Καστοριά

Δημοτικό Μαυροχωρίου: Σύνδεση με Γερμανία, με λαμπρό επιστήμονα απόφοιτο του σχολείου

Μια πολύ όμορφη,  και συγκινητική δράση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Σχολείο Μαυροχωρίου. Την τρέχουσα σχολική χρονιά το σχολείο συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “The Tipping Point – Ο κόσμος στην τάξη σου”, ένα πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στη σύνδεση και τη γνωριμία των μαθητών με ανθρώπους – πρότυπα από όλο τον κόσμο που διακρίνονται σε διάφορους τομείς της επιστήμης και όχι μόνο.

Στο πλαίσιο αυτό το σχολείο υποδέχθηκε διαδικτυακά και συνομίλησε με τον συντοπίτη μας, απόφοιτο του Δημοτικού Σχολείου Μαυροχωρίου κ. Γεώργιο Κακλαμάνο ,  ο οποίος  συμμετέχει εθελοντικά ως μέντορας στη διαδικτυακή πλατφόρμα web.100mentors.com κι ο οποίος με μεγάλη  χαρά αποδέχθηκε την πρόσκληση του σχολείου.

Στη διάρκεια της συνομιλίας,  οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄Τάξης έθεσαν πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και θέματα  επαγγελματικού προσανατολισμού  στις οποίες ο κ. Κακλαμάνος απάντησε με απλό και κατανοητό τρόπο ενθουσιάζοντας τους μικρούς μαθητές. Πολύ σημαντικές οι προτροπές του να αναζητούν τα παιδιά τα όνειρα και τα θέλω τους αξιοποιώντας τα εφόδια που τους προσφέρει το σχολείο και με  εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους.

Πολύ μεγάλη η τιμή για το σχολείο να δέχεται πίσω τα φώτα της γνώσης που το ίδιο πριν από χρόνια προσέφερε στον παλιό του μαθητή αποδεικνύοντας ότι με θέληση και προσπάθεια μπορείς να πετάξεις στα πέρατα του κόσμου έστω κι αν ξεκινάς από ένα μικρό ακριτικό χωριό. Πολύ συγκινητική επίσης η παρουσία των γονέων του αξιόλογου επιστήμονα Ιωάννη Κακλαμάνου και Θεσσαλίας Τεριακή και της αγαπημένης του δασκάλας  κ. Σόνιας Ευθυμιάδου-Παπασταύρου   οι οποίοι προσκλήθηκαν τιμητικά στην εκδήλωση.

Θερμά συγχαρητήρια στη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Μαυροχωρίου κ. Γεωργία Κωστάρα και στο Σύλλογο Διδασκόντων για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν την παραπάνω εξαιρετική δράση.

Η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς

Αλίκη Καζταρίδου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γεώργιος Κακλαμάνος ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Καστοριά και στη συνέχεια φοίτησε στο Φυσικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική από το Πανεπιστήμιο του Γκέτιγκεν (Γερμανία) κι  εργάστηκε στην Υπηρεσία Πληροφορικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN). Εκπαιδεύτηκε στην Τεχνητή Νοημοσύνη σε Ερευνητικό Πρόγραμμα των Πανεπιστημίων Στάνφορντ  και Μπέρκλεϋ κι έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε επιστημονικά συνέδρια, σεμινάρια και θερινά σχολεία στην Ευρώπη και την Αμερική. Σήμερα εργάζεται στο GWDG -Κέντρο Πληροφορικής που υποστηρίζει το Πανεπιστήμιο του Γκέτιγκεν και Ινστιτούτα Max Planck στη Γερμανία.

Back to top button