Σε έναν χώρο όπου η τέχνη συναντά την επιστήμη, πραγματοποιήθηκε η έκθεση-παράσταση “Sound Motion and the Brain” του Ιωάννη Σιδηρόπουλου, την Πέμπτη και την Παρασκευή, 16 και 17 Νοεμβρίου, στο Southbank της Μελβούρνης.
Της Κυριακής Κάππα
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πειραματική έκθεση-παράσταση, που αποτελεί την κορύφωση μιας εκτενούς ερευνητικής πορείας, στο πλαίσιο της διδακτορικής έρευνας του Καστοριανού καλλιτέχνη, προσφέροντας στο κοινό μία μοναδική αισθητηριακή εμπειρία, βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα.
«Αισθάνομαι απίστευτη χαρά που όλη αυτή η δουλειά έχει πάρει σάρκα και οστά», δήλωσε ενθουσιασμένος ο Ιωάννης Σιδηρόπουλος, στον «Νέο Κόσμο».
ΕΝΑ «ΠΑΡΑΘΥΡΟ» ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
Μέσα από την εν λόγω έκθεση-παράσταση, ο Έλληνας καλλιτέχνης δημιουργεί ένα «παράθυρο» στον συναρπαστικό κόσμο της νευροεπιστήμης του εγκεφάλου υπό το πρίσμα της παραστατικής τέχνης.
Η έρευνα του Ιωάννη, εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η μουσική και οι περιβαλλοντικοί ήχοι επηρεάζουν τη δημιουργία κινήσεων κατά τη διάρκεια του κινησιολογικού αυτοσχεδιασμού – μέσω συλλογής δεδομένων από τις αντιδράσεις (σε επίπεδο σώματος αλλά και εγκεφάλου) 11 συμμετεχόντων σε 15 ηχητικά και μουσικά ερεθίσματα.
Μετατρέποντας αυτά τα αποτελέσματα σε μια έκθεση εικόνων – η οποία περιελάμβανε διαγράμματα μελωδίας ήχων (melodic range spectrograms), χωροχρονικές παρουσιάσεις της κίνησης μέσω βίντεο (motiongram), απεικονίσεις των περιοχών του εγκεφάλου που ενεργοποιήθηκαν κατά τις πειραματικές διαδικασίες, καθώς και μια αυτοσχεδιαστική παράσταση κίνησης-χορού – η εν λόγω παραγωγή, επεδίωξε να αναδείξει τόσο την καλλιτεχνική όσο και την επιστημονική διάσταση της έρευνας, προσφέροντας στους θεατές ένα ολοκληρωμένο εικαστικό αλλά και επιστημονικό αφήγημα.
Συνέχεια του εκτενούς ρεπορτάζ για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του διδακτορικού του Ιωάννη Σιδηρόπουλου στο neoskosmos.com