Καστοριά

Η Σοφία Ζαχαράκη στην Εταιρεία Αυτισμού Καστοριάς

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ. Σοφία Ζαχαράκη αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση της Διοίκησης του Σωματείου και επισκέφθηκε με τους συνεργάτες της το Κέντρο Ημέρας για παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες με διαταραχή στο Φάσμα του Αυτισμού Ν. Καστοριάς το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023, το οποίο βρίσκεται στην οδό Παλαιολόγου 1 και Βιτσίου, στην Καστοριά (στο κτίριο του παλιού ΚΠΕ).

Η Υπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους του Κέντρου Ημέρας και ενημερώθηκε για τα ημερήσια προγράμματα ψυχοεκπαιδευτικής και συμβουλευτικής υποστήριξης, τα προγράμματα ευαισθητοποίησης της κοινότητας και τα προγράμματα εκπαίδευσης και εξειδίκευσης σε θέματα αυτισμού που οργανώνονται και υλοποιούνται από το 2012 από τους καταρτισμένους επαγγελματίες της Πολυκλαδικής ομάδας του Κέντρου σε συνεργασία με τους εθελοντές-γονείς της Διοίκησης, όπως επίσης και τους ένθερμους υποστηρικτές και εθελοντές του Σωματείου. Σκοπός του Κέντρου Ημέρας είναι η παραμονή του ατόμου με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού στην κοινότητα, η αποτροπή της κοινωνικής απομόνωσης και περιθωριοποίησης του και η υποστήριξη εκείνων των δεξιοτήτων και ικανοτήτων που επιτρέπουν την κοινωνική ενσωμάτωση. Το Κέντρο Ημέρας του Σωματείου είναι η μοναδική εξειδικευμένη σε θέματα Αυτισμού Μονάδα Ψυχικής Υγείας στον επίσημο χάρτη του Υπουργείου Υγείας στη Δυτική Μακεδονία.

Στη συνέχεια η Υπουργός ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο, κ. Αναστάσιο Αριστοτέλους, την Γραμματέα, κ. Ξανθίππη Μπαλλή και τον Ταμία, κ. Ιωάννη Πάτρα για την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή πρώην ΖΕΠ, στη Χλόη Καστοριάς, με την οποία αναγνωρίζονται πλέον επίσημα οι ειδικές ανάγκες των Ατόμων στο φάσμα του Αυτισμού. Παράλληλα συζητήθηκαν ρεαλιστικές λύσεις για την ανέγερση ενός σύγχρονου, Πρότυπου Ολοκληρωμένου Κέντρου, το οποίο θα αποτελεί σημείο συνάντησης επιστημόνων από όλη την Ευρώπη και τον κόσμο καλύπτοντας με σεβασμό τις ανάγκες για θεραπευτική παρέμβαση, στέγαση, ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και εργασία των ατόμων με αυτισμό. Ωφελούμενοι ενός Ολοκληρωμένου Κέντρου θα είναι όχι μόνο τα άτομα με αυτισμό, αλλά και οι οικογένειές τους, όπως επίσης και όλη η ευρύτερη τοπική κοινότητα με μια σειρά υποστηρικτικών δράσεων, συνεδρίων και τη δημιουργία πληθώρας νέων θέσεων εργασίας.

Τέλος συζητήθηκαν τα θέματα του προγράμματος Προσωπικού Βοηθού και τα προγράμματα δημιουργίας ΣΥΔ, τα νέα Ευρωπαϊκά Προγράμματα όπως επίσης και τα νέα προγράμματα της ΔΥΠΑ.

Η Διοίκηση και τα μέλη της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό – Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς ευχαριστούμε ολόψυχα την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ. Σοφία Ζαχαράκη, τη Βουλευτή Καστοριάς, κ. Μαρία Αντωνίου, τον τέως Βουλευτή κ. Ζήση Τζηκαλάγια, τα μέλη της ΔΕΕΠ ΝΔ Καστοριάς, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Σωματείου, κ. Θεμιστοκλή Μανούση, κ. Βασιλική Παπαμαντζάρη, κ. Κοσμά Μιχαλόπουλο, τα μέλη, τους εθελοντές και τους φίλους του Σωματείου, αλλά και όλους, όσοι έχουν αγκαλιάσει και στηρίζουν με κάθε τρόπο το ΟΡΑΜΑ μας,  να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον στα Άτομα με Αυτισμό.
Για την Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό – Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς
            Ο Πρόεδρος                            Η Γραμματέας
  Αναστάσιος Αριστοτέλους              Ξανθίππη Μπαλλή 

 

 

Back to top button