ΑθλητικάΚαστοριάΠρόσωπατελευταίες ειδήσεις

Σταύρος Πνευμονίδης: Ένας νέος… Ποντένσε στην Κ19 του Ολυμπιακού!

Οι φίλοι του Ολυμπιακού είχαν αναπτύξει εδώ και χρόνια μια –δικαιολογημένη- αγιάτρευτη αγάπη με τον Ντάνιελ Ποντένσε. Προτού ο Πορτογάλος ξαναπιάσει λιμάνι, κάθε μεταγραφή εξτρέμ είχε ως σύγκριση αυτόν, αυτόν που πληρούσε τις αυστηρές προϋποθέσεις των πιο μεγάλων ηλικιακά φίλων των ερυθρολεύκων, οι οποίοι πρόλαβαν λίγη από τη μαγεία του Γκαλέτι, του Τζόρτζεβιτς κ.α.
Που εντοπίζεται όμως η ρίζα του δεσίματος αυτού με τον Ποντένσε και για ποιο λόγο έγινε τόσο δημοφιλής από το πρώτο του 90λεπτό στο Καραϊσκάκη; Η απάντηση είναι απλή: στο μοντέρνο ποδόσφαιρο όπου οι μηχανικές και τυποποιημένες κινήσεις έχουν γίνει η νόρμα και που τα στερεότυπα για την ανάγκη να έχει κανείς ογκώδες κορμί κυριαρχούν, η ατομική ενέργεια είναι προσόν σπάνιο και δυσεύρετο, πόσω μάλλον η ικανότητα να την φέρεις εις πέρας με εντυπωσιακό τρόπο.
Αυτό ακριβώς διακρίνει κανείς με την πρώτη ματιά και στο αγωνιστικό προφίλ του 17χρόνου αριστερού εξτρέμ Σταύρου Πνευμονίδη (07/08/2006), όπως με ικανοποίηση είδαμε στο final-4 της απελθούσας Super League K17 καθώς και στον πρόσφατο ευρωπαϊκό αγώνα της Κ19 του Ολυμπιακού (UEFA Youth League απέναντι στην πρωταθλήτρια της Primavera, Lecce).
‘’Ζόγκλέρ’’, ‘’μάγος’’, ή ‘’ταχυδακτυλουργός’’, το ελληνικό ποδοσφαιρικό λεξιλόγιο δεν είναι ποτέ φειδωλό όταν πρόκειται να χαρακτηρίσει τέτοιου είδους ποδοσφαιριστές. Και όχι άδικα, καθ’ ότι είναι αυτοί που συνήθως βάζουν την φλόγα σε έναν αγώνα που μοιάζει μονοδιάστατος.

Πάντως, ο άσος που έλκει την καταγωγή του από την Κορησό Καστοριάς είχε μάλλον…ατυχές ξεκίνημα στην σταδιοδρομία του στον Ολυμπιακό, αφού μετακομίζοντας στον Ρέντη από την ιδιαίτερη πατρίδα του (και την πρώτη ομάδα του, Δόξα Κορησού) στα 14 του, είδε κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα να αναστέλλεται. Την νύφη την πλήρωσε η Super League K15 2020/21, που δεν διεξήχθη ποτέ, αφήνοντας τα παιδιά σε πλήρη απραξία για έναν ολόκληρο χρόνο.

Ακολούθησε μια σεζόν όπου ως επί το πλείστον αγωνίστηκε στο Attica Cup με την Κ16 των Πειραιωτών, και πέρσι ήταν που συμμετείχε ουσιαστικά για πρώτη φορά σε αναπτυξιακή διοργάνωση της ΕΠΟ. Η επίδραση του στην κατάκτηση της Super League K17 2022/23, καθοριστική: 12 γκολ και 15 ασίστ καθώς και σούπερ εμφανίσεις στους 2 αγώνες του final-4, όντας πρωταγωνιστής στο ξέσπασμα ανατροπής του τελικού (5-4 επί της Κ17 του ΠΑΟΚ).

Με την προαγωγή του στην Κ19 φέτος, δεν χρειάστηκε ούτε ‘’χρόνους προσαρμογής’’ ούτε αντιμετώπισε ‘’δυσκολίες’’ από την αλλαγή επιπέδου: το έπιασε κατευθείαν από εκεί που έμεινε συνεχίζοντας ακάθεκτος, με 2 γκολ και 2 ασίστ σε 5 εμφανίσεις (σε Super League 1 K19 και UEFA Youth League) και με ρεσιτάλ χορευτικών επιδείξεων απέναντι στις αντίπαλες άμυνες, που καμιά φορά βγάζουν τα τσεκούρια στην φόρα για να τον ανακόψουν.
Όμως για να είμαστε δίκαιοι, το οπλοστάσιο του δεν χαρακτηρίζεται μόνο από την ικανότητα του να περνάει την μπάλα μέσα από την κλειδαρότρυπα, χάρη στην ασυναγώνιστη τεχνική του κατάρτιση, την διεισδυτικότητα, την ευφυΐα, την εκρηκτικότητά του και την άνεση του στο 1 εναντίον 1. Πέρα από τα όμορφα στο μάτι, είναι παράλληλα προσηλωμένος και στις ανασταλτικές βοήθειες που απαιτούνται με τις επιστροφές στο transition, εξυπηρετώντας τις τακτικές ανάγκες στο έπακρο. Επίσης, να σημειωθεί ότι πέρα από θέαμα προσφέρει και ουσία, κάτι που εύκολα προκύπτει και μέσα από τα στατιστικά του.
Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με μια μικρογραφία του Ποντένσε. Έναν ποδοσφαιριστή που συμπληρώνει αρμονικά το παζλ της καλύτερης ίσως φουρνιάς του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια, και που σίγουρα θα έχει την δυνατότητα να κάνει μια επίδειξη των μαγικών του tricks ενώπιον πολλών περισσότερων χιλιάδων κόσμου στο εγγύς μέλλον. Άλλωστε, μαζί με όλους εμάς που θα τον καμαρώνουμε στην γη, κάποιος άλλος θα ξεχειλίζει από περηφάνια στον ουρανό…
Talent scouting Greece / Ανιχνευτής ταλέντων Ελλάδας

Back to top button