Στην Καστοριά, στο χωριό Νόστιμο, το 1935 οι κάτοικοι είχαν διαπιστώσει την ύπαρξη απολιθωμάτων θαλάσσιων ειδών, φυτών και ζώων. Σήμερα, έπειτα από ανασκαφές και έρευνες, ήρθαν στην επιφάνεια ευρήματα μιας εποχής πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια που μπορούν να οδηγήσουν τους επιστήμονες στη διεξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων, για την γεωμορφολογία, τη βλάστηση, την πανίδα αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή εκείνη τη χρονική περίοδο.
Ρεπορτάζ: Σοφία Ζουζέλη – Σύνταξη: Βασίλης Καραμπάσης
Το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Παλαιοβοτανικής Νόστιμου από το 2010, φιλοξενεί απολιθώματα και τέχνεργα από το κοντινό απολιθωμένο δάσος που εκτίθενται στο δημοτικό σχολείο του χωριού, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο υπεύθυνος του μουσείου Πέτρος Παπακωνσταντίνου. Η παιδική χαρά έχει μετατραπεί σε πάρκο απολιθωμένων κορμών δέντρων. Σε ένα σχετικά ευρύχωρο δωμάτιο μέσα στο σχολείο εκτίθενται απολιθώματα θαλάσσιων ασπόνδυλων, ψαριών και θηλαστικών, καθώς και μερικά αρχαία τέχνεργα.
Οι κορμοί των δέντρων, μήκους 5–10 μ. και διαμέτρου 40–80 εκ., προέρχονται από το Απολιθωμένο Δάσος στο Νόστιμο, το οποίο αποτελείται κυρίως από τροπικά και υποτροπικά φυτά. Τα θαλάσσια απολιθώματα αποτελούνται από αστερίες, αχινούς, κοχύλια, βούκινα, χτένια, μύδια, άλλα κοχύλια και άλλα θαλάσσια απολιθώματα ασπόνδυλων που βρίσκονται σε σχεδόν τέλεια κατάσταση. Τα απολιθώματα σπονδυλωτών περιλαμβάνουν ένα σαγόνι και δόντια ενός καρχαρία μήκους 20-25 μ. και ένα δόντι του Ύστερου Πλειόκαινου (3,5 εκατομμυρίων ετών) ενός Anancus arvenensis, ενός μαστόδοντα, αρχαίου συγγενή του ελέφαντα, που έχει αναγνωριστεί εδώ για πρώτη φορά στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.