ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Καστοριά η 33η Αμφικτιονία Συλλόγων και  Φορέων Εθελοντικής Αιμοδοσίας (ρεπορτάζ – φωτογραφίες)

Στην  Καστοριά πραγματοποιήθηκε το  διάστημα 20-22 Οκτωβρίου, η 33η Αμφικτιονία  Συλλόγων και  Φορέων Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Την διοργάνωσαν με  επιτυχία  οι Σύλλογοι  Εθελοντών Αιμοδοτών της περιοχής, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία  Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α), την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και τον Δήμο Καστοριάς.

Η εκδήλωση ξεκίνησε  το απόγευμα της  Παρασκευής  20 Οκτωβρίου, με την τελετή λήξης της  21ης Πανελλήνιας λαμπαδηδρομίας η οποία πραγματοποιήθηκε  στο θέατρο Ολυμπιακής  Φλόγας.

Η « Φλόγα της  Αγάπης»  έφτασε με οκτάκωπο του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς  στον  χώρο του πύργου κωπηλασίας, στην οδό Μ. Αλεξάνδρου, και παραδόθηκε  στους μαθητές  του  Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου- Λυκείου Καστοριάς,  που ανέμεναν  εκεί.

Οι λαμπαδηδρόμοι μετέφεραν  φλόγα   στο Θέατρο  Ολυμπιακής Φλόγας όπου την παρέλαβε το μέλος  της οργανωτικής επιτροπής  της  33ης Αμφικτιονίας και αντιπρόεδρος  του  Σ.Α.Π.Π « Η Μελωδία της Καρδιάς», Κώστας Στεργίου ο οποίος και  άναψε τον βωμό.

Ακολούθησαν  χαιρετισμοί από τον   πρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Καστοριάς  Λευτέρη Ασλανίδη, τον πρόεδρο του Σ.Α.Π.Π « Η Μελωδία της Καρδιάς»  Γιώργο Καλέση και από τον Ιταλό επίτιμο  πρόεδρο  της FIODS, Gian Franco Massaro.

Την εκδήλωση πλαισίωσε  το χορευτικό  τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστοριάς « Αθανάσιος  Χριστόπουλος».

Την τελετή  λήξης  της   21ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας κήρυξε ο γ.γ της Π.Ο.Σ.Ε.Α  και  γ.γ. της  FIODS  Θεολόγος  Ζώτος.

Η τελετή  λήξης της λαμπαδηδρομίας,  σηματοδότησε την έναρξη των εργασιών   της  33ης Αμφικτιονίας που πραγματοποιήθηκαν  σε αίθουσα του  ξενοδοχείου « LIMNEON».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον αγιασμό που τέλεσε ο μητροπολίτης Καστοριάς κ. Καλλίνικος.

Στην συνέχεια, προβλήθηκε  βίντεο  με  στιγμές από  την  21η Λαμπαδηδρομία  εθελοντών αιμοδοτών.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από πλευράς  των επισήμων προσκεκλημένων και η απονομή τιμητικών διακρίσεων.

Στην  ομιλία του ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Α Χρήστος Πρωτόπαπας,   ευχαρίστησε όλους όσοι  συνέβαλλαν στην διοργάνωση της  33ης  Αμφικτιονίας, η οποία αφιερώθηκε   στον αείμνηστο  π. πρόεδρο του  Συλλόγου  Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Καστοριάς Κωνσταντίνο  Ισαακίδη, για την προσφορά  του και το  έργο που επιτέλεσε με  στόχο την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας  στην χώρα μας.

« Η εθελοντική αιμοδοσία  είναι πολιτισμός  βαθύτατα  δημοκρατικός.

Το αίμα του κάθε εθελοντή αιμοδότη μέσα από τους   δρόμους της προσφοράς μπορεί να έχει αποδέκτες- λήπτες, άτομα κάθε φυλής, θρησκεύματος, μορφωτικού και  βιοτικού επιπέδου. Έτσι εξισώνονται οι άνθρωποι, απαλύνεται ο πόνος και καταργούνται οι  διακρίσεις.

