Καστοριά

Ζ. Τζηκαλάγιας: “Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για το φυσικό αέριο – Στην Ποριά ούτε σταθμός αποσυμπίεσης, ούτε σταθμός αποθήκευσης μεταφερόμενου αερίου απ’ τον Αργοσαρωνικό γίνεται” (συνέντευξη)

“Για το φυσικό αέριο θα εκφράσω την έντονη διαμαρτυρία μου και θα κρούσω κώδωνα κινδύνου γιατί και προσωπικά και σαν κυβέρνηση, δεν είμαι ικανοποιημένος γιατί τον Φεβρουάριο του 2022, όταν έγινε η μεγάλη εκδήλωση σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, μιλούσαμε ότι τον χειμώνα που μας πέρασε, κάποια νοικοκυριά και κάποιες επαγγελματικές χρήσεις θα συνδέονταν με το δίκτυο.
Υπάρχει μια τρομερή καθυστέρηση.
Μπήκε η ITALGAS στη ΔΕΔΑ και βλέπω κάποια πράγματα δεν μ’ αρέσουν. Αυτό το είπα και στον τότε υπουργό ενέργειας τον κ. Σκρέκα, δεν μου αρέσει η εξήγηση ότι πιθανόν να μην έχουμε παροχή φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP και να έχουμε αέριο μεταφερόμενο με φορτηγά, από τον Αργοσαρωνικό..
Δεν  μπορώ να διανοηθώ  ότι θα είναι φθηνότερο το φυσικό αέριο αν μεταφερθεί με αυτόν τον τρόπο. Και μάλιστα είχα πει ότι εάν ο TAP ανήκε στους κακούς ιδιοκτήτες, δηλαδή αν ήταν στους Ρώσους και στους φίλους τους στο πλαίσιο των μέτρων που πήρε η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Δύση, να λέγαμε τα κάνουμε, πληρώνουμε ένα κοστούμι με τη γούνα απ’ αυτό το μέτωπο, να πληρώσουμε κι άλλο ένα.
Το αζέρικο αέριο είναι με την καλή πλευρά της ιστορίας, είναι φιλοδυτικό το Αζερμπαϊτζάν, άρα δεν βλέπω κανέναν λόγο…
Να επαγρυπνούν αυτοί που έχουν τον πρώτο ρόλο αυτή την στιγμή, γιατί δεν γίνεται τίποτα όσον αφορά την ολοκλήρωση των δικτύων και ενώ έπρεπε είχε γίνει  στην Ποριά ο σταθμός αποσυμπίεσης, ούτε σταθμός αποσυμπίεσης, ούτε σταθμός αποθήκευσης μεταφερόμενου αερίου απ’ τον Αργοσαρωνικό γίνεται.
Επομένως πρέπει να γρηγορούμε, άμεσα η βουλευτής του νομού με την περιφερειακή αρχή και κατά δεύτερον λόγο με τους δήμους,  πρέπει να ζητήσει σύσκεψη με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, κρούω κώδωνα κινητοποίησης και επαγρύπνησης.
Βλέπω μεγάλο εφησυχασμό. Πέρασαν και οι δημοτικές – περιφερειακές εκλογές άρα εντός του Νοεμβρίου πρέπει να γίνει η πρώτη κρούση, συνάντηση.
Υπάρχει μια στασιμότητα, ένα τέλμα σε αυτό το θέμα.”
Συνέντευξη του Ζήση Τζηκαλάγια στη δημοσιογράφο Χρύσα Κοσμίδου στο δελτίο ειδήσεων του ΔΙΚΤΥΟ1:

 

 

Back to top button