ΑγροτικάΚαστοριά

Η Ολυμπία Τελιγιορίδου στον ΟΠΕΚΕΠΕ (φωτο)

Συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΔΣ των εργαζομένων του οργανισμού είχαμε σήμερα μαζί με τον Πρόεδρο της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλο, τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΟ Βασίλη Κόκκαλη, τον αναπληρωτή Τομεάρχη Γιώργο Παπαηλιού και τον συντονιστή αγροτικού τμήματος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φάνη Κουρεμπέ.
Συζητήσαμε για τα προβλήματα στις καταβολές των ενωσιακών επιδοτήσεων και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Κατά περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχε διασφαλιστεί η έγκυρη, έγκαιρη και με απόλυτη διαφάνεια καταβολή των ενωσιακών επιδοτήσεων, απομακρύνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο επιβολής δημοσιονομικών διορθώσεων-προστίμων από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, που είχαν ανέλθει σε δυσθεώρητα ύψη κατά το παρελθόν. Ο παραγωγός είχε μια πλήρη ενημέρωση και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, για το πότε και πόσο θα πληρωθεί, προκειμένου να μπορεί να κάνει τον αναγκαίο προγραμματισμό του και να προχωρά απρόσκοπτα στη συνέχιση της παραγωγικής του διαδικασίας.
Με την έλευση της ΝΔ στην Κυβέρνηση, τον Ιούλη του 2019, επανεμφανίστηκαν οι παλιές παθογένειες στις καταβολές των ενωσιακών επιδοτήσεων και ανέκυψαν και καινούργιες.
Η πρώτη πληρωμή, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027, αυτής της προκαταβολής του 70% της Βασικής Ενίσχυσης για το 2023, που έγινε στις 27/10/2023 υπήρξε κατά γενική ομολογία μια
προβληματική πληρωμή, που ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων στον αγροτικό κόσμο.
Οι αγρότες μας ήδη βιώνουν τις επιλογές της ΝΔ που με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο που κατέθεσε στη νέα ΚΑΠ, στερούνται αναγκαίων πόρων για την στήριξή τους. Για το 2023 η χρηματοδότηση είναι μειωμένη, από 1 δις ευρώ το 2022 σε 829 εκ.ευρώ.
Το κυβερνητικό αφήγημα της μη απώλειας πόρων για τον πρωτογενή τομέα έχει ήδη καταρρεύσει. Η έλλειψη ουσιαστικής προετοιμασίας του ΥπΑΑΤ για την υλοποίηση της νέας ΚΑΠ 2023-2027 εκδηλώθηκε με τις καθυστερήσεις στην έκδοση των υπουργικών αποφάσεων και την έλλειψη σε τεχνική υποστήριξη του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει την επαναδιαπραγμάτευση και επανυποβολή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, προς τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ, μετά από έναν ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, γεγονός που δεν έγινε από τη ΝΔ.
Παράλληλα απαιτείται η ενδυνάμωση του έργου και του ρόλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και υποδομών της κεντρικής του υπηρεσίας και των περιφερειακών του υπηρεσιών, με τη καλύτερη διασύνδεση και επικοινωνία του με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, που είναι αρμόδιες για τον προγραμματισμό και την εφαρμογή των παρεμβάσεων του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, προκειμένου να αποφθεχθούν φαινόμενα καθυστερήσεων σε διοικητικά και θεσμικά θέματα.

Back to top button