Ελλάδα

Airbnb: Διευκρινίσεις για το τέλος διαμονής ζητούν οι ιδιοκτήτες – Νέο ρεκόρ στα φετινά έσοδα του κλάδου

Χωρίς έντονες αντιδράσεις υποδέχτηκε τα νέα μέτρα για τον τρόπο φορολόγησής τους ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα μας, με τους ιδιοκτήτες των Airbnb να ζητούν ωστόσο διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για το τέλος διαμονής. Ταυτόχρονα, η βραχυχρόνια μίσθωση καταγράφει νέο ρεκόρ εσόδων από τις διανυκτερεύσεις, ξεπερνώντας και τα προπανδημικά επίπεδα του 2019.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Αναμενόμενο ήταν το νέο καθεστώς που προωθείται από την κυβέρνηση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπως δήλωσε μιλώντας στο ThessToday.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.) Ανδρέας Χίου ενώ χαρακτήρισε ως «δώρο» το γεγονός πως η υποχρεωτική έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας θα επιβάλλεται μόνο για όσους διαχειρίζονται περισσότερα από τρία ακίνητα με ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο. «Σε γενικές γραμμές περιμέναμε τέτοιες ανακοινώσει, αλλά σίγουρα ήταν έκπληξη για εμάς το μέτρο που αφορά τα φυσικά πρόσωπα με περισσότερα από τρία ακίνητα στην πλατφόρμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι τα μέτρα δεν επιφέρουν ραγδαίες αλλαγές στον κλάδο.

Οι διευκρινίσεις για τον φόρο διαμονής

Αναφορικά με τον φόρο διαμονής,  αξιολογήθηκε ως θετικό στοιχείο το οποίο είχε ζητηθεί η οριζόντια εφαρμογή του από τον κλάδο των Airbnb τα προηγούμενα χρόνια. «Είναι υπέρ της χώρας καθώς θα έχει περισσότερα έσοδα. Το τέλος διαμονής πληρώνεται από τον πελάτη και όχι από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων», εξήγησε στο ThessToday.gr ο κ. Χίου. Για το κόστος διαμονής σχολίασε πως θα επηρεαστεί ελάχιστα, καθώς το ποσό που θα προστεθεί είναι 1,5 ευρώ.

Ωστόσο, ζήτησε διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί το τέλος διαμονής και αν θα υπάρχει χρέωση ανά ημέρα, ανά άτομο ή ανά κράτηση. «Αν χρεωθεί ανά άτομο ή ανά ημέρα, τότε το κόστος μπορεί να φτάσει τα 6 ευρώ ημερησίως για διαμονή 4 ατόμων σε ένα διαμέρισμα και για πέντε ημέρες διανυκτερεύσεων το συνολικό κόστος να αγγίζει τα 30 ευρώ. Αν όμως η εφαρμογή του τέλους αφορά την κάθε κράτηση, τότε είναι ελάχιστο το κόστος. Γι’ αυτό χρειάζεται να διευκρινιστεί με ποιον ακριβώς τρόπο θα εφαρμοστεί στην πράξη», ανέφερε ο κ. Χίου.

Νέο ρεκόρ εσόδων στην βραχυχρόνια μίσθωση

«Δεν επικράτησε η πίεση των ξενοδόχων στην κυβέρνηση για περισσότερους περιορισμούς στην βραχυχρόνια μίσθωση. Αντιθέτως, οι αρμόδιοι βλέπουν ότι πρόκειται για έναν κλάδο που φέρνει αρκετά και τα περισσότερα έσοδα στο τουρισμό της χώρας», δήλωσε ο κ. Χίου. Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα από τον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή, τα καθαρά έσοδα στον τουρισμό μόνο από την βραχυχρόνια μίσθωση θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ.

Η φετινή χρονιά θα είναι οικονομικά καλύτερη από το 2022 αλλά και από το 2019, σημειώνοντας νέο ρεκόρ εσόδων στα καταλύματα τύπου Airbnb. «Θα υπήρχαν και περισσότερες κρατήσεις μέχρι σήμερα αλλά εν μέσω καλοκαιριού, πέρα από τις ακυρώσεις που είχαμε λόγω των πυρκαγιών, πολλές κρατήσεις προκειμένου να μην χαθούν οι διακοπές των επισκεπτών, μεταφέρθηκαν για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο με τις κρατήσεις να είναι αυξημένες», επισήμανε στο ThessToday.gr ο κ. Χίου.

Οι ζημιές του κλάδου στη Θεσσαλία

«Βυθισμένες» στη λάσπη από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία στη Θεσσαλία βρίσκονται και εκατοντάδες ακίνητα Airbnb με τις ζημιές να είναι ολοκληρωτικές. Όσα ακίνητα βέβαια είναι ασφαλισμένα, θα επιστρέψουν πιο άμεσα στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης ενώ των υπολοίπων οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος της αποκατάστασης με την οικονομική στήριξη ενδεχομένως του κράτους. Η περιοχή του Βόλου και κυρίως ο ορεινός όγκος του Πηλίου θα επηρεαστούν και στον τομέα του τουρισμού το επόμενο διάστημα που παραδοσιακά από τον Οκτώβριο και μετά, οι κρατήσεις ήταν ανοδικές. «Μέχρι να αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές, θα έχουμε μεγάλη πτώση στις κρατήσεις με την αισιοδοξία να είναι παροδική», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΑ.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό των ιδιοκτητών καταλυμάτων που δεν επλήγησαν από τις πλημμύρες, προσφέρει αυτήν την στιγμή τα ακίνητα για διαμονή στους κατοίκους της Θεσσαλίας που δεν έχουν πρόσβαση στα δικά τους σπίτια και είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται ολοσχερώς.

thesstoday.gr

Back to top button