ΓούναΚαστοριά

Σωματείο Εργατοτεχνιτών Γούνας: Προετοιμαζόμαστε για απεργιακό ξεσηκωμό απέναντι στο νέο αντιεργατικό νομοσχέδιο

Ενώ ο λαός μας στη Θεσσαλία μετρά ακόμα νεκρούς και αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, ενώ η περιοχή είναι μια υγειονομική βόμβα και η φτώχεια ήδη θερίζει τους κατοίκους της, ενώ στον Έβρο, στη Φθιώτιδα, στη Δυτική Αττική, στη Ρόδο είναι ακόμα ανοικτές οι μεγάλες πληγές από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ώρο νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους τους 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα. Αίσχος!
Μετά τις συνεχείς επιθέσεις σε 5ήμερο και 8ώρο, μετά τη 10ώρη εργασία χωρίς υπερωριακή αμοιβή, τη δουλειά μέχρι τα 74 για χιλιάδες που δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη, η κυβέρνηση φέρνει το νέο εμβληματικό έκτρωμα που θα επιτρέπει δουλειά μέχρι και 16 ώρες τη μέρα, βαφτίζοντας δικαίωμα των εργαζομένων τη δουλειά μέχρι τον τάφο.
Με βασικό επιχείρημα ότι «διευθετούμε αυτό που ήδη συμβαίνει» η κυβέρνηση της ΝΔ παραδέχεται ουσιαστικά την εργασιακή ζούγκλα που έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια με τους νόμους όλων των κυβερνήσεων. Παραδέχονται ότι είναι «κανονικότητα» για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να μην έχουν συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, να μην ξέρουν αν και για πόσες ημέρες και ώρες θα τους καλέσει για δουλειά ο κάθε εργοδότης, το κάθε δουλεμπορικό γραφείο.
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι, το νέο εγκληματικό νομοσχέδιο κατοχυρώνει και νομιμοποιεί αυτή την αθλιότητα, τη δουλειά 13 ώρες τη μέρα, έως και 78ώρες την βδομάδα. Δίνει το «νόμιμο δικαίωμα» στην εργοδοσία να εφαρμόζει νέες μορφές «ευελιξίας» όπως οι συμβάσεις μηδενικών ορών, που σημαίνει δουλειά όποτε και όσο θέλει ο εργοδότης, την παραπέρα ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και του απεργιακού δικαιώματος. Η ποινικοποίηση της απεργίας, ακόμα και με φυλάκιση σε όποιον εμποδίζει την οργανωμένη απεργοσπασία των εργοδοτών, δίνει νέα νομικά όπλα στα «απεργοδικεία» που στήνονται από την εργοδοσία και τον κρατικό μηχανισμό απέναντι σε κάθε εργατικό αγώνα, με τα δικαστήρια να δουλεύουν ακόμα και μαύρα μεσάνυχτα για να δικάζουν πρωτοπόρους συνδικαλιστές και εργαζόμενους.
Όλα τα παραπάνω δίνουν απάντηση στην προκλητική προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι «νομοθετεί για τους εργαζόμενους» και επιβεβαιώνει ότι νομοθετεί για την εργοδοσία, ικανοποιώντας τις πιο αρρωστημένες επιδιώξεις της.
Οι εργαζόμενοι στους κλάδους μας έχουμε πλούσια πείρα από τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στους χώρους δουλειάς, την εκ περιτροπής εργασία, την εντατικοποίηση της εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες του εργοδότη και την απληρωσιά. Σήμερα κανένας εργαζόμενος, καμιά εργαζόμενη, καμιά συνδικαλιστική εργατική οργάνωση δεν πρέπει να δείξει ανοχή στη σύγχρονη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής σκλαβιάς. Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας μας». Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να σπάσουν τον φόβο, να μπουν στον αγώνα, με τη δράση τους, με το μυαλό τους ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις αγωνιστικής ανάτασης σε κάθε εργασιακό χώρο δουλειάς, να προκύψουν δεκάδες εστίες αντίστασης σε κάθε κλάδο. Για να φέρουμε στο προσκήνιο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών με σταθερή και μόνιμη εργασία, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να προβλέπουν αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, με σύγχρονα δικαιώματα.
Για να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, για 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο με κατάργηση των συμβάσεων ομηρίας.
Για την προστασία και τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων.
Για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, για την προστασία της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς.
Οι πολλοί έχουμε τη δύναμη, οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο, νόμος είναι το δίκιο τους!
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΓΟΥΝΑΣ – ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ –
ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
15/9/2023

Back to top button