ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Ευχαριστήριο Θωμαής Γραμματικού και Μαρίλε Πετσάλνικου & Λίγα λόγια για την έκθεση από την ιστορικό τέχνης Δανάη Πετσάλνικου

Στον απόηχο μια έκθεσης. Ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Ήδη πριν από αρκετό καιρό γεννήθηκε μέσα μας η ιδέα μιας έκθεσης ζωγραφικής στην πόλη μας. Τελικά τολμήσαμε να την κάνουμε πραγματικότητα κι έτσι βρεθήκαμε με τα έργα μας στο πανέμορφο Αρχοντικό Μπασάρα στην περιοχή του Ντολτσό.

Όσο πλησίαζε η μέρα των εγκαινίων, τόσο μεγάλωνε και το άγχος μας και αυτό διότι με μια έκθεση ζωγραφικής “εκθέτεις” και ένα πολύ προσωπικό κομμάτι της ζωής σου, το οποίο είχες φυλαγμένο αποκλειστικά για τους δικούς σου ανθρώπους.

Ανοίγοντας η έκθεση ξεκίνησε για μας ένα υπέροχο ταξίδι ψυχής. Εισπράξαμε ένα τεράστιο κύμα ζεστασιάς και βρεθήκαμε για 10 ημέρες σε ένα γλυκό κλίμα θετικής ανθρώπινης συναναστροφής. Εισπράξαμε χαρά και συγκίνηση, γέλια και δάκρυα και αμέτρητα χαμόγελα.

Μας σκλάβωσαν οι μικροί επισκέπτες του πειραματικού σχολείου, τους οποίους πήραμε μαζί μας στο ταξίδι στην θάλασσα του Βάντεν και στα χαρούμενα χρώματα και τις ζωντανές φιγούρες της ψυχής. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα και το ΚΔΑΠ Καστοριάς, που μας έκανε την τιμή να συνταξιδέψουμε στα μέρη που απεικονίζονται στους πινάκες μας.

Νιώθουμε μια βαθιά ευγνωμοσύνη για τις τόσο όμορφες στιγμές τις οποίες μας χαρίσατε. Σας οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ και σας ενθαρρύνουμε όλους εσάς, τους μικρούς και μεγάλους δημιουργούς να ξεκινήσετε και εσείς το δικό σας ταξίδι ψυχής.

Ευχαριστούμε τον Δήμο μας για τον υπέροχο χώρο που μας διέθεσε και τους υπάλληλους του, ιδιαιτέρως την κ. Κατερίνα Νικολάου και τον κ. Ανδρέα Κυπαρίσσι για την βοήθεια τους σε ό, τι χρειαστήκαμε. Ευχαριστούμε τους δάσκαλους μας κ. Δωροθέα Χαρίτωνος και κ. Κωνσταντίνο Ρήμο, ο οποίος ήταν και ο καταπληκτικός επιμελητής της έκθεσής μας. Ευχαριστούμε τις οικογένειές μας, τον Χάρη, την Ουρανία, την Πανσέ, την μικρή Λίρια και κυρίως τον Σωτήρη για την φωτογραφική κάλυψη της έκθεσης και την Δανάη που μας προσφώνησε με μια υπεροχή ομιλία, την οποία θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας.

Μας μένει μόνο μια παράκληση: Ελπίζουμε σύντομα να βρεθεί λύση πρόσβασης στο κτίριο και για τα άτομα με αναπηρία, ώστε να μπορούμε όλοι να τον επισκεπτόμαστε.

Σας ευχαριστούμε θερμά,

Θωμαή Γραμματικού και Μαρίλε Πετσάλνικου

—————————————————————————-

Κάλως ήρθατε στην έκθεση “Φύση και Ψυχή” της Θωμαής Γραμματικού και της Μαρίλε Πετσάλνικου. Εγώ είμαι η Δανάη, κόρη της Μαρίλε και θα σας πω δυο λόγια για την έκθεση αυτή

Χαιρόμαστε πολύ που είστε εδώ και μας τιμάτε με την παρουσία σας. Σας ευχαριστούμε πολύ μέσα από την καρδιά μας.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που για πρώτη φορά δυο καταπληκτικές γυναίκες εκθέτουν τα έργα τους, έργα τα οποία είναι μοναδικά. θα διαπιστώσετε και εσείς οι ίδιοι ότι είναι έργα άρτια και πολύ ιδιαίτερα. Και εγώ όταν πρωτομπήκα στο χώρο εντυπωσιάστηκα μόλις αντίκρισα αυτά τα εξαιρετικά έργα.

