Η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Καστοριάς πραγματοποιήθηκε στις 1-3 Σεπτεμβρίου για έκτη χρονιά. Φέτος στη γιορτή καταφέραμε να συμμετέχουν 24 εκθέτες, από τους οποίους οι μισοί περίπου ήταν από την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς, ενώ οι υπόλοιποι από διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας, από Πτολεμαΐδα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ιωάννινα, Τρίκαλα, Λάρισα, Βόλο. Πέρα από τους παραγωγούς και τους χειροτέχνες, στην έκθεση συμμετείχαν συλλογικότητες, φορείς και συνεργατικά εγχειρήματα από Καστοριά, Θεσσαλονίκη και Βόλο που παρουσίασαν το έργο τους. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες – οικοπαραγωγούς, χειροτέχνες, συλλογικότητες, μουσικούς, καλεσμένους και εθελοντές – που στήριξαν για άλλη μια φορά την προσπάθειά μας να διαδώσουμε μέσω της γιορτής αυτής την ανάγκη για καθαρή τροφή, για φιλική προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο καλλιέργεια της γης και φυσικά για συνεργατικότητα.
Παράλληλα με την έκθεση οικολογικών προϊόντων, υπήρχαν εργαστήρια, σεμινάρια, ομιλίες, συζητήσεις καθώς και δράσεις για τους μικρούς μας φίλους. Κατασκευάσαμε κούκλες για κουκλοθέατρο από υλικά που δεν χρειαζόμαστε πια, δημιουργήσαμε τη δική μας ιστορία και παίξαμε κουκλοθέατρο. Κάναμε παρατήρηση πουλιών, εξερευνήσαμε τη φύση γύρω μας, κάναμε φυτολόγιο, συμμετείχαμε σε εργαστήριο αργαλειού. Επίσης, γνωρίσαμε την ιστορία της μπύρας και πως παρασκευάζονται τα διάφορα είδη της και μάθαμε για την καλλιέργεια των βοτάνων, τη συλλογή και την αποξήρανσή τους.
Ο Αιγίλοπας, το Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία, άνοιξε τον κύκλο των ομιλιών και των συζητήσεων με θέμα τον «σπόρο ως κοινό αγαθό». Πως διαφυλάσσουμε την μεγάλη κληρονομιά των σπόρων που έχουμε, πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ποικιλότητα στην καλλιέργειά μας και τέλος πως κάποιες ποικιλίες μπορεί να είναι πιο προσαρμοσμένες για βιολογική γεωργία. Σε συνέχεια των παραπάνω και στην ίδια λογική, δύο βιολογικοί κτηνοτρόφοι, η Αλεξάνδρα Τσίγκα και ο Θωμάς Μόσχος μας ανέλυσαν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των αυτόχθονων φυλών ζώων, την ιδιαίτερη ποιότητα των προϊόντων τους αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η βιολογική κτηνοτροφία.
Η δεύτερη ημέρα της γιορτής ήταν αφιερωμένη σε δύο φλέγοντα ζητήματα. Συζητήσαμε για την εγκατάλειψη της υπαίθρου, τι σημαίνει αυτό για τον πρωτογενή τομέα και για την καλλιέργεια της τροφής μας, και ολοκληρώσαμε την συζήτηση με μία εισήγηση του καθηγητή Δασολογίας Δρ. Θεοχάρη Ζάγκα για την αειφορική ανάπτυξη της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών. Επιπλέον, αναλύσαμε μαζί του το ζήτημα του αστικού πρασίνου που τελευταία απασχολεί ιδιαιτέρως την πόλη μας και όχι μόνο. Συχνά η άγνοια ορθής διαχείρισης των δέντρων μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα ή και
καταστροφές. Επιπλέον, τα δέντρα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μιας πόλης, στη μείωση των θορύβων, φιλτράρουν τον αέρα και δροσίζουν το αστικό περιβάλλον.
Η γιορτή μας έκλεισε με μία πολύ χρήσιμη και σημαντική ενημέρωση για τα μέτρα αυτοπροστασίας από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές από την Πολιτική Προστασία και τον Βαγγέλη Δούφλια.
Για ακόμη μια χρονιά ο Δήμος και η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, πρόσφεραν την υποστήριξή τους στη διοργάνωση, και τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως γι’ αυτό. Ευχαριστούμε επίσης την Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς που φιλοξένησε και φέτος τη γιορτή στον χώρο της, καθώς και τον Αιγίλοπα – Δίκτυο για τη βιοποικιλότητα και την οικολογία στη γεωργία, που υποστήριξε κι αυτός με τη σειρά του την προσπάθεια αυτή. Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην ευχαριστήσουμε και τα τοπικά και μη μέσα ενημέρωσης που διέδωσαν με τον τρόπο τους τη διοργάνωση της γιορτής και ενίσχυσαν την επισκεψιμότητα της.
Τέλος, ήταν χαρά μας που είδαμε μικρούς και μεγάλους από την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς και της Δυτ. Μακεδονίας να επισκέπτονται τη γιορτή μας. Μια γιορτή για την οικολογία, για τον σεβασμό στη φύση και τον άνθρωπο, μια συνάντηση οικοπαραγωγών και καταναλωτών! Συζητήσεις, ανταλλαγές ιδεών και απόψεων, συμμετοχές σε δράσεις, σεμινάρια και ομιλίες, γευστικές απολαύσεις φυσικών προϊόντων και βεβαίως μουσικές βραδιές συνθέτουν την εμπειρία που βίωσαν οι επισκέπτες, οι συμμετέχοντες αλλά και οι διοργανωτές της γιορτής. Ευχόμαστε να ανταμώσουμε και του χρόνου ακόμα περισσότεροι!
Οικοτρόπιο
Σύλλογος Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Καστοριάς