ΕκδηλώσειςΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Καστοριά: Μια πόλη ανοιχτό μουσείο – Τα εκτενή ρεπορτάζ της ΕΡΤ για τις ξεναγήσεις στα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της πόλης (βίντεο)

Μια μοναδική εμπειρία είχαν την τύχη να ζήσουν χθες Κυριακή οι Καστοριανοί και οι επισκέπτες της πόλης, που συμμετείχαν στην περιήγηση στα ιστορικά και πολιτιστικά της μνημεία. Την ξενάγηση διοργάνωσε ο δήμος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο απελευθέρωσης από τον Οθωμανικό ζυγό.

Ρεπορτάζ: Σοφία Ζουζέλη

Το ραντεβού κλείστηκε στην πλατεία Ομονοίας. Γύρω από την πλατεία, στην περιοχή Τσαρσί, βρισκόταν η εβραϊκή συνοικία, αλλά και το εμπορικό κέντρο της Καστοριάς, περίπου μέχρι την δεκαετία του ’80. Στην ίδια γειτονιά βρίσκεται το τοπόσημο της Καστοριάς, η Παναγία Κουμπελίδικη, που ονομάστηκε έτσι από τη λέξη κουμπές, που σημαίνει τρούλος.



Στην ίδια περιοχή, ένα ακόμα βυζαντινό μνημείο, ο Άγιος Αθανάσιος του Μουζάκη. Με μνημεία διάσπαρτα στον αστικό ιστό, η πόλη της Καστοριάς διεκδικεί δίκαια τον τίτλο του ανοιχτού μουσείου.

Οι συγκεκριμένες ξεναγήσεις διοργανώθηκαν από τον δήμο Καστοριάς, με αφορμή τον εορτασμό των ελευθέριων της πόλης, στις 11 Νοεμβρίου. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι της Καστοριάς έσπευσαν με στόχο να μάθουν περισσότερα για την πόλη που ζουν.

Η βυζαντινή αρχόντισσα είναι ένας προορισμός γεμάτος εκπλήξεις, όλες τις εποχές του χρόνου με αξιοθέατα, που αξίζει να δει κανείς, αλλά και να μάθει την ιστορία τους

Σύνταξη Μαρία Καλτσίδη

 

Back to top button