Το ταξίδι σας σε αυτήν την έκθεση ξεκινάει από το ισόγειο του πανέμορφου αρχοντικού, ξεκινάει από την φύση της Μαρίλε Πετσάλνικου. Φύση από το αρχαιοελληνικό φύω – φυτρώνω – αναπτύσσομαι. Η φύση είναι η επαφή μας με τη γη στην οποία πατάμε, είναι το έδαφος που θα μας βοηθήσει να φτάσουμε ψηλά στην ψυχή.

Στην φύση θα κάνετε ένα ταξίδι στην Κέρκυρα, θα ακούσετε να χτυπά η καμπάνα της εκκλησιάς στο Glandorf στην Γερμανία, θα κάνετε έναν ανοιξιάτικο περίπατο στην Κάτω Σαξονία. Μόλις μυρίσετε λεβάντα θα καταλάβαίτε ότι είναι καλοκαίρι και θα νιώσετε τις πρώτες σταγόνες της βροχής. Θα το αποχαιρετίσετε μαζί με τούς τελευταίους κρίνους της παραλίας. Ζεστά ηλιοβασιλέματα και χρυσά καλάμια θα σας γαληνέψουν και θα σας οδηγήσουν σε μια χειμωνιάτικη ηρεμία.

Έχοντας κάνει αυτό το ταξεδι, ανεβαίνοντας τις σκάλες θα πάρετε τον δρόμο προς την ψυχή, την έκθεση της Θωμαής Γραμματικού. Ψυχή από το ρήμα ψύχω – ψυσώ – πνέω.

Εκεί θα συναντήσετε την Αναγέννηση. Σταθείτε….. Πάρτε μια βαθιά ανάσα…. γιατί το ταξίδι θα συνεχίσει να είναι πολύ όμορφο. Κάποια στιγμή στο ταξίδι αυτό θα περάσετε από τον <Ναό της Ψυχής>, Ψάχνοντας τον <Δρόμο προς την Ευτυχία> θα συναντήσετε τον <Ίκαρο> και ίσως θα σας δείξει που βρίσκεται το <Κλειδί της Ευτυχίας>. Στο ταξίδι αυτό θα είστε μάρτυρας μιας καταιγίδας και θα ζείτε τα όνειρα μια ψυχής. Μέχρι που θα βρεθείτε μπροστά στον υπέροχο <Δρόμο της Αυτογνωσίας>.

Όλα αυτά που προαναφέρω είναι έργα της Θωμαής που βρίσκονται στον χώρο. Από την φύση στην ψυχή, από το ισόγειο στον πρώτο όροφο……

Ρώτησα τη Μαρίλε και τη Θωμαή να μου πούνε τρία χρώματα για την έκθεσή τους και τρία συναισθήματα

Η Μαρίλε μου απάντησε για την φύση:  πράσινο – γαλάζιο – κίτρινο και γαλήνη αναμνήσεις – ηρεμία και η Θωμαή μου απάντησε για την ψυχή:  θαλασσί – πράσινο – πορτοκαλί και αυτοπραγμάτωση – χαρά – ευτυχία

Και οι δυο όταν τις ρώτησα αν θέλουν να αφιερώσουν σε κάποιον την έκθεση, μου απάντησαν

με πολλή, πολλή αγάπη στην οικογένεια τους

Σας εύχομαι ένα καλό ταξίδι στην έκθεση αυτήν

Δανάη Πετσάλνικου

Ιστορικός Τέχνης

Master of Arts, FU Berlin

 

 

 

 

Back to top button