ΑθλητικάΕλλάδα

Φίλοι και συγγενείς αποχαιρέτησαν τον Γιάννη Ιωαννίδη

Στον Άγιο Ιωάννη, στη Βούλα, τελέστηκε σήμερα (5/10) η επιμνημόσυνη δέηση για τον Γιάννη Ιωαννίδη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών χθες (4/10). Οι συγγενείς που διαμένουν στην Αθήνα, οι φίλοι, άνθρωποι του μπάσκετ και εν γένει του αθλητισμού, αλλά και πολιτικοί, θέλησαν ν’ αποχαιρετήσουν τον «Ξανθό», η κηδεία του οποίου θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής (6/10, 17:00) στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Συντετριμμένη η σύζυγός του, Γιούλα, εισήλθε στον ναό.



Συγκλονιστικός ήταν ο επικήδειος της πολυαγαπημένης κόρης του Γιάννη Ιωαννίδη, Θεοδώρα Ελένη. Ο Γιάννης Ιωαννίδης και η Γιούλα Γκιουζελοπούλου είχαν προσπαθήσει για αρκετά χρόνια να κάνουν παιδί και όταν τελικά ήρθε στη ζωή η κόρη τους, της έδωσαν το όνομα Θεοδώρα – Ελένη, καθώς τη χαρακτήρισαν «δώρο Θεού». Η Θεοδώρα Ελένη Ιωαννίδη είπε: «Κοουτσάρα μου, θα σου πω κάτι: το παιχνίδι δεν τελείωσε, απλώς πήρες ένα τάιμ άουτ για να το συνεχίσεις στα επουράνια γήπεδα, περνώντας στην αθανασία,» είπε και τον αποχαιρέτησε με το αγαπημένο τραγούδι της αγαπημένης του Μαρινέλας: «Ένα τραγούδι της αγαπημένης σου, Μαρινέλλας λέει: “Καμιά φορά λέω να αλλάξω ουρανό μα δεν, μα δεν υπάρχουν δρόμοι”. Εσύ όμως μπαμπά μου τους βρήκες αυτούς τους δρόμους… ».

Αναλυτικά, η κόρη του Γιάννη Ιωαννίδη είπε στο «αντίο» προς τον πατέρα της: 

Στέκομαι εδώ σήμερα και σε κοιτώ την ώρα που μπαρκάρεις για το τελευταίο σου ταξίδι. Και δεν είμαι μόνη μου, εδώ είναι όλοι για να σου πούμε το τελευταίο αντίο, να σου φωνάξουμε σιωπηλά πόσο σε αγαπάμε και τι σήμαινες, τι θα σημαίνεις πάντοτε για την οικογένεια σου, για το μπάσκετ, για τον αθλητισμό, για ολόκληρη την Ελλάδα. Έφυγες νωρίς και άδοξα μπαμπά. Έφυγες αλλά πάλεψες με γενναιότητα, όπως το έκανες σε όλη σου τη ζωή. Στάθηκες στις επάλξεις, πολέμαγες σαν θηρίο, δεν φοβόσουν κανέναν και τίποτε, ήσουν γεννημένος νικητής και ατρόμητος. Και τώρα που σε αποχαιρετάμε, πάλι αγέρωχο σε βλέπω μπροστά μου…

Δάκρυα αυλακώνουν τα πρόσωπα μας, σήμερα που σού λέμε το αντίο, αλλά υπάρχει και ο αντίλογος, η παρηγοριά: θρηνούμε που σε χάσαμε, μα χαιρόμαστε κιόλας επειδή ζήσαμε μαζί σου, μεγαλώσαμε μαζί σου, βαδίσαμε στις στράτες που χάραξες, ακολουθήσαμε τις οδηγίες που μας έδινες… Πάντοτε ζητούσες να σε προσφωνούν κόουτς και τίποτε άλλο. Κοουτσάρα μου, θα σου πω κάτι: το παιχνίδι δεν τελείωσε, απλώς πήρες ένα τάιμ άουτ για να το συνεχίσεις στα επουράνια γήπεδα, περνώντας στην αθανασία. Ένα τραγούδι της αγαπημένης σου, Μαρινέλλας λέει: “Καμιά φορά λέω να αλλάξω ουρανό μα δεν, μα δεν υπάρχουν δρόμοι”. Εσύ όμως μπαμπά μου τους βρήκες αυτούς τους δρόμους… ».

