Καστοριά

Προτάσεις της Εύης Σιστοβάρη εν όψει των εκλογών

Μιας και είμαστε σε προεκλογική περίοδο και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι καλούνται να πείσουν τους Καστοριανούς με τον προγραμματικό τους λόγο, δημοσιεύω αυτούσια την επίσημη επιστολή μου ως Πρόεδρος της Δημ. Ενότητας Καστοριάς προς τον τότε Δήμαρχο κ. Αγγελή το 2015, με συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης επί του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.
Θα ήταν μεγάλη μου χαρά να δω τις προτάσεις αυτές να υλοποιούνται από τον εκλεγμένο μας Δήμαρχο.
“Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Ανταποκρινόμενη στην επιστολή σας, σχετικά με τη διαβούλευση στο πλαίσιο του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (Π.Π.Χ.Σ.Α.Α.) και έχοντας υπ΄ όψιν τους βασικούς άξονες εξειδίκευσης και στόχους που περιγράφονται τόσο στην Εισηγητική Έκθεση – Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης όσο και στην Πρόταση Αναθεώρησης – Εξειδίκευσης του Θεσμοθετημένου Περιφερειακού Πλαισίου, προχωρώ στην εισήγηση προτάσεων οι οποίες εναρμονίζονται με τις ως άνωθι κατευθυντήριες γραμμές και συγκεκριμενοποιούνται στις ιδιαίτερες ανάγκες αλλά και ξεχωριστά προτερήματα της Δημοτικής Ενότητας Καστοριάς.
Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τις υφιστάμενες απειλές και τις τοπικές προοπτικές ανάπτυξης, προτείνω την υλοποίηση των ακόλουθων προτάσεων-έργων τα οποία εντάσσονται σε τέσσερις ευρύτερες κατηγορίες:
1) Τουριστική ανάπτυξη
• Κατασκευή παραλίμνιου πεζόδρομου με αφετηρία την περιοχή των Λυκείων, αμέσως μετά τον τελικό καθορισμό των ορίων της όχθιας-παρόχθιας ζώνης από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία.
• Συντήρηση των υφιστάμενων περιπατητικών διαδρομών και διάνοιξη νέων, τόσο στις περιοχές Προφήτη Ηλία και Αγίου Αθανασίου, όσο και στις περιοχές Κεφαλαρίου και Αποσκέπου με δυνατότητα μελλοντικής τους διασύνδεσης, εφόσον η ειδική γεωμορφολογία της εκεί περιοχής το επιτρέπει.
• Σύσταση ιππικού ομίλου και κατασκευή εγκατάστεων εκτροφής και διαμονής αυτόχθονων φυλών ίππων και ιπποειδών, με τη δυνατότητα διάθεσης των δεύτερων, στην εξυπηρέτηση των αναγκών μετακίνησης των επισκεπτών των περιπατητικών διαδρομών.
2) Περιβαλλοντική προστασία-Αγροτική ανάπτυξη
• Κατασκευή κατά μήκος της παρόχθιας ζώνης της Λίμνης Καστοριάς, εντός των καλλιεργήσιμων περιοχών, προστατευτικών αναχωμάτων με στόχο την άμεση ανακοπή της εισροής γεωργικών αποβλήτων και την αντιμετώπιση της υποβάθμισης της ποιότητας νερού.
• Έλεγχος της αγροτικής δραστηριότητας και εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων περί ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων εντός των ορίων κατοικημένων περιοχών (π.χ. περιοχή Χλόη-Παλαιό Τσιφλίκι).
3) Υποδομές
• Άμεση αποκατάσταση εσωτερικού οδικού δικτύου.
• Συντήρηση σιντριβανιών, ανακατασκευή παιδικών πάρκων αναψυχής και διαμόρφωση απαραίτητων υποδομών σε κοινόχρηστους χώρους για διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με ειδικές ανάγκες.
4) Πολιτιστική ανάπτυξη
• Αποκατάσταση αρχοντικών τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά και διαμόρφωση τους σε χώρους εκθέσεων, διαλέξεων (επιστημονικών και κοινωνικών), φωτογραφίας κ.τ.λ., με στόχο την αξιοποίησή τους ως κέντρων πολιτισμού και πόλων έλξης τουριστών με διαφορετικό από το καθιερωμένο υπόβαθρο.
Οι συγκεκριμένες προτάσεις θεωρώ πως πέρα από την ανάδειξη της Δημοτικής Ενότητας, μπορούν να συνεισφέρουν και στην ενίσχυση του ρόλου που διαδραματίζει η Καστοριά εν γένει ως πόλος ανάπτυξης σε περιφερειακό επίπεδο.

Back to top button