Ελλάδα

Πήλιο: «Είμαστε σε απόγνωση» – Το αποκομμένο χωριό με τους εγκλωβισμένους κατοίκους (φωτο-βίντεο)

Εγκλωβισμένοι και χωρίς καμία πρόσβαση στο οδικό δίκτυο παραμένουν 350 κάτοικοι στη Δράκεια, εξαιτίας κατεστραμμένων δρόμων από την κακοκαιρία Elias.Το οδοιπορικό στο χωριό του Πηλίου συγκλονίζει, καθώς ο μόνος τρόπος για να προσεγγίσει κανείς την περιοχή, είναι με τα πόδια, διασχιζοντας πάνω σε συντρίμμια.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ

Το μαρτυρικό χωριό εκπέμπει σήμα κινδύνου και οι κάτοικοι δικαιολογημένα αγωνιούν για τον ιστορικό τόπο τους, που βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα σε Χάνια και Αγριά. Είναι οι δρόμοι που οδηγούν προς το χωριό, οι οποίοι είναι κομμένοι στα δύο. Οι ντόπιοι δεν μπορούν να μετακινηθούν με τα οχήματά τους, με συνέπεια καθημερινά να διασχίζουν δέκα χιλιόμετρα με τα πόδια μέχρι την Αγριά ώστε να μπορέσουν να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης, ακόμη νερό και φαγητό.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Όμως, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, υπάρχουν οικογένειες οι οποίες παραμένουν εγκλωβισμένες ακόμη και στα ίδια τους τα σπίτια, εξαιτίας μιας γέφυρας που διαλύθηκε και έχει μπλοκάρει την οποιαδήποτε πρόσβαση μακριά από την πόρτα τους.

Όπως εξηγούν στο ThessToday.gr, ο μόνος τρόπος ώστε να φτάσουν στον δρόμο, είναι μέσω μιας γκρεμισμένης πλαγιάς. «Είμαστε σε απόγνωση. Γκρεμίστηκε το γεφυράκι που οδηγεί προς τις κατοικίες μας και κόπηκε η οποιαδήποτε πρόσβαση ακόμη και μέσα στο χωριό μας. Εμείς για να φτάσουμε στον δρόμο, πρέπει να διασχίσουμε την πλαγιά με τα πόδια και να κρατηθούμε από τα δέντρα», αναφέρει η ιδιοκτήτρια της κατοικίας κα Κατερίνα, η οποία στο παρελθόν είχε αποστείλει εξώδικα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για την κακοτεχνία του έργου, κάτω από το γεφυράκι.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Οι φόβοι της τελικά επιβεβαιώθηκαν, με την εικόνα καταστροφής να είναι αποκαλυπτική: Γκρεμισμένος δρόμος, πλακόστρωτα, σκαλοπάτια. Ένα χάος και ανάμεσά του, η κα Κατερίνα με το σύζυγό της, που εξακολουθούν να διαβιούν σε μια «κόκκινη» κατοικία που κινδυνεύει ανά πάσα ώρα και στιγμή να την παρασύρει η πλαγιά από τη διάβρωση και τις ρηγματώσεις που δημιουργήθηκαν.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Συνεχίζοντας την αυτοψία στη Δράκεια μπορεί να διακρίνει κανείς ένα ακόμη σπίτι, το οποίο από την ορμή των χειμάρρων έχει ξεριζωθεί από τα θεμέλιά του και μετακινήθηκε τουλάχιστον μισό μέτρο.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Αυτό είναι και το δεύτερο ακατάλληλο σπίτι στο χωριό, με τους ενοίκους να περιγράφουν τη στιγμή που τα νερά εισέβαλαν στην κατοικία τους. «Ήταν περίπου 6 το πρωί. Ξυπνήσαμε από τον έντονο θόρυβο που κάλυπτε την περιοχή. Διαπιστώσαμε ότι ξεριζώνεται κομμάτι της πλαγιάς και μαζί με αυτό το σπίτι μας. Βγήκαμε έξω άρον-άρον για να γλιτώσουμε. Εμείς τα καταφέραμε και ζούμε από τύχη, το σπίτι όμως είναι πια έτοιμο να καταρρεύσει. Δηλαδή, με την επόμενη βροχή, κανείς δεν γνωρίζει τι συνέπειες θα μετράμε», αναφέρει ο ιδιοκτήτης στο ThessToday.

Σε απόγνωση και οι παραγωγοί

Η Δράκεια αποτελεί τόπο παραγωγής των περίφημων Πηλιορείτικων φρούτων, ιδίως των μήλων. Οι αγρότες, όμως, βλέπουν τις καλλιέργειές τους να μαραζώνουν εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων, καθώς δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα κτήματά τους. Ο πρόεδρος του χωριού, Νίκος Κάπελας, υπογραμμίζει μέσω του ThessToday.gr την ανάγκη για στήριξη των παραγωγών. «Εμείς ζούμε από αυτό. Το εισόδημα για το 80% του χωριού πηγάζει από την παραγωγή. Πρέπει πάση θυσία να επιδιορθωθεί το πρόβλημα με το οδικό δίκτυο έτσι ώστε να μαζέψουμε τα μήλα, τα κάστανα και άλλες καλλιέργειες», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Χαρακτηριστικό για το μέγεθος της καταστροφής αποτελεί το γεγονός ότι, εχθές, ένα ελικόπτερο με εναερίτες προσγειώθηκε στο χωριό, για την αποκατάσταση μιας κολώνας της ΔΕΗ που κρέμονταν στον αέρα και εκτόξευε σπίθες, με κίνδυνο ακόμη και την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Back to top button