Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Τρεις εξοχικοί ναοί του Γέρμα δεν έχουν εγκαινιαστεί έως τώρα!

Το χωριό “Ο Γέρμας Καστοριάς” είναι γνωστό σε όλη την γύρω του περιοχή για την ακλόνητη πίστη των κατοίκων του στον Θεό και για τη μεγάλη ευσέβειά τους. Απόδειξη αυτών των αρετών που έχουν οι Γερμανιώτες αποτελούν οι οκτώ ιεροί ναοί και τα πολλά εικονοστάσια – προσκυνητάρια που υπάρχουν εντός και πέριξ τού οικισμού Γέρμα. Απ’ τους εν λόγω οκτώ ναούς, οι τέσσερις ανεγέρθηκαν κατά την τελευταία 50ετία, απ’ αυτούς όμως, εξ όσων γνωρίζει ο Γράφων, μόνον ο ένας, τού Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, έχει εγκαινιαστεί και καθαγιαστεί η Αγία Τράπεζά του. Στους λοιπούς τρεις ναούς τελείται η Θεία Λειτουργία εξ ανάγκης επάνω σε ιερό Αντιμήνσιο, που απλώνεται επάνω στην μη καθαγιασμένη Αγία Τράπεζά τους. Το ιερό αντιμήνσιο, ως γνωστόν, αντικαθιστά την καθαγιασμένη Αγία Τράπεζα.

Οι ευσεβείς κάτοικοι του Γέρμα ευελπιστούν και προσμένουν με λαχτάρα να εγκαινιαστούν – καθαγιαστούν και οι υπόλοιποι τρεις ναοί, που είναι α) της Αναστάσεως του Κυρίου {+ 13 Σεπτεμβρίου}, β) του Αγίου Κωνσταντίνου {+ 21 Μαΐου} και γ) Των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης {+ Τρίτη Διακαινησίμου}.

Σημειώσεις:

1) Εγκαίνια ενός ναού είναι η τελετή με την οποία καθιερώνεται και καθαγιάζεται αυτός και από απλό κτίσμα μεταβάλλεται σε οίκο λατρείας και προσευχής και η τράπεζά του σε ιερό θυσιαστήριο και αγία τράπεζα. Άλλωστε, η ίδια η λέξη “εγκαίνια” φανερώνει πως ένα πράγμα από παλαιό γίνεται καινούργιο και από μη ιερό, άγιο. Η καινούργια αυτή διάσταση όσον αφορά το ναό είναι ολοκάθαρη σ’ όλες τις ευχές και τα τροπάρια της ακολουθίας. Χωρίς εγκαίνια δεν είναι δυνατή η τέλεση κανενός μυστηρίου παρά μόνο με τη χρήση του ιερού Αντιμηνσίου, λινού δηλ. υφάσματος, που μπορεί να αντικαταστήσει την αγία Τράπεζα μέχρι να γίνουν κανονικά τα εγκαίνια, αφού σ’ αυτό υπάρχουν τμήματα λειψάνων αγίων.

2) Βλέπε για το ιερό Αντιμήνσιο: https://el.orthodoxwiki.org/%CE%

Γιώργος Αλεξίου

Back to top button