Κόσμος

Ο Αύγουστος του 2023 ήταν ο θερμότερος εδώ και 174 χρόνια! – Ο Σάκης Αρναούτογλου εξηγεί το γιατί

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Αύγουστος του 2023 ήταν ο θερμότερος Αύγουστος στα 174 χρόνια καταγραφής της NOAA. Η παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο ήταν η δεύτερη θερμότερη περίοδος που έχει καταγραφεί ποτέ. Σύμφωνα με τις Παγκόσμιες Ετήσιες Προοπτικές Θερμοκρασίας του NCEI και τα δεδομένα μέχρι τον Αύγουστο, υπάρχει 95% πιθανότητα το 2023 να συγκαταλέγεται μεταξύ των δύο θερμότερων ετών που έχουν καταγραφεί.
– Η Ασία, η Αφρική, η Βόρεια και η Νότια Αμερική είχαν τον θερμότερο Αύγουστο που έχει καταγραφεί ποτέ.
– Οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ κάλυψαν σχεδόν το 13% της επιφάνειας του πλανήτη τον Αύγουστο που μας πέρασε, το υψηλότερο ποσοστό για τον μήνα Αύγοστο από την έναρξη των καταγραφών το 1951.
– Ο Αύγουστος του 2023 σημείωσε ρεκόρ όσον αφορά στην υψηλότερη μηνιαία ανωμαλία της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας (+1,85°F ή +1,03°C) σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλο μήνα στα 174 χρόνια καταγραφής της NOAA.
– Στην Ανταρκτική ο φετινός Αύγουστος ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας με τη χαμηλότερη έκταση θαλάσσιου πάγου που έχει καταγραφεί ποτέ και η παγκόσμια έκταση θαλάσσιου πάγου σημείωσε χαμηλό ρεκόρ για τον Αύγουστο.
– Οκτώ από τις 19 τροπικές καταιγίδες με ονόματα που εμφανίστηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο τον φετινό Αύγουστο έφθασαν σε ισχύ μεγάλου τροπικού κυκλώνα (≥178χ/ώρα), γεγονός που ισοφάρισε τον Αύγουστο του 2015.

Back to top button