Κόσμος

Ο σκηνοθέτης Spike Lee θα ήθελε να δει στην ταινία Oppenheimer τι έγινε με τους Ιάπωνες

Ο σκηνοθέτης Spike Lee σχολίασε την ταινία «Oppenheimer», λέγοντας ότι θα έπρεπε να έδειχνε «τι συνέβη στον ιαπωνικό λαό».

Το νέο ιστορικό δράμα του Κρίστοφερ Νόλαν ακολουθεί την ιστορία του «προγράμματος Μανχάταν» κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την παραγωγή των πρώτων πυρηνικών όπλων.

Από τη ρίψη πυρηνικών βομβών καταστράφηκαν οι ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι και εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν έως και 226.000 άνθρωποι.

Η ταινία επικεντρώνεται αποκλειστικά στην αμερικανική πλευρά των γεγονότων και σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Lee, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες «Do The Right Thing» και «BlackKkKlansman» επαίνεσε τον Νόλαν, αν και διατύπωσε σχόλιο σχετικά με την ιστορική απεικόνιση των γεγονότων.

«Ο Κρις Νόλαν με το Oppenheimer, ξέρετε είναι ένας σπουδαίος σκηνοθέτης. Υπέροχη ταινία. Έδειξα τη ταινία «Δουνκέρκη» στην τάξη μου. Και αυτό δεν είναι κριτική. Είναι ένα σχόλιο» είπε ο Spike Lee στην Washington Post.

Πόσο διαρκεί το “Οπενχάιμερ”; Αν είναι τρεις ώρες, θα ήθελα να προσθέσω μερικά ακόμη λεπτά για το τι συνέβη στου Ιάπωνες. Ο κόσμος εξατμίστηκε. Πολλά χρόνια αργότερα, οι άνθρωποι είναι ραδιενεργοί. Δεν είναι ότι ο Νόλαν δεν είχε δύναμη. Λέει στα στούντιο τι να κάνουν. Θα μου άρεσε πολύ το τέλος της ταινίας να έδειχνε τι έκανε, ρίχνοντας αυτές τις δύο πυρηνικές βόμβες στην Ιαπωνία».

Ο Λι ξεκαθάρισε ότι τα σχόλιά του ήταν απλώς καλοπροαίρετες εικασίες για το τι θα έκανε με το έργο ενός άλλου σκηνοθέτη. Πρόσθεσε ότι ο Νόλαν πιθανότατα θα είχε παρόμοιες σημειώσεις για τις δικές του ταινίες.

Αξίζει να αναφερθεί πως πολλοί ήταν εκείνοι στην Ιαπωνία που επέκριναν το κινηματογραφικό στούντιο για υποβάθμιση των βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι στην ταινία «Oppenheimer».

Το «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν είναι επίσημα και η πιο εμπορική βιογραφική ταινία όλων των εποχών, με έσοδα που ξεπερνούν τα 900 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

ΑΠΕ

Back to top button