Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

«Όσο σιγοκαίει η φλόγα, υπάρχει ακόμη «ΕΛΠΙΔΑ» (του Βασίλη Ναούμ)

«Όσο σιγοκαίει η φλόγα, υπάρχει ακόμη « ΕΛΠΙΔΑ», γι’ αυτό πορευόμαστε με την Γεωργία Ζεμπιλιάδου.»

Αγαπητές συμπολίτισσες και αγαπητοί συμπολίτες της Καστοριάς και της Δυτ. Μακεδονίας.

Η περιφερειακή ενότητα της Καστοριάς, αλλά και γενικότερα, η περιφέρεια της Δυτ. Μακεδονίας βιώνει μια πρωτοφανή δημογραφική, οικονομική, πολιτική και κοινωνική δυσμενή κατάσταση.

Αμέσως μετά την οικονομική κρίση του 2009, που οδήγησε στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς, όπως γουνοποιητικών , εμπορικών, εστίασης, κατασκευαστικών κ.α., ξεκίνησε η δημογραφική ερήμωση της Καστοριάς, λόγω της εκτοξευόμενης ανεργίας και της σύγχρονης δυσκολίας ανεύρεσης εργασίας, είτε στο αντικείμενο που ήταν εξειδικευμένος κάποιος είτε σε άλλο.

Το 2020 η υγειονομική κρίση, λόγω της πανδημίας του Covid-19 ήρθε να προκαλέσει  ένα ισχυρό πλήγμα στην συνολική κατάσταση της περιοχής μας αλλά και ολόκληρης της Δυτ. Μακεδονίας.

Έτσι πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας, συμπολίτες μας όλων των ηλικιών και κάθε μορφωτικού επιπέδου αναγκάστηκαν, να εγκαταλείψουν την Καστοριά και την Δυτ. Μακεδονία προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης, είτε στο εσωτερικό της χώρας μας , είτε στο εξωτερικό.

Για το λόγο αυτό συστρατευτήκαμε προοδευτικοί άνθρωποι στον συνδυασμό « ΕΛΠΙΔΑ», με επικεφαλής την Γεωργία Ζεμπιλιάδου, για να σταματήσουμε τον όποιο μαρασμό της Καστοριάς και της Δυτ. Μακεδονίας.

Αυτό θα επιτευχθεί με :

Αναπτυξιακά έργα που θα διασφαλίσουν μόνιμη και σταθερή εργασία στους πολίτες του τόπου μας και ιδιαίτερα τους νέους, που αποτελούν και το μέλλον της Καστοριάς. Καλά τα προγράμματα των τριμήνων , πενταμήνων και οκταμήνων και η λύση της εποχικής εργασίας (καλοκαιρινή σεζόν), αλλά λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας πρόσκαιρα και μόνο για τους αριθμούς, προς ικανοποίηση των κυβερνόντων και των φίλα προσκείμενων σ’ αυτούς.

Στήριξη και ενίσχυση του κλάδου της Γουνοποιίας μέσω της μέγιστης απορρόφησης τρέχοντων αναπτυξιακών προγραμμάτων τόσο των μεγάλων αλλά και των μικρότερων επιχειρήσεων, αποφεύγοντας φαινόμενα του παρελθόντος της ενίσχυσης των λίγων και ισχυρών. Με εύρεση νέων εμπορικών δρόμων, που θα διασφαλίσουν την προώθηση και πώληση των γουνοποιητικών προϊόντων. Τέλος μέσω της εκπαίδευσης νέων πάνω στο αντικείμενο της γούνα, από την κατασκευή – παραγωγή , την μεταποίηση και την πώληση του προϊόντος.

Αγροτική ανάπτυξη με την ολοκλήρωση έργων που θα διευκολύνει τις καλλιέργειες των αγροτών μας όπως η περάτωση του φράγματος του Νεστορίου. Με την οικονομική επιχορήγηση – ενίσχυση των αγροτών με την καλύτερη δυνατή απορρόφηση των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών προγραμμάτων καθώς και την στήριξή τους σε περιπτώσεις καταστροφών των καλλιεργειών τους, λόγω καιρικών ή άλλων φαινομένων.

