Καστοριά

Επικίνδυνες “σειρήνες” για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς και το Δημοτικό Σχολείο Κολοκυνθούς

Την Πέμπτη 9/11, στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας ήρθε εισήγηση από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς με την οποία προτείνεται ο υποβιβασμός του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς από 5/θέσιο σε 4/θέσιο και του Δημοτικού Σχολείου Κολοκυνθούς από 4/θέσιο σε 2/θέσιο.

Συγκεκριμένα, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο από 16 μαθητές σήμερα, θα έχει θεωρητικά 15 του χρόνου. Ο υπολογισμός αυτός είναι ανακριβής. Είναι γνωστό ότι προτείνεται σε κάποιους γονείς το παιδί τους να παρακολουθήσει το ειδικό σχολείο. Πολλές φορές όμως οι γονείς δεν αποδέχονται εύκολα ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα με το παιδί τους. Οπότε το γράφουν στα γενικά σχολεία. Μόλις βλέπουν όμως ότι υπάρχει δυσκολία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, αλλάζουν γνώμη και έρχονται να γραφτούν στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο τον Οκτώβρη, τον Νοέμβρη, τον Δεκέμβρη. Δεν είναι καθόλου απίθανο λοιπόν να βρεθούν και περισσότεροι μαθητές από αυτούς που σήμερα υπάρχουν. Και το πιο σοβαρό ζήτημα, είναι ότι σε αυτά τα σχολεία πολλές φορές χρειάζονται ακόμα και 2 εκπαιδευτικοί για να χειριστούν ένα παιδί. Δεν υπάρχει καμία λογική να «περισσεύει» εκπαιδευτικός από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο.

Το Δημοτικό Σχολείο Κολοκυνθούς, θεωρητικά από 27 μαθητές σήμερα θα έχει 17 του χρόνου. Ούτε και αυτός ο αριθμός  μπορεί να είναι ακριβής. Στον συγκεκριμένο σχολείο φοιτούν και μαθητές από τον καταυλισμό των Ρομά. Πολλές φορές γράφονται και μαθητές στη μέση της χρονιάς, αλλάζοντας τον αριθμό των φοιτούντων μαθητών. Ούτε και εδώ αναφέρεται αυτή η ειδική συνθήκη. Ότι δηλαδή βρίσκονται στις τάξεις ταυτόχρονα μαθητές που έχουν όμως κατακτημένη τη γλωσσική ικανότητα σε πολύ διαφορετικό επίπεδο.  Οπότε ο εκπαιδευτικός του συγκεκριμένου Σχολείου καλείται να φτιάξει δύο φορές το μάθημα για να ανταποκριθεί στις γνωστικές και μαθησιακές ανισότητες, απόρροια των ταξικών διαφορών που υπάρχουν. Πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι σταμάτησε και η λειτουργία του Νηπιαγωγείου Κολοκυνθούς μέσα στη μέση της  φετινής χρονιάς. Ολοκληρωτικό πλήγμα για  τους γονείς του συγκεκριμένου χωριού.

Στο ίδιο έργο θεατές για πολλοστή χρόνια. Εδώ και πάνω από μία δεκαετία, ο λαός της Καστοριάς βρίσκεται σε θέση άμυνας. Περιμένει ποιοι και πόσοι θα είναι υποβιβασμοί, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διαφυλάξει το σχολείο στο χωριό του, να κρατήσει τον δάσκαλο στην τάξη του, να καλύψει τις αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών του. Μία πολιτική αφανισμού σχολείων και εκπαιδευτικών που οξύνθηκε απότομα το 2012 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα απρόσκοπτα με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Δημοκρατίας.

Αυτήν τη φορά, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, με ομόφωνη απόφασή της, καταψήφισε αυτές τις προτάσεις. Σήμερα το απόγευμα (Δευτέρα 13/11, 7:00μμ), έρχεται το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς. Η Λαϊκή Συσπείρωση Καστοριάς καλεί τους Δημοτικούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων να μην αποδεχθούν σχεδιασμούς που μικραίνουν ακόμη περισσότερο την ποιότητα της παρεχόμενης Εκπαίδευσης στον Δήμο της Καστοριάς.

Καλεί επίσης τους Συλλόγους των δασκάλων, των καθηγητών, των γονέων και κηδεμόνων, τα εργατικά σωματεία, τους φορείς της Καστοριάς να εκφράσουν τη διαφωνία τους, να καταδικάσουν την υποβάθμιση της εκπαίδευσης στον τόπο μας.

Να παλέψουν για μία Παιδεία Ανώτερη, Δημόσια, Δωρεάν, για όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας το σύνολο του εκπαιδευτικού δυναμικού που έχει μορφωθεί στα ελληνικά πανεπιστήμια και εφαρμόζοντας ό,τι πιο σύγχρονο έχει ανακαλύψει η παιδαγωγική επιστήμη.
Λαϊκή Συσπείρωση Καστοριάς

 

 

 

Back to top button