Κοζάνη

Έφυγε από τη ζωή ο Αγαμέμνων (Μένιος) Πιτένης ιδρυτής της εταιρείας “ΠΙΤΕΝΗΣ”

Καλό ταξίδι,

πολυαγαπημένε μας πατέρα και παππού,

Με ανείπωτη οδύνη αποχαιρετάμε τον Αγαμέμνονα Πιτένη, τον δικό μας ήρωα και σπάνιο πρότυπο Ανθρώπου. Τον ‘κυρ Μένιο’, πρωτοπόρο επιχειρηματία των μεταπολεμικών καιρών, άριστο οικογενειάρχη, ιδρυτή της οικογενειακής μας επιχείρησης ‘Pitenis’, επιστήθιο φίλο μας και πολυπράγμονα συνοδοιπόρο.

Με σπαραγμό καρδιάς αποχαιρετάμε εσένα, που θα μας εμπνέεις σε κάθε επόμενο βήμα. Εσένα, που δεν το έβαζες ποτέ κάτω. Έναν αφοσιωμένο πατέρα και παππού, που με το ανήσυχο και δημιουργικό σου πνεύμα έγραψες τη δική σου ιστορία στο ιδιωτικό επιχειρείν και στον τόπο μας.

Χαρισματικός, εργατικός, ανιδιοτελής, ακατάβλητος αγωνιστής, κέρδισες την εκτίμηση όλων μας χάρη στο φωτεινό σου παράδειγμα και στην ατόφια αισιοδοξία σου. Έτρεφες έμπρακτη αγάπη για όλα τα μέλη της οικογένειάς σου, όλο το προσωπικό της εταιρείας σου, όλους τους μακροχρόνιους συνεργάτες σου. Και ήσουν πάντα κοντά σε όσους είχαν ανάγκη.

Ξεκίνησες κυριολεκτικά από το μηδέν. Αυτοδημιούργητος, κατάφερες να παραδώσεις την επιχειρηματική σκυτάλη στους τέσσερις γιους σου, παραδίδοντας ταυτόχρονα ένα καλύτερο μέλλον στα εγγόνια σου και στις νεότερες γενιές, που τόσο νοιαζόσουν και σεβόσουν.

Ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα, συνέβαλες όσο λίγοι στη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την καινοτομία. Είχες την τιμή να βραβευτείς από πολλούς αξιόλογους φορείς για το σπουδαίο σου έργο και την επιχειρηματική σου δράση, που διαπνεόταν από πείσμα, σκληρή προσπάθεια και αγάπη για καθετί που έκανες.

Άφησες την τελευταία σου πνοή πλήρης ημερών, όμως το διορατικό μυαλό σου είχε πολλά ακόμη να προσφέρει στον τόπο μας, γι’ αυτό και ο χαμός σου μας γεμίζει με βαθύτατη θλίψη.

Είμαστε υπερήφανα ευγνώμονες για όλα όσα μας χάρισες, τόσο απλόχερα. Βρισκόσουν ακούραστος στο πλευρό μας, εμπλουτίζοντας κάθε μας προσπάθεια. Ήσουν πάντα εκεί, σε κάθε μας χαρά και κάθε αγωνία.

Κάθε στιγμή είχες να δώσεις μια ζεστή αγκαλιά στον συνάνθρωπο. Αυτή είναι κι η μεγαλύτερή σου παρακαταθήκη.

Η Ελλάδα της ανθρωπιάς και της προκοπής θρηνεί μία αβάσταχτη απώλεια.

Ο Θεός σε πήρε κοντά Του.

Μόνη μας παρηγοριά πως στους Ουρανούς θ’ ανταμώσεις με τον μονάκριβό σου έρωτα, την αείμνηστη και πολυαγαπημένη μας Θεοδώρα Αβαράκη.

Η σωρός θα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, στο 5ο χλμ Κοζάνης Νέας Νικόπολης, από τις 15:00μμ, σήμερα Σάββατο 07 Οκτωβρίου. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα γίνει αύριο, Κυριακή 08 Οκτωβρίου, στις 12:00μμ, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου, στο κέντρο της Κοζάνης.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

Λίγα λόγια για τη ζωή του…

O Αγαμέμνων Πιτένης υπήρξε γέννημα θρέμμα της Κοζάνης. Ο βενιαμίν μιας φτωχής οικογένειας, γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1936.

Από τα επτά του χρόνια ο μικρός Μένιος βοηθούσε στο καφενείο που είχαν τα μεγαλύτερα αδέλφια του, κουβαλώντας καφέδες στα καταστήματα της γειτονιάς. Όταν έφτασε στην τρίτη γυμνασίου, πήγε εσώκλειστος στο φημισμένο Τραμπάντζειο οικοτροφείο-γυμνάσιο της Σιάτιστας. Γρήγορα διακρίθηκε για τις επιδόσεις του στον κλασικό και στον ομαδικό αθλητισμό. Τελειώνοντας το εξατάξιο γυμνάσιο, τα πέτρινα χρόνια της μετεμφυλιακής Ελλάδας δεν του έδωσαν την ευκαιρία να εισέλθει στη Γυμναστική Ακαδημία, που ήταν ο μεγάλος του πόθος. Αφού υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία, εισήλθε δυναμικά στον επιχειρηματικό στίβο, ιδρύοντας επιχειρήσεις είτε με τον αδελφό του Κωνσταντίνο Πιτένη είτε με τρίτους συνεργάτες. Στα εγχειρήματα αυτά συγκαταλεγόταν ήδη από το 1953 το μπακάλικο «Πιτένης». Ακολούθησε η επιχείρηση ξηρών καρπών «Πιτένης-Τσικριτζής», το ιστορικό για την πόλη της Κοζάνης καφέ «El Greco», καθώς και η ντίσκο «Tiffani’s».

Το 1967 ο Αγαμέμνων παντρεύτηκε τη γυναίκα της ζωής του Θεοδώρα Αβαράκη. Το ζευγάρι απέκτησε τέσσερις γιους, τον Δημήτριο, τον Νικόλαο, τον Ανδρέα και τον Στυλιανό.

Στα μέσα του 1972 ο Αγαμέμνων μετέτρεψε μια μικρή αποθήκη στην Κοζάνη σε ένα μικρό εργαστήριο παραγωγής παραδοσιακής σαλάτας. Το 1973, μετά από πολλούς πειραματισμούς, κατάφερε να δημιουργήσει τις δικές του συνταγές. Έτσι, το 1975 αποφάσισε την ίδρυση της βιοτεχνίας «Πιτένης».

Από το 1975 έως το 1988 ασχολήθηκε επίσης ενεργά με τα κοινά του τόπου του.

Εδώ και τρεις δεκαετίες στο τιμόνι της εταιρείας Pitenis βρίσκεται η δεύτερη γενιά της οικογένειας, εδραιώνοντας μία διεθνούς εμβέλειας βιομηχανία γκουρμέ τροφίμων, ενώ από το 2021 προστέθηκε και το πρώτο μέλος της η τρίτης γενιάς στο δυναμικό της επιχείρησης.

Back to top button