ΕλλάδαΚοζάνη

Π. Κουκουλόπουλος: «Το δίλημμα “κοινωνία ή οικονομία” δεν υφίσταται»

Την βαθύτατη αντίθεση στις κυβερνητικές επιλογές υπέρ λίγων, εις βάρος των δίκαιων ευκαιριών που έχει ανάγκη η κοινωνία, ανέδειξε ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Κοζάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος, σε παρέμβαση που πραγματοποίησε κατά την πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επί του Νομοσχεδίου για τα “κόκκινα” δάνεια.

Σημειώνοντας εισαγωγικά ότι «το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής προσεγγίζει το μείζον ζήτημα του ιδιωτικού χρέους συνολικά, όχι μόνο για τα “κόκκινα” δάνεια, αλλά και για τα χρέη σε Εφορία και ΕΦΚΑ», υπογράμμισε πως «οι αριθμοί σοκάρουν, καθώς αγγίζουν τα 4 εκατομμύρια τα Α.Φ.Μ. που έχουν χρέη στην Εφορία, ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια οι αριθμοί μητρώου με οφειλές στον ΕΦΚΑ, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι τα “κόκκινα” δάνεια».

Υπό αυτά τα δεδομένα, επανάφερε την αναγκαιότητα «η Κυβέρνηση, όπως και το πολιτικό σύστημα γενικότερα, να εκπέμψει ένα σαφές μήνυμα. Δεν μπορεί να είμαστε στενόκαρδοι απέναντι σε όλον αυτόν τον κόσμο που έχει εγκλωβιστεί στο ιδιωτικό χρέος, αλλά ταυτόχρονα γαλαντόμοι με συγκεκριμένες ομάδες που προκλητικά και διαρκώς ευνοούνται».

Ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών υπενθύμισε πως «η σύγχρονη ιστορία των “κόκκινων” δανείων έχει ημερομηνία έναρξης πρακτικά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, όταν “κοκκίνισαν” περίπου 40 δις δάνεια της ολιγαρχίας της Χώρας, για τα οποία γινόταν ένα “γύρισμα” δέκα δις ευρώ κάθε χρόνο, στέλνοντας τη ρευστότητα στο μηδέν για τους υπόλοιπους. Αυτή ήταν η 1η γενιά κόκκινων δανείων, κι όμως για αυτούς δεν έγιναν πλειστηριασμοί, παρά ανακεφαλαιοποιήσεις, σε αντίθεση με όλους όσοι υπήρξαν θύματα της κρίσης».

«Το Κράτος έχει βάλει 57 δις μέχρι τώρα στις Τράπεζες και δεν στέκουν, ούτε καν με μαθηματικούς υπολογισμούς μαθητών δημοτικού, τα λεγόμενα της Κυβέρνησης ότι το Κράτος έχει βγει κερδισμένο και μάλιστα με πολλά δις! Αυτού του τύπου οι αναπόδεικτοι ισχυρισμοί, δημιουργούν “ολισθηρό έδαφος” μέσα στην κοινωνία, γεννώντας έναν οξύτατο πολιτικό κίνδυνο που χρήζει προσοχής» επισήμανε.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο Π. Κουκουλόπουλος παρέθεσε χαρακτηριστικά παραδείγματα που τεκμηριώνουν την κοινωνική αντίθεση στις ελιτίστικες επιλογές της Κυβέρνησης, όπως «το που κατευθύνονται τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς από τη λίστα των αναρτημένων δανείων προκύπτει ότι έχουν δοθεί π.χ. στον ΟΤΕ, τη στιγμή που οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα είναι 67% ακριβότερες από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε δύο τουλάχιστον μεγάλες αλυσίδες super market ενώ η κοινωνία μαστίζεται από την ακρίβεια της απληστίας». Αναφέρθηκε δε εκ νέου και στους βεβιασμένους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση της Aegean.

«Αυτές οι πρακτικές πρέπει να λάβουν τέλος, γιατί για εμάς έξοδος από την κρίση και επενδυτική βαθμίδα, της οποίας μεγάλο μερίδιο διεκδικούμε, σημαίνει πρώτα απ’ όλα ένα πράγμα: δίλημμα ανάμεσα στην κοινωνία και την οικονομία δεν υφίσταται. Σήμερα η Ελλάδα για να πάει μπροστά, πρέπει να κινητοποιήσει όλες τις δημιουργικές της δυνάμεις και κατά συνέπεια χρειάζεται πολιτικές που τις απελευθερώνουν, αντί να τις εγκλωβίζουν», τόνισε συμπερασματικά ο Βουλευτής.

Back to top button