Στην κεντρική εκκλησία τους Βούλας, τον Άγιο Ιωάννη το «παρών» έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Παναγιώτης Φασούλας, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, ο Κώστας Τσαρτσαρής, ο Δήμος Ντικούδης, ο πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος, οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός αδελφοί Αγγελόπουλοι, ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο Δημήτρης Παπανικολάου, ο Κώστας Παπανικολάου, ο Γιάννης Μπουρούσης, ο Ηλίας Ζούρος, ο Μιχάλης Ρωμανίδης, ο Νίκος Φιλίππου, o Τάκης Κοροναίος, ο Ευθύμης Μπακατσιάς, ο Γιώργος Λιμνιάτης, ο Τάκης Λιβιεράτος ανάμεσα σε πολλούς άλλους.

Στεφάνια απέστειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Γιάννης Μπρατάκος, η ΠΑΕ Ολυμπιακός και ξεχωριστό στεφάνι απέστειλε ο πρόεδρός της Βαγγέλης Μαρινάκης.

Στην αγάπη του Γιάννη Ιωαννίδη για το μπάσκετ και τον αθλητισμό, στους νέους δρόμους που χάραξε, στην τεράστια προσωπικότητά του, αλλά και στις συμβουλές του στάθηκαν σε δηλώσεις τους, μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης, όπου παρέστησαν για να πουν το τελευταίο «αντίο» στον «Ξανθό» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλης Λιόλιος, ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας και ο αρχηγός της ομάδας του Πειραιά, Κώστας Παπανικολάου.

Αναλυτικά:

O πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, δήλωσε: «Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής τόσο για το μπάσκετ, όσο και για τον ελληνικό αθλητισμό. Έχει αφήσει πίσω μεγάλη παρακαταθήκη και μια ολόκληρη γενιά που τον λάτρεψε. Χάραξε νέους δρόμους για το ελληνικό μπάσκετ. Είναι πολύ δύσκολη στιγμή. Πρέπει να κρατήσουμε όλοι μας πολύ βαθιά χαραγμένη μέσα μας την αγάπη που είχε ο Γιάννης Ιωαννίδης για τον αθλητισμό. Όσο δεν ξεχνούμε αυτούς τους ανθρώπους είναι ένα κέρδος».

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, επισήμανε: «Είναι μια σημαντική μέρα, η απώλεια ενός ανθρώπου του αθλητισμού, του μπάσκετ και του Ολυμπιακού, που είναι πολύ βαριά. Θα ήθελα να δώσω συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στην οικογένεια του Άρη, του Ολυμπιακού και σε όσους ανθρώπους έζησαν μεγάλα πράγματα μαζί του. Πρόκειται για μια μεγάλη φυσιογνωμία, που σημάδεψε το ελληνικό μπάσκετ, τον αθλητισμό και αργότερα την πολιτική. Όποιος έζησε τα χρόνια του Άρη, του Ολυμπιακού, του Άρη και της Εθνικής ομάδας, έχει αποτύπωμα από την πορεία του».

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Κώστας Παπανικολάου, τόνισε: «Τα λόγια δεν φτάνουν για να περιγράψουν τη συμβολή του στο ελληνικό μπάσκετ και πόσο βοήθησε να μεγαλώσει αυτό. Είναι από τους ανθρώπους που άφησαν το αποτύπωμά τους στο μπασκετικό στερέωμα και όχι μόνο. Είναι μεγάλη απώλεια, αλλά όσο ζει στις μνήμες όλων, θα παραμένει ζωντανός. Τον γνώρισα πρώτη φορά στα Γρεβενά, όταν έπαιζα στα παιδικοεφηβικά. Το πιο χαρακτηριστικό που μου είχε πει τότε ήταν ‘δουλειά μικρέ, μόνο έτσι πας μπροστά’. Το είχα φυλάξει στο μυαλό μου γιατί όταν στο λέει αυτό ένας άνθρωπος του δικού του βεληνεκούς, καταλαβαίνεις ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος».

ΑΠΕ

 

Back to top button