Ελλάδα

Πατέρας και γιος πίσω από απάτη με πλαστούς πίνακες ζωγραφικής

Ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια τα παράνομα κέρδηΜετά από επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου, στην Αθήνα και στη Μαγνησία συνελήφθησαν ένας 62χρονος και ένας 87χρονος, μέλη της σπείρας που έκανε πλαστογραφίες πινάκων ζωγραφικής, γνωστών Eλλήνων δημιουργών, τους οποίους πωλούσε σε ανυποψίαστους αγοραστές, αποκομίζοντας χρήματα. Αναζητούνται για την ίδια υπόθεση άγνωστοι «καλλιτέχνες» και άγνωστοι προμηθευτές, συνεργοί τους.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και απάτης κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Όπως έγινε γνωστό στο Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων πήγε πολίτης και κατήγγειλε ότι είχε εξαπατηθεί από τον 62χρονο, που του είχε συστήσει ο 87χρονος και είχε αγοράσει από αυτόν 13 έργα τέχνης, αντί του συνολικού χρηματικού ποσού των 308.000 ευρώ, τα οποία στην συνέχεια διαπίστωσε ότι ήταν πλαστά.
Μετά από διερεύνηση της καταγγελίας και έρευνα, διαπιστώθηκε ότι ο 62χρονος ήταν ο φερόμενος «αρχηγός» της σπείρας που, τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2014, προέβαινε στην πώληση πλαστών έργων τέχνης (πινάκων ζωγραφικής) πείθοντας τους υποψήφιους αγοραστές ότι αυτά είναι γνήσια και προέρχονται, είτε από την συλλογή της οικογένειάς του, είτε από αριστοκρατικές οικογένειες και συλλέκτες.
Τα πλαστά έργα τέχνης τα προμηθεύονταν από άγνωστους προμηθευτές, ενώ άγνωστοι«καλλιτέχνες» τα δημιουργούσαν – ζωγράφιζαν, βασιζόμενοι σε πρωτότυπα έργα γνωστών Ελλήνων δημιουργών.
Εξακριβώθηκε ακόμη ότι ο ρόλος του 87χρονου ήταν να συστήνει υποψήφιους αγοραστές στον 62χρονο, εγγυώμενος προσωπικά για την φερεγγυότητά του, ενώ και ο ίδιος φρόντιζε να τους καθησυχάζει για την γνησιότητα των πωληθέντων έργων τέχνης.
Τα 13 έργα τέχνης που πωλήθηκαν στον καταγγέλλοντα κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη, η οποία αποφάνθηκε ότι πρόκειται περί πλαστών.
Μετά από έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 92 πίνακες ζωγραφικής, τη νόμιμη κατοχή των οποίων  δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν. Οι συγκεκριμένοι κατασχεθέντες πίνακες θα αποσταλούν στην Εθνική Πινακοθήκη  προκειμένου να εξετασθούν για την γνησιότητά τους.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

 

 

 

Back to top button