ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Καστοριά: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο «Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση»

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 1ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου με Διεθνή Συμμετοχή «Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση – Διδασκαλία, Διά Βίου Μάθηση, Συμπερίληψη και Καινοτομία για την Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση», που διοργανώθηκε στην Καστοριά, από 29/09 έως 01/10/2023, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Καστοριάς.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν 5 Προσκεκλημένες Ομιλίες διακεκριμένων ερευνητών και πανεπιστημιακών και 89 προφορικές εισηγήσεις, διαρθρωμένες σε εννέα θεματικές ενότητες, τις οποίες παρακολούθησαν διά ζώσης 190 περίπου σύνεδροι και πολλοί ακόμη διαδικτυακά. Υλοποιήθηκαν, επίσης, 7 βιωματικά εργαστήρια.

Το Συνέδριο χαιρέτισε διαδικτυακά ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Ιωάννης Κατσαρός. Επιπρόσθετα, χαιρετισμό απηύθυναν η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, κα Δέσποινα Παπαδοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού & Αθλητισμού Καστοριάς, κ. Αθανάσιος Ρήμος, η εκπρόσωπος του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κα Ανδρονίκη Καταραχιά, η Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κα Κατηφένια Μπότσογλου, η Διευθύντρια του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εκπαίδευση για την Αειφορία και το Περιβάλλον» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κα Στεργιανή Ματσιώρη (διαδικτυακά), η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, κα Μαρίνα Μπέση και η Προϊσταμένη του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Καστοριάς, κα Μαγδαληνή Γρηγορίου. Ευχές για επιτυχία των εργασιών του Συνεδρίου διατυπώθηκαν από την Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Καστοριάς, κα Δέσποινα Κοζατσάνη και τον Δήμαρχο Καστοριάς, κ. Ιωάννη Κορεντσίδη.

Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν ο κ. Γεώργιος Σταμούλης, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο κ. Παναγιώτης Τζιώνας, Αντιπρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.

Στο πλαίσιο της διεθνούς συμμετοχής συμμετείχαν με προσκεκλημένη ομιλία η Δρ. Αραβέλλα Ζαχαρίου, Προϊσταμένη της Μονάδας Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, Πρόεδρος της Επιτροπής για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Ε.Α.Α.) της UNECE και Πρόεδρος της Επιτροπής της Μεσογειακής Στρατηγικής για την Ε.Α.Α., καθώς και ο κ. Κωνσταντίνος Κορφιάτης, Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Επίσης, ως προσκεκλημένοι/ες ομιλητές/τριες συμμετείχαν η κα Δόμνα Μιχαήλ, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Στέφανος Παρασκευόπουλος, Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής και πρώην Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Δρ. Κατερίνα Πλακίτση, Καθηγήτρια Διδακτικής Φυσικών Επιστημών, Διευθύντρια του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμες του Περιβάλλοντος και Εκπαίδευση για την Αειφορία» και Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το 1ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή «Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση – Διδασκαλία, Διά Βίου Μάθηση, Συμπερίληψη και Καινοτομία για την Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση» αποτέλεσε ουσιαστική ευκαιρία συνάντησης μεταξύ εκπαιδευτικών, ακαδημαϊκών, ερευνητών, επαγγελματιών και ενεργών πολιτών από πανεπιστήμια, σχολεία, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς φορείς, τοπικές αυτοδιοικήσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από πολλές περιοχές της χώρας μας. Στη διάρκειά του πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, αναλύθηκαν καινοτόμες πρακτικές και ερευνητικές προσπάθειες και παρουσιάστηκαν εκπαιδευτικές και μαθησιακές προσεγγίσεις και εργαλεία για θέματα αειφορίας στην εκπαίδευση.

Όπως διατυπώθηκε από πολλούς συνέδρους, το Συνέδριο λειτούργησε ως βήμα συνάντησης, συζήτησης και αμοιβαίας μάθησης ως προς την επιστημονική προσέγγιση των 17 Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση, αλλά και ως ευκαιρία γνωριμίας με την πανέμορφη φθινοπωρινή Καστοριά.

Ανάμεσα στα συμπεράσματα του Συνεδρίου είναι η επιθυμία για την καθιέρωσή του ως θεσμού και η διαμόρφωση των συνθηκών για την άμεση συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Κύπρου, με στόχο τη χάραξη κοινής πορείας στα ζητήματα που σχετίζονται με την ενσωμάτωση των 17 Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση.

Η Οργανωτική και η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου ευχαριστούν θερμά τους συνέδρους που συμμετείχαν στις εργασίες του, καθώς και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Καστοριάς για τη φιλοξενία στους χώρους τους. Ευχαριστούν θερμά, επίσης, τον Δήμο Καστοριάς, την Αντιπεριφέρεια Καστοριάς, τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Καστοριάς και τον Σύλλογο ΧΕΡΚΑΤ Καστοριάς για τη συμβολή τους στην υλοποίηση του Συνεδρίου και στις παράλληλες δραστηριότητές του.

Ιδιαίτερα θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε, επίσης, στην ομάδα «IEEE Student Branch University of Western Macedonia, Kastoria» των φοιτητών/τριών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για την άρτια και λειτουργική τεχνική και γραμματειακή υποστήριξή τους στη διάρκεια του Συνεδρίου.

Για την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

Δρ. Θεόδωρος Μαρδίρης M.Ed. 

 

 

 

Back to top button