Ο εθελοντής αιμοδότης είναι ένας ενεργός πολίτης που έχει κάνει  σκοπό της  ζωής του τον εθελοντισμό, την  εθελοντική  προσφορά αίματος». Υπογράμμισε και  αναφέρθηκε  στην συνέχεια,  στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο εθελοντισμός  στην  χώρα μας.

«Η πραγματικότητα  στην Ελλάδα  σε ότι αφορά στο κίνημα του εθελοντισμού, είναι έντονα αντιφατική.

Από την μία, η ανιδιοτελής προσφορά είναι  βαθιά ριζωμένη στους Έλληνες  όταν πρόκειται  για  την αυθόρμητη  βοήθεια στον  διπλανό  σε μια  μεγάλη συμφορά του  ή στην ευρύτερη συνδρομή όταν έκτακτες περιστάσεις το απαίτησαν.

Από την άλλη πλευρά σε ότι αφορά στο κίνημα του  εθελοντισμού, οι Έλληνες θεωρούν ότι πρόκειται  για  χάσιμο χρόνου και  του χρεώνονται ακόμα και ύποπτες προθέσεις.

Ο εθελοντισμός  δεν αποτελεί μέρος του νεότερου πολιτισμού. Μοιάζει σαν είδος εισαγωγής.

Οι  σύγχρονες αξίες της ελληνικής κοινωνίας, ο  «ωχ αδερφισμός»,η νοοτροπία του  βολέματος, φαίνεται ότι ακυρώνουν κάθε πρόθεση  εθελοντισμού.
Οτιδήποτε προσφέρεται  αφιλοκερδώς, απαξιώνεται. Επιβραβεύεται μόνο ότι αποφέρει κέρδη.

Εξαίρεση  στην Ελλάδα αποτέλεσε η εθνική εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων». Τόνισε  μεταξύ άλλων  ο  κ. Πρωτόπαπας  και  στην συνέχεια, μαζί με τον πρόεδρο του  Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Παναγιώτη Κατσίβελα κήρυξαν την έναρξη των εργασιών.

Το Σάββατο  21 Οκτωβρίου, δεύτερη μέρα  του  συνεδρίου, διακεκριμένοι ομιλητές  παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους οι οποίες είχαν να κάνουν με ζητήματα όπως :  οι  εξελίξεις στην αιμοδοσία, ο εθελοντισμός και η προσέλκυση νέων εθελοντών αιμοδοτών, οι   μεταμοσχεύσεις, η δωρεά οργάνων σώματος και μυελού των οστών.

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, τελευταία μέρα της Αμφικτιονίας, πραγματοποιήθηκε η καταστατική συνέλευση της Π.Ο.Σ.Ε.Α και η έκδοση ψηφίσματος της  33ης Αμφικτιονίας  Συλλόγων και Φορέων Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Α Χρήστος Πρωτόπαπας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του συνεδρίου, ενώ  την λήξη της διοργάνωσης κήρυξαν οι πρόεδροι του Συλλόγου Εθελοντών Ν. Καστοριάς  Λευτέρης Ασλανίδης, ο πρόεδρος του Σ.Α.Π.Π « Η Μελωδία της Καρδιάς» Γιώργος Καλέσης και ο  αντιπρόεδρος του  Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μεσοποταμίας Παναγιώτης Χαντζαρίδης.

Στην  33η Αμφικτιονία Συλλόγων και Φορέων Εθελοντικής Αιμοδοσίας,  έλαβαν μέρος σύλλογοι  Εθελοντών Αιμοδοτών από κάθε γωνιά της Ελλάδος, καθώς και  ο πρόεδρος, η γενική ταμίας  το μέλος του  Δ.Σ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Οργανισμών Εθελοντικής Αιμοδοσίας  Οργανισμών Εθελοντικής Αιμοδοσίας  (FIODS) Dr. Sayah Abdemalek, Dr Valentina Ruccolo  και Farid Belouafi αντίστοιχα, καθώς και ο επίτιμος πρόεδρος της  FIODS   Gian Franco Massaro.

 

 

 

 

Back to top button