Ορεινή ανάπτυξη μέσω της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης σε οπεινά και ημιορεινά χωρά, κατασκευάζοντας έργα υποδομής , όπως υδρευτικό και αποχετευτικό δίκτυο των χωριών αυτών, δρόμους διασύνδεσης με κοντινά αστικά κέντρα, βελτίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς και τακτοποίηση τακτικών δρομολογίων τους ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι κάτοικοι στις μετακινήσεις τους από και προς την Καστοριά. Οργάνωση και πλήρη στελέχωση βασικών υποδομών εκπαίδευσης, ώστε και τα παιδιά αυτών των περιοχών να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τα παιδιά των πόλεων, όπως και των υποδομών υγείας. Βελτίωση των δικτύων ψηφιακών επικοινωνιών (ίντερνετ), για να εξυπηρετούνται οι πολίτες μέσω των ηλεκτρονικών πλατφόρμων για διάφορα θεματα ( έγγραφα, δικαιολογιτικά, πληρωμές οργανισμών κ.α.) αποφεύγοντας την όποια ταλαιπωρία. Ενισχύοντας πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις αυτών των χωριών. Καθιστώντας τα πόλο έλξης για διαβίωση ή για τουρισμό για όλες τις ηλικίες.

Προαγωγή και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού με την οικονομική ενίσχυση τους μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και των ειδικών προγραμμάτων για νέους επιχειρηματίες με ευνοϊκούς όρους. Με την οικονομική στήριξη και από εμάς τους πολίτες της εγχώριας αγοράς της Καστοριάς και όλης της Δυτ. Μακεδονίας. Με την καλύτερη προβολή – προώθηση του τόπου μας και των προϊόντων μας.( Βυζαντινές εκκλησίες , Καστοριανά αρχοντικά, Πάρκο εθνικής Συμφιλίωσης, Χιονοδρομικά κέντρα , Φασόλια – Μήλα  Καστοριάς κ.α.)

Βελτίωση των υποδομών : δρόμους, για ασφαλείς και γρήγορες μετακινήσεις, υδρευτικά και αποχετευτικά δίκτυα, για την αποφυγή δυσμενών καταστάσεων ( νοσήματα μεταδοτικά, πλημμύρες).

Ανάπτυξη και ενίσχυση των υποδομών αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού της Υγείας για να αισθάνονται ασφάλεια οι πολίτες. Να βρίσκουν λύσεις στο πρόβλημα υγείας τους χωρίς να προσφεύγουν σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα του κέντρου , παρά μόνο για κάποια πολύ εξειδικευμένη εξέταση ή επέμβαση.

Δημιουργία και ενίσχυση υποδομών για τις ευπαθείς ομάδες.

Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τις οικογένειες μας και τα παιδιά μας και προαγωγή  της δημιουργίας νέων οικογενειών στηρίζοντας τις νέες και τους νέους συμπολίτες μας.  

Προστασία και ανάδειξη της βιοποικιλότητας των οικοσυστημάτων μας.

Μεγαλύτερη συμμέτοχή στα λεγόμενα μεταλιγνητικά προγράμματα ανάπτυξης.

Όλα αυτά, ο συνδυασμός « ΕΛΠΙΔΑ» και προσωπικά η Γεωργία Ζεμπιλιάδου μπορούν να τα υλοποιήσουν, μέσω της αξιοποίησης και απορρόφησης των πόρων των αναπτυξιακών προγραμμάτων κατά τρόπο δίκαιο και ισότιμο.

Εγώ προσωπικά ως γιατρός  πέρα από την προσπάθεια μου στον τομέα της υγείας, θα προσπαθήσω μαζί με τους συνυποψήφιους μου να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των προαναφερθέντων για να ξαναζωντανέψουμε την Καστοριά και όλη την Δυτ. Μακεδονία για το καλό των πολιτών μας, για το καλό των νέων και για το καλό των οικογενειών και των ΠΑΙΔΙΏΝ μας .

Γι’ αυτό πορευόμαστε με τον συνδυασμό της « ΕΛΠΙΔΑΣ » και την Γεωργία Ζεμπιλιάδου.

Σας ευχαριστώ

Με τιμή

Ναούμ Βασίλης

Back to top button