«Τσουνάμι» πλειστηριασμών που αφορούν οικιστικά ακίνητα έρχεται το επόμενο διάστημα στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, καθώς εκατοντάδες κατοικίες έχουν δρομολογηθεί από funds και services να βγουν στο σφυρί στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης μέχρι το τέλος της χρονιάς, με συνέπεια τα νοικοκυριά που δεν ρύθμισαν τα χρέη τους να χάσουν ένα σημαντικό περιουσιακό τους στοιχείο.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ
Όπως προκύπτει από τα έως τώρα στοιχεία του e-auction, συνολικά για τη Θεσσαλονίκη είναι αναρτημένοι 460 πλειστηριασμοί κατοικιών μέχρι στιγμής που έχουν επισπευσθεί από τράπεζες ή από εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια, με τον αριθμό να αυξάνεται και καθημερινά να αναρτώνται νέα ακίνητα στην πλατφόρμα.
Ο κεντρικός δήμος της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα περισσότερα ηλεκτρονικά σφυριά (136), ενώ στη συνέχεια ακολουθούν οι δήμοι Κορδελιού-Ευόσμου με 46 πλειστηριασμούς και Νεάπολης-Συκεών με 44 σφυριά. Οι τιμές πρώτης προσφοράς σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και τις 990.000 ευρώ, όπως στην περιοχή του Ωραιοκάστρου ενώ η χαμηλότερη τιμή ξεκινά από 4.000 ευρώ με εξαίρεση ένα ακίνητο στον δήμο Θερμαϊκού που πλειστηριάζεται με τιμή εκκίνησης στα 350 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι 70 περίπου πλειστηριασμοί κατοικιών των δήμων που είχαν προγραμματιστεί, τέθηκαν σε αναστολή.
Πιο αναλυτικά, ο «χάρτης» των αναρτημένων πλειστηριασμών για κατοικίες μέχρι το τέλος του 2023 στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης διαμορφώνεται ως εξής:
- Θεσσαλονίκης: 136
- Κορδελιού-Ευόσμου: 46
- Νεάπολης-Συκεών: 44
- Παύλου Μελά: 41
- Καλαμαριάς: 38
- Θερμαϊκού: 36
- Πυλαίας-Χορτιάτη: 25
- Θέρμης: 19
- Ωραιοκάστρου: 21
- Αμπελοκήπων-Μενεμένης: 25
- Δέλτα: 13
- Βόλβης: 2
- Λαγκαδά: 6
- Χαλκηδόνος: 8
Οι πλειστηριασμοί από την αρχή του 2023
Παράλληλα, από την αρχή του έτους και μέχρι τέλη Αυγούστου συνολικά για τη Θεσσαλονίκη είχαν προγραμματιστεί 2.105 πλειστηριασμοί κατοικιών, εκ των οποίων ολοκληρώθηκαν οι 1.195, με επισπεύδουσες είτε τράπεζες είτε εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Τα υπόλοιπα 910 ηλεκτρονικά σφυριά ματαιώθηκαν λόγω έλλειψης πλειοδοτών ή μπήκαν σε αναστολή μετά από δικαστικές προσφυγές. Επισημαίνεται πως οι e-πλειστηριασμοί «παγώνουν» κάθε χρόνο τον Αύγουστο και δεν διενεργείται καμία διαδικασία.
Τα «όπλα» των δανειοληπτών
Οι επιλογές που διαθέτει ένας δανειολήπτης ώστε να μη χάσει το σπίτι του σε περίπτωση πλειστηριασμού είναι οι εξής:
- Να ζητήσει αναδιάρθρωση της οφειλής είτε με διμερή ρύθμιση είτε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.
- Εφόσον έχει «κλειδωμένο» λογαριασμό και υπάρχει διαταγή πληρωμής, ο δανειολήπτης να προχωρήσει σε εμπρόθεσμη ανακοπή.
- Να επιδιώξει να κάνει παράλληλα με τα ασφαλιστικά μέτρα αναστολής και συμβιβασμό, μέχρι να γίνουν τα δικαστήρια.
Πονοκέφαλος η αύξηση των επιτοκίων
Οι δανειολήπτες έχουν ακόμη να αντιμετωπίσουν και τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Τον τελευταίο χρόνο, τα νοικοκυριά παρακολουθούν τη δόση του δανείου τους να αυξάνεται σημαντικά – μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι να αποφασιστεί να μπει «φρένο» στη νομισματική σύσφιξη. Από τη ραγδαία άνοδο ωστόσο προστατεύονται όσοι οφειλέτες έλαβαν στεγαστικό δάνειο πριν από το 2023 και το αποπληρώνουν έως σήμερα.
Αντιθέτως, το συγκεκριμένο μέτρο δεν ισχύει για όσους οφειλέτες έλαβαν στεγαστικό δάνειο κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, με αποτέλεσμα να επωμίζονται πλήρως τα βάρη της νομισματικής σύσφιξης.