Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

ΕΣΠΑ – Γ. Κασαπίδης: Παραλάβαμε το πρόγραμμα ουραγοί τον Ιούλιο 2019 και σήμερα δεν θα έχουμε καμία απώλεια πόρων

Σε τεχνική σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκο, κατά την επίσκεψή του στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου συζήτησαν σχετικά με τα έργα του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 στο κτίριο της Περιφέρειας.

Ο κ Σκάλκος συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη παρουσία του Προϊσταμένου στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού των Περιφερειακών Προγραμμάτων (ΕΥΣΠεΠ) Χρήστου Κύρκογλου και στελεχών της Ειδικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα, η απορροφητικότητα του προγράμματος σήμερα αγγίζει το 85%, όταν τον Ιούλιο του 2019 ήταν μόλις 17 %. Πέρυσι έφτασε περίπου στο 50% και μέσα σ’ ένα χρόνο έγινε μεγάλη προσπάθεια για να επιτευχθεί αυτό το ποσοστό, εκτιμώντας πως στο τέλος του έτους η απορρόφηση θα φτάσει το 100%.

Ο κ. Σκάλκος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και σημείωσε πως: «Το πρόγραμμα κλείνει χωρίς ουσιαστικές απώλειες για την περιοχή, ξεπερνώντας τα όποια προβλήματα που υπήρχαν, εξαιτίας της έλλειψης στελεχιακού επιστημονικού δυναμικού, των γραφειοκρατικών διαδικασιών όπου καθυστερούσαν σημαντικά και ουσιαστικά την πορεία υλοποίησης του προγράμματος. Όμως καταφέραμε να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Ταυτόχρονα η ανάγκη μεγάλης χρηματοδοτικής ενίσχυσης της Δυτικής Μακεδονίας λόγω απολιγνιτοποίησης, επιβάλλει στο σχεδιασμό των προγραμμάτων ΠΕΠ  να έχουν αυξημένη χρηματοδοτική ενίσχυση γιατί αφορούν έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, δίνουν θέσεις εργασίας και ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη των Περιφερειών».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα για τη στήριξη και την βοήθειά του στο επιτυχημένο κλείσιμο του προγράμματος ΠΕΠ 2014-2020 τονίζοντας πως: «Παραλάβαμε το πρόγραμμα σαν ουραγοί τον Ιούλιο 2019 και σήμερα δεν θα έχουμε καμία απώλεια πόρων χάριν στην επίπονη και εργώδη προσπάθεια», εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του, ευχαριστώντας τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Back to top button