωσε η κ. Panke.
Οι πιστοποιημένες Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης εφαρμόζουν στην πράξη τις θεμελιώδεις αρχές του Οργανισμού όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η πολιτιστική δημοκρατία, η πολιτιστική πολυμορφία και ταυτότητα, ο διάλογος, οι αμοιβαίες ανταλλαγές και ο πολιτιστικός πλούτος πέρα από σύνορα, δια μέσου των αιώνων.
Συνολικά συμμετέχουν στις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης 24 χώρες.
Εκτός του Δήμου Καστοριάς πιστοποίηση έλαβαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ο Δήμος Νεμέας και η Ένωση Οινοποιειών Βορείου Ελλάδος.
2 λεπτά ανάγνωση