Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και Γιώργος Κασαπίδης (φωτογραφίες)

Υπεγράφη σήμερα Τρίτη 31/10/23 από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, Πρόεδρο του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη, Σύμφωνο Συνεργασίας του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Του Γιώργου Φερδή
Παρόντες ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της I. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., Πανοσιολ. Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης και ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε. Πανοσιολ. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης.
Τα θεμέλια της συνεργασίας είχαν τεθεί από τις 2/12/22 με ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας.
Στόχος της συνεργασίας είναι επιπλέον της επιμόρφωσης στελεχών, κληρικών και λαϊκών των Ιερών Μητροπόλεων Δυτικής Μακεδονίας με τις οποίες το Ι.Π.Ε έχει ήδη υλοποιήσει επιμορφωτικά προγράμματα, η ενίσχυση και αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται σε φορείς και δομές της Περιφέρειας, οι υπηρεσίες που προσφέρονται σε διάφορες κοινωνικές ομάδες με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες και η βελτίωση του συνολικού πλαισίου λειτουργίας των υπηρεσιών της Εκκλησίας και της Περιφέρειας, όπως αυτές διαμορφώνονται στην ψηφιακή εποχή.

Ειδικότερα, ο Μακαριώτατος, αναφέρθηκε στους καρπούς της γόνιμης σχέσης της Εκκλησίας με την Πολιτεία που αντανακλάται και στην προώθηση της συνεργασίας της τοπικής Εκκλησίας, του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αποτελώντας ένα ακόμη βήμα προσπάθειας επίλυσης των περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο , τόνισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εργάζεται με μεθοδικότητα για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Ένα περιβάλλον, στις απαιτήσεις του οποίου πρέπει να είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν με τη συνέργεια των τοπικών Ιερών Μητροπόλεων υλοποιώντας το όραμα του Μακαριωτάτου. Σήμερα, οι δύο πλευρές προωθούν από κοινού τη συνεργασία αυτή, διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο πλαίσιο που επιχειρεί να ανταποκριθεί στις πολύμορφες προκλήσεις και ανάγκες των καιρών με το βλέμμα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά πρωτίστως στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Στόχος της συνεργασίας είναι η ανάδειξη του εκκλησιαστικού πλούτου και του ρόλου της Εκκλησίας στην τοπική κοινωνία και στην Περιφέρεια και η αξιοποίηση της υλικής και άυλης Εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της τοπικής ανθρωπογεωγραφίας.
Ακολούθως ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, διευθυντής του Ι.Π.Ε., αφού πρωτίστως ευχαρίστησε τον κ. Κασαπίδη και όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ομόφωνη απόφασή συνεργασίας, τόνισε ότι το Σύμφωνο αφορά ένα κοινό πλαίσιο δράσης των δύο θεσμών και έρχεται να επεκτείνει την προϋπάρχουσα δημιουργική συνεργασία μεταξύ του Ι.Π.Ε και των Ιερών Μητροπόλεων της Δυτικής Μακεδονίας. Μέσα από την τεχνογνωσία που διαθέτει το Ι.Π.Ε. και ως Ερευνητικό Κέντρο στοχεύει στην ανίχνευση των αναγκών της περιοχής , στην ανάδειξη και τον σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος και τη διασύνδεση της θρησκευτικής, φυσικής, πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς με την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής και την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού μέσα από την προβολή των Ιερών Μονών και της τοπικής ιστορίας . Επιπλέον ενσκήπτοντας στα προβλήματα της Δυτικής Μακεδονίας το Ι.Π.Ε. θα συνδράμει την Περιφέρεια, στον σχεδιασμό επιμορφωτικών δράσεων, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στην υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Στο πλαίσιο των ανωτέρω συμφωνήθηκε ένα κοινό πλαίσιο δράσης που περιλαμβάνει:
α) Τον σχεδιασμό επιμορφωτικών δράσεων και δράσεων συμβουλευτικής υποστήριξης. Το Ι.Π.Ε. θα συνδράμει την Περιφέρεια με την τεχνογνωσία που διαθέτει, στον σχεδιασμό επιμορφωτικών δράσεων, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και προτεραιότητές της.
β) Την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων Το Ι.Π.Ε. θα αναλάβει την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων σε θέματα σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων.
γ) Την υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων. Το Ι.Π.Ε. θα συνεργαστεί με την Περιφέρεια για την υλοποίηση των πιστοποιημένων προγραμμάτων επιμόρφωσης που υλοποιούνται ήδη ή που θα υλοποιηθούν τόσο στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις όσο και σε διάφορους φορείς.
δ) την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πλούτου που εμπεριέχεται μέσα από την εκκλησιαστική παράδοση ανά τους αιώνες,
ε) την αειφόρο ανάπτυξη καθώς και την οργάνωση προγραμμάτων για την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού.

 

 

Back to top button