Φλώρινα

Φλώρινα: Στόχος η κατοχύρωση της πίτας Δροσοπηγής ως ιδιότυπο παραδοσιακό προϊόν

Τα αρβανητοβλαχοχώρια της ΦλώριναςΔροσοπηγή, Φλάμπουρο, Λέχοβο φημίζονται, μεταξύ άλλων και για τις καταπληκτικές πίτες. Οι βλαχαρβανήτισσες νοικοκυρές, έχουν αναγάγει το άνοιγμα του φύλλου σε ύψιστη τέχνη γιατί από μικρές μαθήτευαν δίπλα στις μεγαλύτερες και διδάσκονταν ένα-ένα τα μυστικά.



Πώς φτιάχνεται η ζύμη, πώς ανοίγεται ομοιόμορφα ένα-ένα το λεπτό φύλλο, πώς τυλίγεται ο κόθρος, με ποιον τρόπο γίνεται το ράντισμα της πίτας με το βούτυρο και τέλος, με ποιον τρόπο θα ψηθεί για να γίνει, τέλεια, τραγανή και λαχταριστή. Τυρόπιτες, πρασόπιτες, χορτόπιτες, τσουκνιδόπιτες, αρμυρόγλυκες κολοκυθόπιτες, μπουρέκια, πλούσιες γαλατόπιτες, ρεθανίκια στριφτά και τραγανά, πισπιλίτες, καλαμποκόπιτες, πίτες με ψημένα φύλλα…

Η παραδοσιακή πίτα ψήνονταν στην πυροστιά με κάρβουνα. Από πάνω έβαζαν ένα μεταλλικό καπάκι, το σάτσι, ή γάστρα.

Αυτές τις λαχταριστές πίτες επιδιώκει να χαρακτηρίσει ιδιότυπα παραδοσιακά προϊόντα το ΕΒΕΤ Φλώρινας και ο Σύλλογος Γυναικών Δροσοπηγής, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Σάββας Σαπαλίδης. Μόλις συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία ο φάκελος θα σταλεί στις Βρυξέλλες για να ενταχθούν οι πίτες της Δροσοπηγής στον σχετικό κατάλογο, πρόσθεσε. Η κατοχύρωση των τοπικών προϊόντων εντάσσεται στην προσπάθεια του Επιμελητηρίου της Φλώρινας ώστε να δοθεί μια ευκαιρία στους νέους να ασχοληθούν με τα παραδοσιακά προίόντα και να συνεισφέςρουν στην ανάπτυξη της περιοχής, κατέληξε ο κ. Σαπαλίδης.

Ρεπορτάζ Θ. Αδάμου |  ertnews.gr

Back to top button