Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Σημαντική διάκριση για το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Άργους Ορεστικού (βίντεο)

μαχαιράδικα4

Στα πλαίσια του 5ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας “Η ιστορία σου, είναι ιστορία της πόλης σου” (2022-2023), η μαθητική ομάδα τοπικής ιστορίας του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Άργους Ορεστικού δημιούργησε το βίντεο “Τα Μαχαιράδικα του Άργους Ορεστικού” με το οποίο εκπροσώπησε το σχολείο της και την πόλη της στο διαγωνισμό πετυχαίνοντας, παράλληλα, και τη διάκρισή της. Το Διαγωνισμό διοργάνωσε η ΕΚΟΜΕ σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. 

Οι μαθητές της ομάδας περιηγήθηκαν στα στενά της συνοικίας “Μαχαιράδικα” της πόλης για να συγκεντρώσει φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για τους παλιούς μαχαιράδες. Διεξήγαγε συνέντευξη με τον κ. Πισμίχο Μιχάλη και ήρθε σε επαφή με απογόνους των μαχαιράδων προκειμένου να συλλέξει φωτογραφίες των αντικειμένων που παρήγαγαν και του χώρου εργασίας τους. Στη συνέχεια, οι μαθητές χρησιμοποίησαν το υλικό που συγκέντρωσαν προκειμένου να δημιουργήσουν το βίντεο για το διαγωνισμό χρησιμοποιώντας βασικές ψηφιακές δεξιότητες.

Μέσα από την παραπάνω διαδικασία, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με κατοίκους του Άργους Ορεστικού, να γνωρίσουν μία πτυχή της τοπικής ιστορίας που δεν γνώριζαν μέχρι τότε, να εξοικειωθούν με τη διαδικασία της αναζήτησης πηγών και να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού.

Την ομάδα τοπικής ιστορίας αποτέλεσαν οι μαθητές: Βάμβα Μαρία, Παπαθωμάς Μηνάς, Τερζίδης Νικόλαος και Τσάμης Θωμάς. Η φιλόλογος κα. Νένου Μαρία κατηύθυνε τους μαθητές τόσο στη διαδικασία ανεύρεσης πηγών όσο και στη σύνθεση της ψηφιακής δημιουργίας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μαθητές της ομάδας για την άψογη συνεργασία σε κάθε στάδιο της δράσης μας! Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν με τον τρόπο τους στην προσπάθειά μας και συγκεκριμένα: τον κ. Πισμίχο Μιχάλη για την παραχώρηση της συνέντευξης, τον κ. Μπατσέλα Θωμά για το φωτογραφικό υλικό που ανασύραμε από τοπική ιστοσελίδα, την κα. Γεωργοπούλου Πόπη για την παραχώρηση φωτογραφικού υλικού, τον κ. Αδάμ Κωνσταντίνο για τις πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό που αντλήσαμε από το βιβλίο του Οι Βλάχοι της περιοχής του Άργους Ορεστικού (Χρούπιστας) (2021) και τέλος τον τραγουδοποιό και μουσικό κ. Ζάχο Χρήστο για την παραχώρηση της άδειάς του να χρησιμοποιήσουμε ως μουσική υπόκρουση το έργο του “Τα μαχαιράδικα”.

Η εκπαιδευτικός,

Νένου Μαρία

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο στο σύνδεσμο: http://photodentro.edu.gr/i-create/r/8545/1453

1 2α

μαχαιράδικα5

 

Back to top button